Φαράγγι Σαρακίνας

Translate English Version

Φαράγγι Σαρακίνας

Σύμφωνα με την ελληνική Μυθολογία ο Γίγαντας Σαραντάπηχος που ήταν γιος του πατέρα των θεών Δία έσκυψε κάποτε διψασμένος να πιει νερό από το ποτάμι Κρυγιός ή Μύρτος κοντά στην Ιεράπετρα. Η μακριά του γενειάδα έσκισε στα δύο το βράχο του βουνού κι έτσι δημιουργήθηκε το επιβλητικό Φαράγγι της Σαρακίνας. Η Σαρακίνα βρίσκεται λίγα μέτρα έξω και βόρεια από το χωριό Μύθοι της επαρχίας Ιεράπετρας και σε απόσταση αναπνοής από το παραλιακό χωριό Μύρτος, όπου και είναι οι εκβολές του Κρυοπόταμου που διαρρέει το φαράγγι. Το όνομά του φαραγγιού προέρχεται από τους Σαρακηνούς και είναι τοπωνύμιο που συναντάμε σε πολλά μέρη στην Κρήτη.

Θεωρείται από πολλούς σαν το ομορφότερο περιπατητικό φαράγγι της Κρήτης και μάλλον δεν έχουν άδικο. Το μήκος του φαραγγιού είναι μόλις ενάμισι χιλιόμετρο αλλά μέσα στη μικρή αυτή διαδρομή ο επισκέπτης θα συναντήσει ένα απίστευτο θαύμα της κρητικής φύσης, ένα γλυπτό που δημιούργησε το νερό στα εκατομμύρια χρόνια που διαβρώνει το βράχο με το πέρασμά του. Η Σαρακίνα έχει τοιχώματα εντυπωσιακά που τα συναντάμε κυρίως σε τεχνικά φαράγγια, δηλαδή φαράγγια που έχουν στην κοίτη τους απότομες καταβάσεις και η διάσχισή τους είναι δυνατή μόνο με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού. Το πλάτος κυμαίνεται από 3-10 μέτρα και επειδή η κλίση στα τοιχώματα είναι σε πολλά σημεία αρνητική κλείνει από πάνω μην αφήνοντας το φως να εισχωρήσει σε κάποια σημεία. Τα τοιχώματα είναι μοναδικής ομορφιάς και κοφτά φτάνοντας τα 150 μέτρα κατακόρυφο ύψος.

Το εντυπωσιακό στη Σαρακίνα είναι η μεγάλη ποσότητα νερού που έχει ροή σχεδόν όλο το χρόνο, δημιουργώντας καταρράκτες μοναδικής ομορφιάς και πολλές λιμνούλες για μπάνιο ακόμα και στη διάρκεια του καλοκαιριού. Το χειμώνα είναι τόσο μεγάλη η ποσότητα του νερού που είναι σχεδόν αδύνατη η διάβαση του φαραγγιού χωρίς να βραχεί κάποιος. Για το περπάτημα της Σαρακίνας απαιτείται μόνο μία ώρα και από την αρχή ως την έξοδο υπάρχει μονοπάτι που περνάει κάτω από βράχους που σχηματίζουν φυσικές γέφυρες και στενά σημεία. Σε όλα τα δύσκολα βράχια έχουν λαξευτεί σκαλοπάτια που βοηθάνε πολύ στην προσπέλαση και στην ασφαλή διάσχιση του φαραγγιού, ενώ στο δυσκολότερο σημείο όπου υπάρχει απότομη κατάβαση έχει τοποθετηθεί μεγάλος κορμός δέντρου για την παράκαμψή του.