Ηφαίστειο Μεθάνων
Το ηφαίστειο των Μεθάνων ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου μαζί με αυτά της Σαντορίνης και της Νισύρου. Η χερσόνησος των Μεθάνων δημιουργήθηκε κατά τη τριτογενή περίοδο (11 εκατ. Χρόνια πριν) από ηφαίστειο, το οποίο «βρυχάται» συνεχώς. Το ηφαίστειο των Μεθάνων είχε έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα μεταξύ της περιόδου 276 έως 239 πΧ, από αναφορές των αρχαίων ιστορικών Στράβωνα, Παυσανία και Οβιδίου. Πάνω από το χωριό Καημένη Χώρα, χτισμένη αμφιθεατρικά, πάνω σε ηφαιστειακό πέτρωμα, βρίσκεται ο πιο γνωστός κρατήρας του ηφαιστείου, ένας από τους τριάντα που απαριθμεί. Στα χρόνια εκείνα, από το 300 π.Χ. ως το 20 μ.X, όπως υποστηρίζει ο ηφαιστειολόγος Φουκέ, δημιουργήθηκε η Καμένη Χώρα, που είναι και η πιο πρόσφατη έκρηξη του ηφαιστείου. Κρατήρες υπάρχουν επίσης, στις περιοχές του Μακρύλλογου, της Μούσκας και της Κυψέλης. Ο κρατήρας της Καημένης Χώρας έχει βάθος περίπου 50μ και διάμετρο 100μ.
Στα Μέθανα θα δείτε τα λείψανα πολλών ηφαιστειακών εκρήξεων. Νοτιοανατολικά του υψώματος Χελώνα, στη θέση Στραβόλογγος καθώς και στη θέση Μακρύλογγος συναντάμε μεγάλους κρατήρες. Επίσης, ηφαιστειακούς κρατήρες θα δείτε στην επάνω Μούσκα, στο χωριό Καμένη Χώρα, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος και εντυπωσιακότερος όλων και στην Κυψέλη. Από τους προαναφερόμενους κρατήρες, αυτοί που έδρασαν τελευταία ήταν οι παρακείμενοι στην Καμένη Χώρα.
Λόγω των ηφαιστειακών πετρωμάτων το νερό των ιαματικών πηγών των Μεθάνων έχει ευεργετικές ιδιότητες που ενδείκνυνται για τη θεραπεία αρκετών παθήσεων όπως αρθροπάθεια, ρευματοπάθεια κ.α.