Φαράγγι Ίμπρου
Το φαράγγι της Ίμπρου αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη, καθώς είναι ένα από τα πιο όμορφα και διάσημα φαράγγια της Κρήτης. Βρίσκεται κοντά στη Χώρα Σφακίων στη νότια Κρήτη και εκτείνεται παράλληλα με το φαράγγι της Σαμαριάς. Η Ίμπρος είναι το τρίτο δημοφιλέστερο φαράγγι στην Κρήτη, μετά από το φαράγγι της Σαμαριάς και το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης, όντας κι αυτό τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. Το μήκος του φαραγγιού είναι 9 χλμ και η πορεία διαρκεί περίπου 2,5-3 ώρες.
Το φαράγγι της Ίμπρου ήταν η κύρια διαδρομή μέσω της οποίας οι Συμμαχικές Δυνάμεις εκκένωσαν την Κρήτη στα τέλη Μαΐου 1941 όταν χάθηκε η Μάχη της Κρήτης. Σχεδόν 20.000 στρατιώτες (κυρίως Νέο Ζηλανδοί, Αυστραλοί και Βρετανοί) κατευθύνθηκαν από το βόρειο τμήμα του νησιού μέσω του φαραγγιού της Ίμπρου προς τις Κομιτάδες και τη Χώρα Σφακίων, όπου επρόκειτο να παραληφθούν από πλοία και να μεταφερθούν στην Αίγυπτο. Περίπου 13.000 έφτασαν στα πλοία. Οι υπόλοιποι αιχμαλωτίστηκαν από τους Γερμανούς ή διέφυγαν στους λόφους
Η ευκολία στην κατάβαση καθώς και στη διάσχιση του φαραγγιού το καθιστούν ιδανικό για οικογένειες με παιδιά. Το φαράγγι ξεκινά από ένα μικρό οροπέδιο ακριβώς κάτω από το χωριό Ίμπρος, 700μ πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και καταλήγει στο χωριό Κομιτάδες, προσφέροντας υπέροχη θέα στο Λιβυκό Πέλαγος. Το αρχικό τμήμα του φαραγγιού, που είναι αρκετά ανοιχτό, ονομάζεται Ποροφάραγγο ή Πορόλαγκος. Είναι ένα φαράγγι με βραχώδη σχηματισμό, στενό σε κάποια σημεία και έχει μεγάλη ποικιλία άγριας βλάστησης και δέντρων που κυριολεκτικά αναπτύσσονται μέσα από τις πέτρες και τους βράχους. Σε πολλά σημεία του φαραγγιού συναντάμε ίχνη του παλιού καλντεριμιού που κάποτε ήταν το κύριο μονοπάτι που ένωνε τα Σφακιά με τα Χανιά.
Διασχίζοντας το φαράγγι, ο επισκέπτης συναντά το «Αεροπλάνο», το σημείο όπου ένα γερμανικό αεροπλάνο έπεσε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στη συνέχεια της διαδρομής συναντάει τη «Στενάδα», το εντυπωσιακότερο σημείο του φαραγγιού. Είναι το πιο στενό σημείο όπου τα τείχη του φαραγγιού απέχουν λιγότερο από 2 μέτρα ενώ το ύψος τους φτάνει τα 300 μέτρα. Αμέσως μετά βρίσκεται το "Μεσοφάραγγο", ένα μέρος ανάπαυσης, όπου υπάρχει μια βενετσιάνικη στέρνα νερού και η καλύβα του φρουρού του φαραγγιού. Μετά από ένα εντυπωσιακό στένεμα στην τοποθεσία Γκρεμνάρια βρίσκεται η " Ξεπητήρα", μια πέτρινη καμάρα που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του φαραγγιού. Συνεχίζοντας τη πορεία και μετά από μερικά στενά περάσματα φτάνει στην έξοδο του φαραγγιού όπου υπάρχουν μερικές ταβέρνες.
Το φαράγγι είναι συνήθως ανοιχτό όλο το χρόνο. Η είσοδος στο Φαράγγι της Ίμπρου απαιτεί την πληρωμή μικρού αντιτίμου. Υπάρχουν πολλά δρομολόγια λεωφορείων προς την Ίμπρο ξεκινώντας από τα Χανιά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Για όσους φτάνουν στην Ίμπρο με το δικό τους αυτοκίνητο, μπορούν να το αφήσουν εκεί, να περάσουν το φαράγγι και να επιστρέψουν σε αυτό με ταξί από τον Κομιτάδη ή να επιστρέψουν μέσω του φαραγγιού, αφού η ανάβαση δεν είναι τόσο κουραστική.
Η Άνοιξη είναι μια πραγματικά υπέροχη εποχή για να διασχίσετε το φαράγγι της Ίμπρου επειδή υπάρχουν πολλά λουλούδια, αλλά λάβετε υπόψη ότι ο Απρίλιος είναι επίσης η πιο πολυσύχναστη εποχή του έτους για την Ίμπρο, καθώς πολλοί ταξιδιωτικοί πράκτορες που δεν μπορούν να προσφέρουν μια περιήγηση στο φαράγγι της Σαμαριάς (η οποία είναι γενικά κλειστό για το κοινό τον Απρίλιο) έρχονται στην Ίμπρο. Μέσα στο φαράγγι δεν υπάρχουν πηγές γι’ αυτό και θα πρέπει να έχετε μαζί σας νερό.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
- Αν πάρετε το ταξί από την έξοδο του φαραγγιού, συμφωνήστε την τιμή της κούρσας με τον οδηγό εκ των προτέρων και βρείτε και άλλους ενδιαφερόμενους για να μοιραστείτε τα έξοδα.
-
Στο δρόμο της επιστροφής για Χανιά μη παραλείψετε κάνετε μία στάση στο γραφικό χωριό Βρύσες Αποκορώνου όπου μπορείτε να καθήσετε κάτω από τα πλατάνια, δίπλα στα τρεχούμενα νερά. Πριν φύγετε μη παραλείψετε να πάρετε να αγοράσετε γαλακτομικά προϊόντα για τα οποία το χωριό φημίζεται.