Λιμνοθάλασσα Μπάλου
Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου βρίσκεται ανάμεσα στη χερσόνησο της Γραμβούσας με τον ορεινό όγκο του Γεροσκίνου και τη βραχώδη χερσόνησο Τηγάνι. Χαρακτηρίζεται από αβαθή νερά και λευκή άμμο, η οποία κατά σημεία είναι ροζ λόγω των θρυμματισμένων οστράκων και κοραλλιών. Η λιμνοθάλασσα είναι ανοικτή στη νοτιοδυτική της πλευρά. Σχηματίζει φυσικό λιμάνι, το οποίο προστατεύεται από την Ήμερα Γραμβούσα.
Πρόκειται σίγουρα την πιο πολυφωτογραφημένη λιμνοθάλασσα της Κρήτης και όλης της Ελλάδας. Τα γαλαζοπράσινα και τυρκουάζ νερά με την άγρια ομορφιά του τοπίου συνθέτουν ένα εξωτικό τοπίο που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Η φυσική ομορφιά του Μπάλου συνδυάζεται με μια μεγάλη ποικιλία σπάνιων φυτών και ζώων που είναι μοναδικά σε αυτό το μέρος του κόσμου. Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί 400 περίπου είδη φυτών από τα οποία 25 είναι ενδημικά της Κρήτης και 3 στενοενδημικά. Μια σημαντική ιδιαιτερότητα της λιμνοθάλασσας είναι η εποχιακή αυξομείωση της στάθμης του νερού αλλά και η αλατότητα της.
Ακόμη, ο Μπάλος φιλοξενεί μεγάλο αριθμό πτηνών που είτε τρέφονται και αναπαράγονται στην περιοχή, είτε πρόκειται για επισκέπτες καθώς το μέρος αποτελεί σταθμό κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής περιόδου. Στις σπηλιές της γύρω περιοχής φωλιάζουν επίσης μαυροπετρίτες, θαλασσοκόρακες και κορμοράνοι. Η προστατευόμενη μεσογειακή φώκια, βρίσκει καταφύγιο στον Μπάλο, αλλά και η χελώνα caretta-caretta επισκέπτεται τις ακτές του ακρωτηρίου για να τραφεί και να γεννήσει τα αυγά της.
Όλα τα παραπάνω, καθιστούν τη λιμνοθάλασσα του Μπάλου ως ένα υδροβιότοπο με τεράστια οικολογική αξία και ταυτόχρονα σπάνιο φυσικό κάλλος. Εδώ και χρόνια, έχει ενταθεί στο πρόγραμμα Natura και αποτελεί, όπως και πολλά άλλα μέρη της Κρήτης, αυστηρά προστατευόμενη περιοχή.
Στη βόρεια πλευρά του ακρωτηρίου Τηγάνι υπάρχει το σπηλαιόβαθρο όπου βρήκαν τραγικό θάνατο πολλά γυναικόπαιδα που είχαν καταφύγει για να κρυφτούν από τους Οθωμανούς που το 1825 είχαν αρχίσει σφαγές στην περιοχή και όταν οι Οθωμανοί ανακάλυψαν την κρυψώνα τυχαία, κατέσφαξαν όλους τους Χριστιανούς. Επίσης, βόρεια από το Μπάλο, στο ακρωτήρι Κώρυκον, υπάρχουν τα ερείπια της μικρής Ρωμαϊκής πόλης του Αγνείου με ναό αφιερωμένο στον Απόλλωνα. Σήμερα εκεί υπάρχει το γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Σώστη. Στη νησίδα Γραμβούσα υπάρχει και ένα βενετσάνικο κάστρο που άρχισε να χτιζεται το 1584 και χρησιμοποιήθηκε τόσο από τους Ενετούς όσο και από τους ντόπιους αργότερα κατά τη διάρκεια της επανάστασης εναντίον των Τούρκων. Από το κάστρο η θέα είναι εντυπωσιακή και σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη.
Η πρόσβαση στο Μπάλο γίνεται μέσω θαλάσσης με καραβάκι που ξεκινάει από τον Κίσαμο. Μπορείτε να έρθετε και οδικώς από τον χωματόδρομο που ξεκινάει από την Καλυβιανή, κατά μήκος της Χερσονήσου της Γραμβούσας. Η λιμνοθάλασσα είναι είναι πολύ δημοφιλής και μαζεύει πάρα πολύ κόσμο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η αύξηση αυτή των επισκεπτών και φαίνεται να είναι η κύρια πηγή διαταραχής του οικοσυστήματος.