Ι.Μ. Γρηγορίου

Translate English Version

Ι.Μ. Γρηγορίου

Η Ιερά Μονή Γρηγορίου εορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου του Αγίου Νικολάου. Ιδρύθηκε από τον Όσιο Γρηγόριο τον Σιναϊτη το 1345 αντικαθιστώντας το ιερό του Ποσειδώνα. Η Μονή βρίσκεται στη δυτική ακτή πάνω σε βράχους ύψους 30μ. Απέχει μία ώρα από τις Μονές Σιμωνόπετρας και Διονυσίου. 

Ο Όσιος Γρηγόριος αρχικά έζησε στη Σκήτη του Μαγουλά, αλλά αργότερα ήρθε μαζί με τους μαθητές του και κατοίκησε σε μία σπηλιά κοντά στη Μονή Γρηγορίου. Έπειτα άρχισε να σκέφτεται την ίδρυση της Μονής και να αγωνίζεται για την υπεράσπιση του ησυχασμού. Η Μονή τιμά ως δεύτερο κτήτορα το μοναχό Γρηγόριο από την Συρία από το νησί της Σύρου, που το 1400 έγραψε τους κανόνες του μοναστικού βίου στη μοναστική κοινότητα της Γρηγορίου. Ο ηγεμόνας της Μολδαβίας Στέφανος Ε΄ Ούρεσης αναφέρεται ως τρίτος κτήτορας της Μονής γιατί υπήρξε μεγάλος ευεργέτης στα πρώιμα χρόνια της. 

Τα πρώτα ιστορικά στοιχεία για την Γρηγορίου είναι του 1347 και του 1348, όταν ο Καλλίστρατος και ο Κάλλιστος αναφέρονται σε δύο επίσημα έγγραφα ως ηγούμενοί της. Η Μονή εμφανίζεται στο τρίτο Τυπικό του Αγίου Όρους το 1394 στη 22η θέση της ιεραρχίας των αγιορείτικων μονών, που επικυρώθηκε από τον αυτοκράτορα Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγο. Σήμερα βρίσκεται στη 17η. Η Μονή ερημώθηκε όταν την εγκατέλειψαν οι μοναχοί το 1497 μετά από επιθέσεις Τούρκων. Γύρω στο 1500 ανακαινίστηκε από τον ηγεμόνα της Μολδαβίας Στέφανο. Η Μονή ξαναδέχτηκε επιθέσεις μουσουλμάνων επιδρομών οι οποίοι κατέστρεψαν την νεοοικοδομούμενη Μονή που διασώθηκε από τον μεγάλο βοεβόδα Πέτρο Ράρες Ε’. μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές που υπέστη ήταν η πυρκαγιά του 1761, όπου εδώ την αποκατάσταση ανέλαβε ο σκευοφύλακας της Μονής Ιωακείμ ο ‘Μακρυγένης’ όπου τιμάται ως τέταρτος κτήτορας. Η Μονή ολοκληρώθηκε το 1783 με τις χρηματικές προσφορές του μητροπολίτη Ουγγαροβλαχίας Γρηγόριο.

Το Καθολικό χτίστηκε το 1762 και αγιογραφήθηκε το 1779 από του Καστοριανούς ζωγράφους Γαβριήλ και Γρηγόριο χάρη στις επιχορηγήσεις των ρουμάνων πατρικίων. Μεταξύ του Καθολικού και νάρθηκα υπάρχει το παρεκκλήσι του Οσίου Γρηγορίου που χτίστηκε το 1851. Η Τράπεζα είναι ενσωματωμένη στη νότια πτέρυγα και είναι κτίριο του 18ου αιώνα. Στη Μονή ανήκουν 10 παρεκκλήσια του 18ου ή 19ου αιώνα, κάποια από αυτά είναι τοιχογραφημένα και 4 Κελιά στις Καρυές.

Στη βιβλιοθήκη σώζονται 4.000 έντυπα βιβλία, 279 χειρόγραφα μεταξύ των οποίων το μοναδικό χειρόγραφο του Ερμά. Το χειρόγραφο αυτό ανήκει στα απόκρυφα βιβλία του Ευαγγελίου.

Στο σκευοφυλάκιο υπάρχουν πολύτιμα έγγραφα, εικόνες, ένα κομμάτι του Τίμιου Ξύλου, ιερά άμφια, Ευαγγελιστάρια, λειψανοθήκες όπως αυτές των δύο θαυματουργών Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, του Γρηγορίου Ναζιανζηνού, του Διονυσίου Αεροπαγίτη αλλά και εκείνες που περιέχουν το δεξί χέρι του Γρηγορίου του Θεολόγου καθώς και τα πόδια και το δεξί χέρι της Αγίας και Μάρτυρος Αναστασίας. Στο μεγάλο φορητό αριθμό εικόνων ανήκουν και τιμούνται ιδιαίτερα δύο εικόνες της Παναγίας, η Γαλακτοτροφούσα (μέσα 15ου αιώνα) και η Παντάνασσα αντίγραφο της εικόνας που καταστράφηκε στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Το Άγιο Όρος μπορεί να το επισκεφθεί οποιοσδήποτε άρρεν, ανεξαρτήτου εθνικότητας, υπηκοότητας και δόγματος. Για να μπορέσει να εισέλθει στην Αθωνική Πολιτεία είναι απαραίτητη η έκδοση διαμονητήριου, δηλαδή  άδειας εισόδου η οποία μπορεί να εκδοθεί έως και τρεις μήνες πριν την επίσκεψη. Αγόρια προσχολικής ηλικίας απαγορεύεται να εισέλθουν στην Αθωνική Πολιτεία εκτός αν έχει υπάρξει ειδική συνεννόηση με τη μονή που θα φιλοξενηθούν, ενώ όλοι οι ανήλικοι θα πρέπει να συνοδεύονται και από κάποιον ενήλικα. Ο αριθμός των επισκεπτών που μπορεί να εισέλθει καθημερινά στο Άγιο Όρος είναι περιορισμένος (επίσημα 120 Ορθόδοξοι και 14 μη Ορφόδοξοι), για το λόγο αυτό θα πρέπει η κράτηση να γίνει αρκετά πριν την ημερομηνία επίσκεψης. Οι μονές δεν χρεώνουν τους επισκέπτες για τη φιλοξενία, αλλά δέχονται δωρεές. Είναι σημαντική η έκδοση του διαμονητήριου να γίνει πριν την επικοινωνία με τις μονές όπου θα φιλοξενηθούν οι επισκέπτες. Η παραλαβή του γίνεται από το γραφείο επισκεπτών στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής κατά την ημέρα αναχώρησης. Συνίσταται, οι επισκέπτες να βρίσκονται στο χώρο παραλαβής τουλάχιστον μία ώρα πριν την αναχώρηση τους. Το γραφείο λειτουργεί Δευτέρα – Παρασκευή από τις 05:30 – 13:00, Σάββατο 06:00 – 13:00 και Κυριακή 08:00 – 13:00. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το γραφείο στο τηλέφωνο 23770 71421-2.

To “Διαμονητήριο” είναι αυστηρά προσωπικό και ισχύει για τέσσερις ημέρες (τρεις διανυκτερεύσεις). Όσοι επιθυμούν να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ζητήσουν παράταση της άδειας παραμονής από την Ιερά Επιστασία στις Καρυές. Το κόστος έκδοσης του διαμονητήριου είναι €25 για τους ομόδοξους και €30 για τους αλλόδοξους. Για τρίτεκνους, φοιτητές, κληρωτούς και ανάπηρους το διαμονητήριο κοστίζει €10, ενώ οι πολύτεκνοι δεν πληρώνουν. Η πρόσβαση στο Άγιο Όρος είναι δυνατή μόνο μέσω θαλάσσης. Εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια με πλοία από το λιμάνι της Ουρανούπολης προς τη Δάφνη. Το ταξίδι διαρκεί 2 περίπου ώρες και για τη καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών καλό θα ήταν να έχει γίνει κράτηση θέσεων εκ των προτέρων. Από τη Δάφνη μπορεί κανείς να κατευθυνθεί προς τις Καρυές με λεωφορείο.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η λήψη βίντεο εντός της Αθωνικής Πολιτείας απαγορεύεται, ενώ η φωτογράφηση επιτρέπεται αλλά όχι μέσα στις μονές. Η ενδυμασία των προσκυνητών θα πρέπει να συνάδει με την ιερότητα του χώρου.

Τηλέφωνα επικοινωνίας ναυτιλιακών εταιρειών που εξυπηρετούν τη γραμμή: Αγιορείτικες Γραμμές: 23770 71149 - ΜικροΑθως: 23770 71400