Φρούριο Φιρκά
Το Φρούριο Φιρκά δεσπόζει στη βορειοδυτική πλευρά του παλιού λιμανιού της πόλης των Χανίων και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης. Το «Revellino del Porto» όπως ονομαζόταν κατασκευάστηκε από τους Ενετούς για τη προστασία του λιμανιού της πόλης. Έξω από την κεντρική πύλη υπήρχε ο κέρκελος, ένας σιδερένιος κρίκος στον οποίον στερεώνονταν μία χοντρή αλυσίδα που έφραζε την είσοδο του λιμανιού καθώς δενόταν σε έναν άλλο κέρκελο στην απέναντι πλευρά του λιμανιού, εκεί όπου βρίσκεται ο φάρος. Η κατασκευή του ξεκίνησε στα τέλη του 16ου αιώνα και ολοκληρώθηκε το 1620, λίγα μόλις χρόνια πριν τη πτώση της πόλης στους Τούρκους. Αν και ενετικό το τωρινό του όνομα είναι τούρκικο. Οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν το κάστρο σα στρατώνα που η ονομασία του στη τουρκική γλώσσα είναι «Φίρκα».
Tο εσωτερικό του κάστρου περιλαμβάνει διάφορα κτίσματα όπως οι στρατώνες και αποθήκες πολεμικού υλικού. Στο μέσο της αυλής υπάρχει μία μεγάλη θολωτή δεξαμενή, η οποία συγκέντρωνε το βρόχινο νερό από τις στέγες των κτηρίων. Τη βόρεια πλευρά καταλαμβάνει συγκρότημα έξι συνεχόμενων θόλων στους οποίους υπήρχαν οι μεγάλες κανονιοθυρίδες. Υπήρχε μία σε κάθε θόλο και ήταν έτσι σχεδιασμένες ώστε τα πυρά των πυροβόλων να καλύπτουν την είσοδο του λιμανιού. Οι θόλοι χρησιμοποιήθηκαν σα φυλακές από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας μέχρι τα χρόνια του ελληνικού εμφυλίου. Το φρούριο υπήρξε επίσης η έδρα του στρατιωτικού διοικητή της πόλης.
Στο γωνιακό πυργίσκο του φρουρίου, την 1η Δεκεμβρίου 1913 ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος, Ελευθέριος Βενιζέλος παρουσία του τότε βασιλιά της Ελλάδος, ύψωσαν την ελληνική σημαία επισφραγίζοντας την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Σήμερα στο χώρο του φρουρίου στεγάζεται το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.