Ι.Μ. Ζωγράφου

Translate English Version

Ι.Μ. Ζωγράφου

Η Ιερά Μονή Ζωγράφου εορτάζει του Αγίου Γεωργίου στις 23 Απριλίου. Ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα από τρία αδέλφια από την Αχρίδα το Μωυσή, τον Ααρών και τον Ιωάννη στα χρόνια του αυτοκράτορα Λέοντα Σοφού. Σε αρχαία έγγραφα αναφέρεται ως Μονή του Αγίου Γεωργίου του Ζωγράφου. Το 13ο αιώνα αναφέρεται και ως Μονή των Βουλγάρων. Η Μονή Ζωγράφου βρίσκεται στην πρώτη σειρά των μονών της ΝΔ παραλίας της χερσονήσου σε υψόμετρο 160 μ και σε απόσταση 40’ από την παραλία, ενώ απέχει 3,5 ώρες από τις Καρυές. Είναι 9η στην ιεραρχία των αγιορείτικων μονών και η πλεονεκτική της θέση την έσωσε πολλές φορές από την καταστροφή. 

Η πρώτη ιστορική πηγή που αναφέρει τη Μονή είναι το πρώτο Τυπικό του 972, ο "Τράγος" που είναι επίσης υπογεγραμμένο από τον ηγούμενο Γεώργιο της Ζωγράφου. Είναι πολύ πιθανό ότι από τότε ζούσαν Βούλγαροι μοναχοί στη Μονή αλλά δυστυχώς ξέρουμε πολύ λίγα για την ιστορία τους ως το 13ο αιώνα. Μετά τον 13ο την Μονή ευεργέτησαν τόσο Βυζαντινοί αυτοκράτορες όσο και Σέρβοι ηγεμόνες. Στο τέλος επίσης του 13ου αιώνα στρατιώτες του αυτοκράτορα Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγου σε συνεργασία με τον πατριάρχη Ιωάννη Βέκκου βασάνισαν και έκαψαν ζωντανούς 26 φανατικούς ανθενωτικούς μοναχούς της Μονής Ζωγράφου. Μνημείο που ανεργέθη το 1873 στην αυλή κοντά στην είσοδο της Μονής , μας βεβαιώνει ότι το γεγονός διαδραματίστηκε το 1276. Όμως τελικά ο Μιχαήλ ήταν εκείνος που βοήθησε με γενναιόδωρες επιδοτήσεις το "Βουλγάρικο Μοναστήρι". Μεγάλες καταστροφές προξένησαν και οι επιδρομές Καταλανών μισθοφόρων το 1307-1309. Σχεδόν όλα τα οικοδομήματα που σώζονται μέχρι σήμερα ανήκουν στον 19ο αιώνα. Οικονομική υποστήριξη για την οικοδόμηση πρόσφεραν οι Σέρβοι βασιλείς και οι Παλαιολόγοι αυτοκράτορες της Μονής. Στα χρόνια της Τουρκικής κατοχής η Ζωγράφου υποστηρίχτηκε επίσης από ηγεμόνες των παραδουνάβιων χωρών. Το 1502 η Μονή ανακαινίστηκε από τον ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας Στέφανο ΣΤ’ τον Καλό. Το 1716 επισκευάστηκε η ανατολική πτέρυγα, ενώ από το 1862 ως το 1896 κτίστηκαν η βόρεια και η δυτική πλευρά της Μονής. Από το 1845 επικράτησαν οι Βούλγαροι. Η τελευταία πυρκαγιά ξέσπασε το 1976.

Το Καθολικό, κτισμένο το 1800, αγιογραφήθηκε το 1817 ενώ ο νάρθηκας το 1840. Ο θόλος της φιάλης συγκρατείται από οχτώ κίονες. Στο κέντρο της υπάρχει σιντριβάνι. Βόρεια του Καθολικού υπάρχει το εκκλησάκι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που κτίστηκε το 1758-1764 και τοιχογραφήθηκε το 1870. Από τα 16 παρεκκλήσια, 8 βρίσκονται μέσα στην ίδια την Μονή. Πάνω από την Τράπεζα που κτίστηκε το 1896 υπάρχει ο Ναός των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Η βιβλιοθήκη που στεγάζεται στο πύργο της Μονής περιέχει 10.000 έντυπα βιβλία, αρκετά χειρόγραφα στα ελληνικά, μερικά σπάνια σλαβικά και βουλγάρικα και ιδιαίτερα πολύτιμους κώδικες. Ο σημαντικότερος είναι βουλγάρικος κώδικας αρ. 17, το ψαλτήρι του Ραβομήρ του 13ου αιώνα. Πρέπει επίσης να αναφερθούν 3 σλάβικα χειρόγραφα το Μηνολόγιον του Ντράγκαν του 13ου αιώνα με περιγραφές των βίων μαρτύρων, ο σλαβικός κώδικας αρ.28 ένα Τετραευαγγέλιο στα σλαβικά από το 1569 και τέλος ο σλαβικός κώδικας αρ. 1 η πρώτη καταγραφή της ιστορίας της Βουλγαρίας γραμμένη από το μοναχό Παϊσιο το 1745.

Στο σκευοφυλάκιο φυλάσσονται λείψανα αγίων και πολλά ιερά κειμήλια, άμφια, λειτουργικά σκεύη, ξυλόγλυπτοι σταυροί και πολλές εικόνες. Μία από αυτές είναι η Παναγία η Επακούουσα. Εκτός από την πρώτη εικόνα του Αγίου Γεωργίου, η οποία είναι καλυμμένη με χρυσό, ασήμι και διαμάντια και σχετίζεται άμεσα με την ιστορία της ίδρυσης της Μονής, μεταξύ των κύριων εικόνων βρίσκεται και μία δεύτερη εικόνα του Αγίου Γεωργίου, αραβικής προέλευσης και μία Τρίτη δώρο του Στέφανου Δ’ της Μολδοβλαχίας το 1484.

Το Άγιο Όρος μπορεί να το επισκεφθεί οποιοσδήποτε άρρεν, ανεξαρτήτου εθνικότητας, υπηκοότητας και δόγματος. Για να μπορέσει να εισέλθει στην Αθωνική Πολιτεία είναι απαραίτητη η έκδοση διαμονητήριου, δηλαδή  άδειας εισόδου η οποία μπορεί να εκδοθεί έως και τρεις μήνες πριν την επίσκεψη. Αγόρια προσχολικής ηλικίας απαγορεύεται να εισέλθουν στην Αθωνική Πολιτεία εκτός αν έχει υπάρξει ειδική συνεννόηση με τη μονή που θα φιλοξενηθούν, ενώ όλοι οι ανήλικοι θα πρέπει να συνοδεύονται και από κάποιον ενήλικα. Ο αριθμός των επισκεπτών που μπορεί να εισέλθει καθημερινά στο Άγιο Όρος είναι περιορισμένος (επίσημα 120 Ορθόδοξοι και 14 μη Ορφόδοξοι), για το λόγο αυτό θα πρέπει η κράτηση να γίνει αρκετά πριν την ημερομηνία επίσκεψης. Οι μονές δεν χρεώνουν τους επισκέπτες για τη φιλοξενία, αλλά δέχονται δωρεές. Είναι σημαντική η έκδοση του διαμονητήριου να γίνει πριν την επικοινωνία με τις μονές όπου θα φιλοξενηθούν οι επισκέπτες. Η παραλαβή του γίνεται από το γραφείο επισκεπτών στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής κατά την ημέρα αναχώρησης. Συνίσταται, οι επισκέπτες να βρίσκονται στο χώρο παραλαβής τουλάχιστον μία ώρα πριν την αναχώρηση τους. Το γραφείο λειτουργεί Δευτέρα – Παρασκευή από τις 05:30 – 13:00, Σάββατο 06:00 – 13:00 και Κυριακή 08:00 – 13:00. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το γραφείο στο τηλέφωνο 23770 71421-2.

To “Διαμονητήριο” είναι αυστηρά προσωπικό και ισχύει για τέσσερις ημέρες (τρεις διανυκτερεύσεις). Όσοι επιθυμούν να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ζητήσουν παράταση της άδειας παραμονής από την Ιερά Επιστασία στις Καρυές. Το κόστος έκδοσης του διαμονητήριου είναι €25 για τους ομόδοξους και €30 για τους αλλόδοξους. Για τρίτεκνους, φοιτητές, κληρωτούς και ανάπηρους το διαμονητήριο κοστίζει €10, ενώ οι πολύτεκνοι δεν πληρώνουν. Η πρόσβαση στο Άγιο Όρος είναι δυνατή μόνο μέσω θαλάσσης. Εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια με πλοία από το λιμάνι της Ουρανούπολης προς τη Δάφνη. Το ταξίδι διαρκεί 2 περίπου ώρες και για τη καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών καλό θα ήταν να έχει γίνει κράτηση θέσεων εκ των προτέρων. Από τη Δάφνη μπορεί κανείς να κατευθυνθεί προς τις Καρυές με λεωφορείο.

Οι επισκέπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η λήψη βίντεο εντός της Αθωνικής Πολιτείας απαγορεύεται, ενώ η φωτογράφηση επιτρέπεται αλλά όχι μέσα στις μονές. Η ενδυμασία των προσκυνητών θα πρέπει να συνάδει με την ιερότητα του χώρου.

Τηλέφωνα επικοινωνίας ναυτιλιακών εταιρειών που εξυπηρετούν τη γραμμή: Αγιορείτικες Γραμμές: 23770 71149 - ΜικροΑθως: 23770 71400