Σπήλαιο Κάψια

Translate English Version

Σπήλαιο Κάψια

Ο πρώτος που αντίκρισε το πανέμορφο σπήλαιο Κάψια ήταν ο Γάλλος αρχαιολόγος Gustave Fougères το 1887 κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία Μαντινεία, ενώ η πρώτη έρευνα του σπηλαίου έγινε στις 20 Αυγούστου 1892 από ελληνογαλλική αποστολή με υπεύθυνο τον μηχανικό Νικόλαο Σιδερίδη και δύο Γάλλους μηχανικούς. Η δημοσίευση της μελέτης του για το σπήλαιο και τις καταβόθρες της περιοχής στο γαλλικό επιστημονικό περιοδικό Spelunga το 1911 φέρνει το σπήλαιο στην παγκόσμια δημοσιότητα. Η δημοσίευση αυτή είναι το σπουδαιότερο ελληνικό σπηλαιολογικό άρθρο της εποχής και αποτελεί την αρχή για το ξύπνημα του ενδιαφέροντος της μελέτης των ελληνικών σπηλαίων.

Το 1974 πραγματοποιήθηκε νέα ελληνογαλλική αποστολή με υπεύθυνο τον Ι. Ιωάννου όπου ανακαλύφθηκαν νέα τμήματα του σπηλαίου που ήταν άγνωστα ως εκείνη την εποχή. Στο σπήλαιο βρέθηκαν ίχνη παλιάς πλημμύρας και πλήθος ανθρώπινων οστών και κρανίων (περίπου 50) από άτομα και των δύο φύλων και διαφόρων ηλικιών, σκεπασμένα από λάσπη πάχους μισού μέτρου, που κάλυπτε το δάπεδο του σπηλαίου. Επίσης βρέθηκαν εργαλεία, πήλινα καθημερινά σκεύη και λυχνάρια που πιθανόν να ανήκουν στους ύστερους ελληνικούς χρόνους (4ος και 5ος αιώνας μ.Χ.).

Το σπήλαιο είναι τμήμα ενός συστήματος ενεργών και ανενεργών καταβοθρών που αποστράγγιζαν τη λεκάνη της Μαντίνειας. Όταν οι καταβόθρες έφραζαν, το σπήλαιο πλημμύριζε. Το εσωτερικό του σπηλαίου είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό με πλούσιο σταλαγματικό διάκοσμο. Μία από τις αίθουσες με την ονομασία «αίθουσα των Θαυμασίων» εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με τους σπάνιους χρωματισμούς λιθωματικού υλικού που δεν συναντώνται σε κανένα άλλο γνωστό ελληνικό σπήλαιο. Κόκκινα της φωτιάς, κίτρινα της ώχρας και πρασινογάλαζα πετρώματα ανάμικτα με το κατάλευκο των σταλακτιτών, συνθέτουν ένα έργο τέχνης απαράμιλλης ομορφιάς σχεδιασμένο από τη φύση.

Το εντυπωσιακό αυτό σπήλαιο βρίσκεται σε απόσταση 17 περίπου χιλιομέτρων από την Τρίπολη και 2 χιλιομέτρου από το χωριό Κάψια του νομού Αρκαδίας. Το σπήλαιο Κάψια θεωρείται ως ένα από τα σπουδαιότερα και πιο αξιόλογα σπήλαια στη χώρα με μεγάλο γεωλογικό ενδιαφέρον. Άνοιξε στο κοινό το 2010, ένα περίπου χρόνο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για την τουριστική ανάδειξη του. Σήμερα έχουν εξερευνηθεί 6.500 περίπου τετραγωνικά μέτρα της συνολικής έκτασης του σπηλαίου, ενώ έχει αξιοποιηθεί το επισκέψιμο τμήμα του σπηλαίου με τη χάραξη διαδρομών και τον κατάλληλο φωτισμό. Σε κοντινή απόσταση από το σπήλαιο λειτουργεί αναψυκτήριο και εστιατόριο.

Πρόσβαση

Για να επισκεφτείτε το σπήλαιο από την Αθήνα, κατευθυνθείτε προς την Τρίπολη μέσω του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου – Τρίπολης και αμέσως μετά τα διόδια της Νεστάνης, πάρτε την έξοδο προς τον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στη Βυτίνα. Στο δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου, το πρώτο χωριό που θα συναντήσετε είναι η Κάψια. Από το χωριό, ακολουθείστε τη σήμανση για να φτάσετε στο σπήλαιο της Κάψιας.

Ωράριο Λειτουργίας και Είσοδος

Το σπήλαιο είναι ανοικτό καθημερινά εκτός Τρίτης, από τις 09:00 – 15:00 και το Σάββατο από τις 09:00 – 15:30. Εισιτήρια οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν στην είσοδο του σπηλαίου. Δωρεάν είσοδο δικαιούνται άτομα με αναπηρία, άνεργοι και παιδιά κάτω των έξι (6) ετών. Επίσης όλοι οι πολίτες που βάσει σχετικής νομοθεσίας δικαιούνται δωρεάν είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία (όπως υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, εκπαιδευτικοί κλπ.).

Αποστάσεις

  • Σπήλαιο Κάψια – Τρίπολη: 16,8 χλμ.
  • Σπήλαιο Κάψια – Μαντίνεια: 3,9 χλμ.
  • Σπήλαιο Κάψια – Βυτίνα: 30,6 χλμ.
  • Σπήλαιο Κάψια - Αθήνα: 156 χλμ.