Φαράγγι Αχέρωντα
Ο Αχέροντας είναι ποταμός της Ηπείρου, πηγάζει από τα όρη του Σουλίου και εκβάλει στο Ιόνιο πέλαγος στην περιοχή Αμμουδιά, μιάμιση ώρα νότια της Πάργας . Η διαδρομή του σχηματίζει ένα καταπληκτικής ομορφιάς φαράγγι , που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, γίνεται πόλος έλξης πολλών τουριστών. Κατά τη μυθολογία πεδιάδα του Αχέροντα ήταν ο τόπος όπου κατοικούσαν οι ψυχές των νεκρών. Αυτό φαίνεται και από τα ονόματα των ποταμών της περιοχής. Η ονομασία του ποταμού Αχέροντα προέρχεται από το ἄχος και σημαίνει τον ποταμό των στεναγμών, ο παραπόταμος Περιφλεγέθων σημαίνει ποταμός που φλέγεται και ο παραπόταμος Κωκυτός σημαίνει ποταμός των θρήνων, από το κωκυτός που σημαίνει κραυγή ή θρήνος. Κοντά στο σημείο συμβολής του Αχέροντα με τους παραποτάμους του βρισκόταν το Νεκρομαντείο του Αχέροντα όπου επικοινωνούσαν οι συγγενείς με τους νεκρούς τους, ενώ στο σημείο ένωσης του Αχέροντα με την Αχερουσία λίμνη, βρισκόταν οι πύλες του κάτω κόσμου, όπου ο βαρκάρης Χάρων (γιος του Ερέβους και της Νύκτας) περνούσε τους νεκρούς στην απέναντι όχθη , στον Αδη και έπαιρνε τον οβολό που έβαζαν στα χείλη του νεκρού οι συγγενείς.
Ο Αχέροντας αποτελείται από διάφορες διαδρομές. Κάποιες από αυτές είναι:
Γλυκή -Σκαλα Τζαβέλαινας – Γεφύρι Ντάλα- Γλυκή (Μήκος διαδρομής: 6,5 km και Διάρκεια: 3ώρες)
Η διαδρομή ξεκινά από το χωριό Γλυκή και είναι το σημείο που έχει τους πιο πολλούς επισκέπτες. Για την αρχή του μονοπατιού για τη Σκάλα της Τζαβέλαινας, στρίβουμε αριστερά αμέσως μετά την μεταλλική γέφυρα στη Γλυκή. Μετά από 500 m υπάρχει ένα σταυροδρόμι. Ο αριστερός δρόμος οδηγεί κατηφορικά στο ποτάμι. Ο δεύτερος οδηγεί σε μία αλάνα όπου αφήνουμε το αυτοκίνητό και συνεχίζουμε με τα πόδια. Από εκεί ξεκινά και το μονοπάτι. Πολλοί περιπατητές και ορειβάτες το επισκέπτονται κάθε χρόνο και αυτό γιατί το υπέροχο τοπίο σε αφήνει άφωνο καθώς το μονοπάτι κινείται ψηλά ανάμεσα από επιβλητικούς κατάφυτους ορεινούς όγκους ενώ στα αριστερά , σε χαμηλότερο υψόμετρο, ανάμεσα στα αιωνόβια πλατάνια κυλάει αργά ο Αχέροντας. Το μονοπάτι συχνά χωρίζει και σε άλλα μονοπάτια που οδηγούν είτε στο ποταμό, είτε ψηλότερα στο βουνό. Σε περίπου 100m συναντάμε ένα τούνελ στο βράχο μέσα από το όποιο συνεχίζεται η διαδρομή μας. Υπάρχει και περιμετρικό μονοπάτι για να περάσει κάποιος απολαμβάνοντας τη θέα στο ποτάμι. Μετά το τούνελ, το μονοπάτι στενεύει αισθητά και γίνεται πιο δύσβατο, σε κάποια σημεία δε, αρκετά απόκρημνο. Μετά από 10 min περπάτημα συναντάμε στα αριστερά ένα παρατηρητήριο. Ίσια μπροστά υψώνεται επιβλητικό το Κάστρο της Κιάφας, αριστερά διακρίνεται το ιστορικό Κούγκι και απέναντι η Γλυκή. Από το σημείο αυτό το μονοπάτι γίνεται κατηφορικό και οδηγεί στο Γεφύρι Αχέροντα. Σε 200 m περίπου συναντάμε ενημερωτική πινακίδα με το χάρτη της περιοχής. Εδώ ο πεζοπόρος έχει δύο επιλογές. Ή θα συνεχίσει το μονοπάτι κατηφορικά προς την Γέφυρα Αχέροντα ή θα ακολουθήσει αυτό που πηγαίνει προς Τρίκαστρο και τις Πύλες του Άδη (περίπου 6 ωρες).
Παίρνουμε τον κατήφορο, περνάμε το ανακατασκευασμένο γεφύρι του Αχέροντα και συνεχίζουμε για το γεφύρι του Ντάλα . Στο σημείο αυτό μπαίνουμε μέσα στο ποτάμι και κινούμαστε με το ρεύμα. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής συνεχίζεται πλέον μέσα στο ποτάμι. Ανάλογα με το ύψος του νερού σε κάποια σημεία θα χρειαστεί να κολυμπήσουμε. Ο μήνας Αύγουστος είναι ο μήνας που το ποτάμι έχει την λιγότερη ποσότητα νερού. Μετά από αρκετή ώρα βγαίνουμε από το νερό και συνεχίζουμε (στην αριστερή μεριά) παράλληλα με το ποτάμι. Στο βάθος φαίνονται οι πηγές του ποταμού και σε λίγο το μονοπάτι γίνεται ο χωματόδρομος που μας οδηγεί στις πηγές του Αχέροντα και στη Γλυκή. Η διαδρομή γίνεται και ανάποδα (πρώτα από το ποτάμι και μετά από το βουνό) ή ξεχωριστά σε δυο κομμάτια.
Συκιές – Πύλες του Άδη (Μήκος διαδρομής: 3,4 km και Διάρκεια: 3ώρες)
Οι πύλες του Άδη για τουριστικούς λόγους έχουν «μεταφερθεί» στο ανατολικό τμήμα της κοίτης του ποταμού κοντά στο χωριό Συκιές, 3 λεπτά από το χωριό Σεριζιανά, όπου είναι και η αρχή του στενότερου τμήματος της χαράδρας του Αχέροντα. Πριν το χωριό περνάμε ένα γεφύρι, 100 μέτρα μετά, στη διασταύρωση, βρίσκουμε μια πινακίδα που μας δείχνει τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε. Φτάνουμε στο παρκινγκ και κατευθυνόμαστε προς το ποτάμι. Στα αριστερά μας βρίσκουμε το μονοπάτι το οποίο μας οδηγεί στην κοίτη. Το τμήμα αυτό του ποταμού είναι πιο άγριο, πιο σκοτεινό και πιο βαθύ. Συνεπώς χρειάζεται περισσότερο κολύμπι. Τα βράχια που ορθώνονται δεξιά και αριστερά κρύβοντας το φως, στενεύουν τη ροή του ποταμού. Τα νερά σκοτεινά χωρίς διαύγεια, κυλούν με μια υπόκωφη βοή. Συνεχίζουμε μέσα στο ποτάμι, το οποίο σιγά σιγά γίνεται πιο φιλικό και φτάνουμε σε περίπου μιάμιση ώρα σε ένα πλάτωμα όπου υπάρχει μια σιδερένια γέφυρα. Από εδώ έχουμε δυο επιλογές, ή να συνεχίσουμε ευθεία και να διασχίσουμε το φαράγγι (σε 6 περίπου ώρες) μέχρι τη Γλυκή και τις πηγές ή να γυρίσουμε πίσω στις Συκιές.
Ο γυρισμός γίνεται είτε προς τα πίσω, μέσα από το ποτάμι, πράγμα δύσκολο λόγο της κούρασης και της πορείας αντίθετα στο ρεύμα, είτε από μονοπάτι πάνω από τα βράχια. Το μονοπάτι είναι αριστερά , πριν την γέφυρα, σε σημείο που δεν είναι πολύ εμφανές. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα του σημείου είναι ότι φαίνεται να έχει γίνει μια μεγάλη κατολίσθηση. Ανηφορίζουμε ελευθέρα στις πέτρες και το βρίσκουμε στα αριστερά μας. Αρχικά το μονοπάτι κινείται ψηλά, μακριά από το ποτάμι. Σε πολλά σημεία είναι αρκετά επικίνδυνο και ειδικά στα σημεία με τις σάρες χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Σε λίγη ώρα φτάνουμε πάνω από το ποτάμι. Εδώ στρίβουμε αριστερά για να βγούμε στην όχθη του ποταμού. Ακολουθούμε την όχθη μέχρι ένα σημείο, όπου υπάρχουν πολλές πέτρες και περνάμε απέναντι. Κατευθυνόμαστε δεξιά μπαίνουμε μέσα στο δάσος και συνεχίζουμε στο μονοπάτι που έχει γίνει όμως αρκετά δυσδιάκριτο και χρειάζεται πολλές φορές να ανοίξουμε δρόμο ανάμεσα στη βλάστηση. Έτσι, ακολουθώντας την αριστερή μεριά του ποταμού σύντομα φτάνουμε στο σημείο όπου η κοίτη συναντά το αρχικό μονοπάτι που κατεβήκαμε από το χωριό. Από εκεί ξαναγυρνάμε στο σημείο εκκίνησης.
Διάσχιση ολόκληρου του φαραγγιού (Μήκος διαδρομής: 12,7 km (από το ποτάμι) 11,5 km (από το μονοπάτι) και 8 ώρες (από το ποτάμι) 6 ώρες (από το μονοπάτι)
Είτε από τη Γλυκή και τις πηγές είτε από Συκιές και τις πύλες του Αδη, η διαδρομή είναι πανέμορφη. Καλό είναι να αρχίσουμε τη διάσχιση από Συκιές, δηλαδή από την ανατολική πλευρά με κατεύθυνση προς δυτικά, ώστε να κινούμαστε μαζί με τη ροή του ποταμού. Τα ομορφότερα σημεία της διαδρομής είναι στην αρχή και στο τέλος. Επίσης όσοι δεν προτιμούν το κολύμπι και την υδάτινη οδό μπορούν να ακολουθήσουν το μονοπάτι που κινείται ψηλά και μακριά από το ποτάμι και πηγαίνει από τις πηγές του Αχέροντα στο Τρίκαστρο (απέναντι από τα Σεριζιανά). Η διαδρομή αυτή έχει διάρκεια περίπου 6 ώρες και συναντιέται με το ποτάμι δύο φορές.