Φαράγγι Αράδαινας

Translate English Version

Φαράγγι Αράδαινας

Το φαράγγι της Αράδαινας βρίσκεται στα Σφακιά, στα νοτιοανατολικά του νομού Χανίων και είναι το πιο βαθύ και απότομο φαράγγι του νομού, με το ύψος των τοιχωμάτων του να ξεπερνάει τα 150 μέτρα. Είναι από τα πλέον δημοφιλή φαράγγια της Κρήτης για πεζοπορία αλλά και για bunjee jumping από τη γέφυρα της Αράδαινας, τη δεύτερη ψηλότερη γέφυρα για bunjee jumping στην Ευρώπη. Το συνολικό του μήκος είναι 15 χιλιόμετρα και η μαγευτική διαδρομή μέσα στο φαράγγι αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. Η ομορφιά της φύσης σε συνδυασμό με την αγριάδα των απόκρημνων πλαγιών και την πλούσια πανίδα και χλωρίδα κάνει τη διαδρομή ξεχωριστή, εντυπωσιάζοντας τον πεζοπόρο. Οι παλιοί το ονόμαζαν Φάραγγα, για να το ξεχωρίσουν από τα υπόλοιπα, αλλά εσφαλμένα αυτός ο χαρακτηρισμός δόθηκε στο φαράγγι της Σαμαριάς.

Το φαράγγι ξεκινάει από τον υπόγειο ποταμό του σπηλαίου Δρακολάκκι, στις ρίζες της κορυφής Θοδωρής των Λευκών Ορέων και καταλήγει στη παραλία του Μαρμαρά, ωστόσο η πιο διαδεδομένη είσοδος στο φαράγγι είναι στην Ανώπολη Σφακίων στο μέσο περίπου του φαραγγιού και συγκεκριμένα από το εγκαταλειμμένο χωριό Αράδαινα και καταλήγει στη παρθένα παραλία του Μαρμαρά, στο Λιβυκό πέλαγος. Είναι μία διαδρομή 5,5 περίπου χιλιομέτρων, με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Σε ορισμένα σημεία, την πεζοπορία δυσκολεύουν μεγάλοι βράχοι, ενώ στα δύσκολα περάσματα έχουν τοποθετηθεί σιδερένιες σκάλες για τη διευκόλυνση των πεζοπόρων. Σε 8 σημεία το φαράγγι έχει καλντερίμια προς τις πλευρές, παρόλο που τα τοιχώματα είναι πολύ απότομα. Εκτός από το χωριό της Αράδαινας, υπάρχουν ακόμη δύο ερημωμένα χωριά στο χείλος του γκρεμού, ο Αζωγυρές και το Στερνί (Αγ. Βασίλειος).

Για να φτάσετε στην είσοδο του φαραγγιού από τη Χώρα των Σφακίων θα πρέπει να ακολουθήσετε το δρόμο προς το χωριό Ανώπολη που είναι κτισμένο στις νότιες ρίζες των Λευκών Ορέων και από εκεί να κατευθυνθείτε προς το ερειπωμένο χωριό της Αράδαινας που βρίσκεται σε υψόμετρο 520μ., χτισμένο στο χείλος του φαραγγιού. Εκεί υπάρχει η μεταλλική γέφυρα που κατασκευάστηκε από την οικογένεια Βαρδινογιάννη και ενώνει τις δύο πλευρές. Στη δεξιά πλευρά, πριν τη γέφυρα υπάρχει το παλαιό πετρόκτιστο μονοπάτι για να κατεβείτε στο πυθμένα του φαραγγιού. Είναι το μονοπάτι που έπρεπε κάποιος να διαβεί αν ήθελε να προσεγγίσει το χωριό της Αράδαινας από την πλευρά της Ανώπολης, πριν στηθεί η μεταλλική γέφυρα που πλέον ενώνει τις δύο πλευρές του φαραγγιού.

Από τη παραλία του Μαρμαρά, όπου καταλήγει το φαράγγι υπάρχουν δύο επιλογές:

  • Επιστροφή στη Χώρα των Σφακίων με θαλάσσιο ταξί
  • Πεζοπορία μέσω του μονοπατιού Ε4 (3 χιλιόμετρα) ως το Λουτρό περνώντας από τις πανέμορφες παραλίες Λύκος και Φοίνικας