Ανοίγει ο δρόμος για τον καταδυτικό τουρισμό

Translate English Version

Ανοίγει ο δρόμος για τον καταδυτικό τουρισμό

Απελευθερώνονται, σύμφωνα με γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, οι οργανωμένες και καθοδηγούμενες καταδύσεις σε 91 ναυάγια πλοίων και αεροπλάνων. Τα ναυάγια αποδίδονται στην καταδυτική κοινότητα για καταδύσεις αναψυχής. Σύμφωνα με την εισήγηση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, τα 91 ναυάγια πλοίων και αεροπλάνων, αποτελούν την πρώτη ομάδα ναυαγίων, τα οποία θα αποδοθούν στην καταδυτική κοινότητα για καταδύσεις αναψυχής, με συγκεκριμένους όρους.

Εναρκτήριο σημαντικό βήμα προς το φιλόδοξο αυτό σχέδιο αποτελεί η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων σύμφωνα με την οποία απελευθερώνονται 91 συνολικά ναυάγια πλοίων και αεροπλάνων που θα είναι πλέον ανοιχτά για για οργανωμένες καταδύσεις αναψυχής, με συγκεκριμένους βεβαίως όρους. Η πρώτη αυτή ομάδα ναυαγίων που ανοίγει τις πύλες του -θα ακολουθήσουν κι άλλα- περιλαμβάνει μεταλλικά πλοία και αεροσκάφη τα οποία βυθίστηκαν κατά την χρονική περίοδο 1868 – 1970, με τα περισσότερα να χρονολογούνται από την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και να βρίσκονται σε βάθος από 10 έως 120 μέτρων.

«Ενάλια κιβωτό της Ιστορία μας» χαρακτήρισε τον βυθό των ελληνικών θαλασσών η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, που χαιρέτισε την απόφαση και ανέφερε ότι «ο συνδυασμός των καταδυτικών πάρκων με τους υποθαλάσσιους χώρους που φιλοξενούν και προστατεύουν ιστορικά ναυάγια είναι μέγα πλεονέκτημα για την Ελλάδα. Οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε, καθώς προσθέτει υπεραξία στον τουρισμό και δημιουργεί προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών».

Τα κουφάρια των πλοίων και των αεροπλάνων που αναπαύονται στον βυθό βρίσκονται διάσπαρτα στις θάλασσες των Περιφερειών Αττικής, Νοτίου-Βορείου Αιγαίου, Κρήτης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής-Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας.