Ι.Μ. Καρακάλου

Translate English Version

Ι.Μ. Καρακάλου

Η Ιερά Μονή Καρακάλλου εορτάζει στις 29 Ιουνίου των αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Ο ιδρυτής της Μονής παραμένει άγνωστος αν και πολλοί θέλησαν να αποδώσουν την ίδρυση της στον Ρωμαίο αυτοκράτορα Καρακάλλα είτε σε έναν μοναχό Νικόλαο Καράκαλλο. Είναι πιθανό όμως ότι το όνομα προέρχεται από την τουρκική έκφραση "καρά καλέ" που σημαίνει μαύρο φρούριο ή "καρά κουλέ" που σημαίνει μαύρος πύργος. Το έγγραφο της Μονής που επικυρώνει την ίδρυση της χάθηκε από τις διάφορες επιδρομές που δέχθηκε αλλά αναφέρεται σ’ ένα έγγραφο του Πρωτοεπιστάτη Νικηφόρου του 1018. Η Μονή βρίσκεται στη Β.Α. πλευρά του Αγίου Όρους σε υψόμετρο 200μ., απέχει 30’ από τη θάλασσα και 3 ώρες από τις Καρυές. Είναι 11η στην ιεραρχία των αγιορείτικων μονών. 

Η Μονή Καρακάλλου, όπως και οι περισσότερες μονές, στους δύο πρώτους αιώνες από την ίδρυση της δέχτηκε επιδρομές και λεηλατήθηκε από πειρατές και Καταλανούς μισθοφόρους και το 14ο αιώνα ερημώθηκε σχεδόν εντελώς. Το συγκρότημα που καταστράφηκε ανακαινίστηκε το 1294 από τους Παλαιολόγους Μιχαήλ Δ’ και τον Ανδρόνικο Β’ και αργότερα από τον Ιωάννη Ε’. Βοήθεια πρόσφερε επίσης και ο πατριάρχης Αθανάσιος και ο Πρωτεπιστάτης Ισαάκ. Η Μονή καταστράφηκε ξανά αλλά κτίστηκε και ανακαινίστηκε χάρη στις μεγάλες δωρεές του βοεβόδα της Μολδαβίας Ιωάννη Πέτρου Δ’ Ράρες ο οποίος τιμήθηκε ως δεύτερος ιδρυτής. Η κόρη του Ρωξάνδρα πρόσφερε οικονομική βοήθεια το 1570 ώστε να επανακτήσει η Μονή πολλά από τα κτήματα της. Άλλη μία ευεργέτης ήταν η κόρη του Σουλεϊμάν. Τον 17ο αιώνα οι βασιλείς της Ιβηρίας Αριχίλ και Βαχτάγ συνέβαλαν με τις δωρεές τους στην ευημερία της Μονής γύρω στα 1674. Το 1879 ξέσπασε πυρκαγιά όπου μετά από αυτό ξανακτίστηκε η Τράπεζα, οι ξενώνες και αρκετές πτέρυγες κελιών. Ο οχυρωτικός πύργος κατασκευάστηκε με χρήματα που πρόσφερε ο βοεβόδας Ιωάννης Πέτρος και κτίστηκε από τον ηγούμενο Γερμανό στις αρχές του 16ου αιώνα. Η ανέργεση τού πύργου με δική του Τράπεζα και παρεκκλήσι ολοκληρώθηκε το 1534.

Το Καθολικόν χτίστηκε το 1548, ολοκληρώθηκε το 1563 και αγιογραφήθηκε το 1716 ενώ ο εσωνάρθηκας το 1750. Οι τοιχογραφίες του εξωνάρθηκα αγιογραφήθηκαν το 1763. Στη Μονή υπάρχουν 5 παρεκκλήσια εντός και άλλα 2 έξω από τα τείχη της.

Στη βιβλιοθήκη υπάρχουν 279 χειρόγραφα όπου μερικά από αυτά χρονολογούνται στη βυζαντινή εποχή. Από τις 42 περγαμηνές μεγάλης αξίας αποτελεί ο κώδικας αρ. 11 της Καρακάλλου (10ο-13ο αιώνα), 2.500 έντυπα βιβλία και 1 λειτουργικό ειλητάριο.

Στο σκευοφυλάκιο της Μονής φυλάσσονται κομμάτια του Τίμιου Ξύλου, ιερά λείψανα, χρυσοκέντητα άμφια και λειτουργικά σκεύη. Φυλάσσονται επίσης αρκετές φορητές εικόνες από τις οποίες η πιο σημαντική είναι η εικόνα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στους οποίους είναι αφιερωμένη η Μονή Καρακάλλου. Η εικόνα ζωγραφίστηκε από τον ζωγράφο Κωνσταντίνο Παλαιοκαπά το 1540. Άλλη μία σημαντική εικόνα είναι των Δώδεκα Αποστόλων, έργο του Διονυσίου εκ Φουρνά το 1722, που βρίσκεται στο ξυλόγλυπτο τέμπλο του Καθολικού.Το Άγιο Όρος μπορεί να το επισκεφθεί οποιοσδήποτε άρρεν, ανεξαρτήτου εθνικότητας, υπηκοότητας και δόγματος. Για να μπορέσει να εισέλθει στην Αθωνική Πολιτεία είναι απαραίτητη η έκδοση διαμονητήριου, δηλαδή  άδειας εισόδου η οποία μπορεί να εκδοθεί έως και τρεις μήνες πριν την επίσκεψη. Αγόρια προσχολικής ηλικίας απαγορεύεται να εισέλθουν στην Αθωνική Πολιτεία εκτός αν έχει υπάρξει ειδική συνεννόηση με τη μονή που θα φιλοξενηθούν, ενώ όλοι οι ανήλικοι θα πρέπει να συνοδεύονται και από κάποιον ενήλικα. Ο αριθμός των επισκεπτών που μπορεί να εισέλθει καθημερινά στο Άγιο Όρος είναι περιορισμένος (επίσημα 120 Ορθόδοξοι και 14 μη Ορφόδοξοι), για το λόγο αυτό θα πρέπει η κράτηση να γίνει αρκετά πριν την ημερομηνία επίσκεψης. Οι μονές δεν χρεώνουν τους επισκέπτες για τη φιλοξενία, αλλά δέχονται δωρεές. Είναι σημαντική η έκδοση του διαμονητήριου να γίνει πριν την επικοινωνία με τις μονές όπου θα φιλοξενηθούν οι επισκέπτες. Η παραλαβή του γίνεται από το γραφείο επισκεπτών στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής κατά την ημέρα αναχώρησης. Συνίσταται, οι επισκέπτες να βρίσκονται στο χώρο παραλαβής τουλάχιστον μία ώρα πριν την αναχώρηση τους. Το γραφείο λειτουργεί Δευτέρα – Παρασκευή από τις 05:30 – 13:00, Σάββατο 06:00 – 13:00 και Κυριακή 08:00 – 13:00. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το γραφείο στο τηλέφωνο 23770 71421-2.

To “Διαμονητήριο” είναι αυστηρά προσωπικό και ισχύει για τέσσερις ημέρες (τρεις διανυκτερεύσεις). Όσοι επιθυμούν να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ζητήσουν παράταση της άδειας παραμονής από την Ιερά Επιστασία στις Καρυές. Το κόστος έκδοσης του διαμονητήριου είναι €25 για τους ομόδοξους και €30 για τους αλλόδοξους. Για τρίτεκνους, φοιτητές, κληρωτούς και ανάπηρους το διαμονητήριο κοστίζει €10, ενώ οι πολύτεκνοι δεν πληρώνουν. Η πρόσβαση στο Άγιο Όρος είναι δυνατή μόνο μέσω θαλάσσης. Εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια με πλοία από το λιμάνι της Ουρανούπολης προς τη Δάφνη. Το ταξίδι διαρκεί 2 περίπου ώρες και για τη καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών καλό θα ήταν να έχει γίνει κράτηση θέσεων εκ των προτέρων. Από τη Δάφνη μπορεί κανείς να κατευθυνθεί προς τις Καρυές με λεωφορείο.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η λήψη βίντεο εντός της Αθωνικής Πολιτείας απαγορεύεται, ενώ η φωτογράφηση επιτρέπεται αλλά όχι μέσα στις μονές. Η ενδυμασία των προσκυνητών θα πρέπει να συνάδει με την ιερότητα του χώρου.

Τηλέφωνα επικοινωνίας ναυτιλιακών εταιρειών που εξυπηρετούν τη γραμμή: Αγιορείτικες Γραμμές: 23770 71149 - ΜικροΑθως: 23770 71400