
Γεωπάρκο Χελμού Βουραϊκού
O φορέας διαχείρισης Χελμού - Βουραϊκού αποτελεί τον φορέα λειτουργίας του Εθνικού Πάρκου Χελμού - Βουραϊκού, καθώς και του Γεωπάρκου με έδρα τα Καλάβρυτα Αχαΐας. Eποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, θέλοντας δε να συμβάλει στην προώθηση δράσεων εναλλακτικού τουρισμού, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος, τον Οκτώβριο του 2009 έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων EGN και του παγκόσμιου Δικτύου GGN της Unesco. Το Γεωπάρκο Χελμού Βουραϊκού βρίσκεται στην Βόρεια Πελοπόννησο 100 χλμ από την Πάτρα και 200 χλμ από Αθήνα, έχει έκταση 5654 Km2, με 62 δημοτικά διαμερίσματα και πόλεις και συνολικό πληθυσμό 27.125 κατ.
Οι σημαντικότεροι γεώτοποι είναι:
1. Το απότομο και επιβλητικό Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού με τον Οδοντωτό σιδηρόδρομο να το διασχίζει φτάνοντας από το Διακοπτό πλησίον της Εθνικής οδούς Πατρών Αθηνών στα Καλάβρυτα μετά από 22 χλμ. Δίπλα από τις γραμμές του τρένου υπάρχει το Ευρωπαϊκού Μονοπάτι Ε4 που χρησιμοποιείται από πεζοπόρους Έλληνες και ξένους πεζοπόρους. Η διαδρομή για το κατέβασμα απαιτεί περίπου 6 ώρες και για το ανέβασμα περίπου 7 – 8 ώρες. Στα κάθετα τοιχώματα του φαραγγιού σαν τεράστιες οθόνες προβάλλουν την γεωλογική εξέλιξη του, με τα κροκαλοπαγή , τους λεπτοπλακώδεις ασβεστόλιθους ενώ σαν πινελιές ενός πανύψηλου ζωγράφου θαυμάζουμε τα ρήγματα και τις πτυχές των πετρωμάτων. Φυσικά από αυτό το σκηνικό δεν λείπουν σπάνια φυτά όπως η καμπανούλα των βράχων Campanula versicolor, το τοπικό ενδημικό Achillea unbelata ssp monocephala, η Asperula arcadiensis, κ.α. Στη διαδρομή του φαραγγιού συναντάμε και την Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου χτισμένη σε ένα εντυπωσιακό τοπίο κροκαλοπαγών στην είσοδο μιας φυσικής σπηλιάς.
2. Το Σπήλαιο των Λιμνών στα Καστριά με τις 13 καταπληκτικές υπόγειες λίμνες του, 17 χλμ από τα Καλάβρυτα και 9 χλμ από την Κλειτορία δείχνει στον τυχερό του επισκέπτη την αργή και δημιουργική δράση του νερού στο πέρασμα των αιώνων με τους θαυμάσιους και τεράστιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
3. Οι δροσερές Πηγές του Αροάνιου (Πλανητέρου) 7 χλμ. από την Κλειτορία και του Λάδωνα ποταμού αποκαλύπτουν την έξοδο του υπόγειου νερού από τους ασβεστόλιθους, και το ταξίδι του ανάμεσα σε ένα πανέμορφο πλατανόδασος, ενώ εκεί κοντά ένας νερόμυλος με την δύναμη του νερού μεταμορφώνει το σταρι σε αλεύρι και ταυτόχρονα συνεχίζει την παράδοση του αρχαιότερου πλυντηρίου ρούχων. Οχι πολύ μακριά υπάρχει και η ιστορική Χελωνοσπηλιά μία από τις «πηγές» από όπου ξεκίνησε το ποτάμι της επανάστασης του 1821.
4. Οι πανέμορφες ορεινές λίμνες Τσιβλού 35χλμ από Ακράτα και Δόξας ενώ αναμεσά τους στις πλαγιές του Χελμού, στα 1200 μέτρα βρίσκεται η Ζαρούχλα, ένα γραφικό χωριουδάκι. Στην περιοχή θα συναντήσουμε τα παλαιότερα πετρώματα του γεωπάρκου (περ. 200 εκ χρόνων) ηφαιστειακά και μεταμορφωμένα. Μπορούμε να ακολουθήσουμε και το μονοπάτι που μας βγάζει στα μυθικά ύδατα Στυγός μια πηγή σε υψόμετρο 2100 μ. στην νεραιδόραχη του όρους Χελμού που φιλοξενεί βέβαια το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος και την άνοιξη πανέμορφες και σπάνιες πεταλούδες αφορμή επίσκεψης πολλών θαυμαστών από όλο τον κόσμο.
Σε έναν από τους στόχους του Γεωπάρκου, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, πολύτιμη είναι η βοήθεια και συνεργασία των δύο Κέντρων Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Κλειτορίας και της Ακράτας. Η προστασία και ορθολογική διαχείριση της περιοχής μας με την ιδιαίτερη γεωμορφολογική και γεωλογική κληρονομιά, η τοπική ανάπτυξη μέσω της προβολής της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της περιοχής (φυσικοί και πολιτιστικοί πόροι, παράδοση, τοπική κουζίνα) και η ενεργητική συμμετοχή των κατοίκων και των τοπικών αρχών είναι από τους σημαντικότερους στόχους του Γεωπάρκου Χελμού Βουραϊκού.
GPS Συντεταγμένες 38.14638, 22.17166