Παλαιό Φρούριο ή Φορτέτσα
Το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας είναι χτισμένο επάνω σε μία βραχώδη χερσόνησο στο ανατολικό άκρο της πόλης. Η χερσόνησος που χωρίζει το κόλπο της Κέρκυρας στα βόρεια με τον όρμο της Γαρίτσας στα νότια αποτελούσε στρατηγικό σημείο καθώς από εκεί μπορούσε να υπάρχει έλεγχος των γειτονικών ακτών και αποτροπή κάθε επιδρομέα. Είναι από τα πιο επιβλητικά μνημεία της πόλης και η ιστορία του ξεκινά στα μέσα του 6ου αιώνα όταν η αρχαία πόλη της Κέρκυρας καταστράφηκε από βαρβαρικές επιδρομές. Τότε οι κάτοικοι της αρχαίας πόλης άρχισαν να μετακινούνται σταδιακά προς τη χερσόνησο όπου αναπτύχθηκε η Βυζαντινή πόλη Κορυφώ. Οι Βυζαντινοί οχύρωσαν τη χερσόνησο και έκτισαν στις κορυφές των δύο λόφων, πύργους. Τους επόμενους αιώνες, το φρούριο υπέστη πολλές μετατροπές και επεκτάσεις μέχρι να πάρει τη τελική του μορφή.
Οι σημαντικότερες μετατροπές έγιναν κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας (1386-1797) με σκοπό τη προστασία της πόλης λόγω της στρατηγικής και εμπορικής της σημασίας. Για το λόγο αυτό έγιναν πολλά αμυντικά έργα ώστε το Φρούριο ν’ αντέξει στις επιθέσεις των Οθωμανών. Αρχικά διαχωρίστηκε η χερσόνησος από τη ξηρά με τη δημιουργία τεχνητής τάφρου που είναι γνωστή ως Contrafossa και τη δημιουργία μίας αδόμητης ζώνης μπροστά από το Φρούριο, τη spiniata, η γνωστή σήμερα Σπιανάδα. Για τη σύνδεση του Φρουρίου με τη ξηρά, κατασκευάστηκε ξύλινη κινητή γέφυρα. Μετά τη μεγάλη τουρκική πολιορκία του 1537, οι Βενετοί βελτίωσαν εκ νέου τις οχυρώσεις. Τα σχέδια ανέλαβε ο μεγάλος Ενετός αρχιτέκτονας Michele Sanmicheli, με τον ανιψιό του Gian Gerolamo Sanmicheli.
Από την αψιδωτή είσοδο του φρουρίου, μέσα από μία γαλαρία, ένας διάδρομος οδηγεί στο κέντρο της ακρόπολης, ενώ ένας άλλος οδηγεί στη βόρεια έπαλξη του φρουρίου. Στο εσωτερικό του φρουρίου υπάρχουν διάφορα κτίρια, μεταξύ των οποίων και μία φυλακή που κατασκευάστηκε από τους Ενετούς το 1786 και αργότερα επεκτάθηκε από τους Άγγλους, γύρω στο 1850. Επίσης ένα στρατιωτικό νοσοκομείο που σήμερα λειτουργεί ως σχολή μουσικής, δύο στρατώνες από την εποχή των Άγγλων και ο ναός του Αγίου Γεωργίου που κατασκευάστηκε επίσης από τους Άγγλους το 1840. Ο ναός στη συνέχεια μετατράπηκε σε καθολική εκκλησία και διακοσμήθηκε με εικόνες από το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Δυστυχώς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πολλά σημαντικά κτίρια βομβαρδίστηκαν με αποτέλεσμα να καταστραφούν. Δύο τέτοια κτίρια ήταν το Παλάτι του Προνοητή και οι Στρατώνες Πασχαλίγου.
Σήμερα στις εγκαταστάσεις του φρουρίου, στεγάζεται το ιστορικό αρχείο της πόλης, ενώ στους χώρους του διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις και μουσικές συναυλίες. Είναι από τα μνημεία της πόλης της Κέρκυρας που αξίζει να επισκεφθείτε, αφού εκτός της πολιτιστικής και ιστορικής αξίας, προσφέρει πανοραμική θέα προς τη Παλιά Πόλη της Κέρκυρας και το Ιόνιο Πέλαγος. Το Παλιό Φρούριο, μαζί με το Νέο και τη Παλιά Πόλη αποτελούν μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco και προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες.