
Ρουκετοπόλεμος
Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα έθιμο που διαδραματίζεται κάθε Πάσχα στο Βροντάδο της Χίου. Οι δύο αντίπαλες ενορίες, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής, εκτοξεύουν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες με στόχο το καμπαναριό της αντίπαλης εκκλησίας, δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα.
Οι αυτοσχέδιες ρουκέτες στήνονται σε ξύλινες βάσεις και το σφύριγμα μιας κόρνας δίνει το σύνθημα για την έναρξη των εχθροπραξιών. Στη συνέχεια, ακολουθεί παύση πυρός για να προσέλθουν οι πιστοί στην Εκκλησία και μόλις ακουστεί το Χριστός Ανέστη βροχή φλεγόμενων ρουκετών ξεσπάει ανάμεσα στις ενορίες. Ο νικητής του πολέμου μεταξύ των αντικριστών εκκλησιών ανακηρύσσεται λίγα λεπτά μετά την Ανάσταση και η μονάδα μέτρησης είναι οι περισσότερες πετυχημένες βολές στο καμπαναριό του αντιπάλου, αλλά κάθε ενορία πάντα υποστηρίζει ότι κέρδισε. Το αποτέλεσμα από αυτή τη φαινομενική διαφωνία είναι ότι και οι δύο κοινότητες συμφωνούν να διευθετήσουν το σκορ του επόμενου έτους και έτσι η αντιπαλότητα διαιωνίζεται.
Τα κτίρια των εκκλησιών και τα γύρω κτίρια πρέπει να προστατευτούν με φύλλα μετάλλων και πλέγμα για την περίσταση. Αρκετοί κάτοικοι είναι κατά του εθίμου, αλλά είναι μια σημαντική πηγή τουριστικού εισοδήματος για την περιοχή. Η προέλευση αυτού του γεγονότος είναι ασαφής. Η τοπική παράδοση θεωρεί ότι ξεκίνησε να διεξάγεται στην Οθωμανική εποχή. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, παλαιότερα οι ρίψεις γίνονταν με πραγματικά κανόνια, αλλά οι οθωμανικές αρχές απαγόρευσαν την χρήση τους το 1889.