Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου

Translate English Version

Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων είναι το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό θαλάσσιο πάρκο και το πρώτο θαλάσσιο πάρκο στην Ελλάδα. Eίναι Μέλος του MedPAN (Network of Marine Protected Areas in the Mediterranean) και ο φορέας διαχείρισής του, ιδρύθηκε το 2003. Οι προσπάθειες για την προστασία της περιοχής ξεκινούν στις αρχές του 1970 και η πρώτη απόφαση για την προστασία της μεσογειακής φώκιας (Monachus Monachus)  και των βιότοπών της εκδόθηκε το  1986. Ακολούθησαν Υπουργικές αποφάσεις με τον ίδιο στόχο και τελικά, το 1992, η περιοχή ανακηρύχθηκε «Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο».

Στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων υπάρχει ένας μοναδικός συνδυασμός χερσαίων και θαλάσσιων Μεσογειακών βιοτόπων με εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων, αλλά και σημαντικά αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία. Η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο επιστημονικό, εκπαιδευτικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον με ευρήματα από την Προϊστορική, την Κλασσική και τη Βυζαντινή περίοδο (ναυάγια, παλιά μοναστήρια και εκκλησίες). Το πάρκο εκτείνεται σε θαλάσσια περιοχή 2.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων βόρεια της Αλοννήσου και περιλαμβάνει, εκτός από την Αλόννησο, τα ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Σκάντζουρα, Γιούρα, Παππούς, Πιπέρι και Ψαθούρα. Το Θαλάσσιο Πάρκο είναι επισκέψιμο με καραβάκι από την Αλόννησο, αν και σύμφωνα με τους κανονισμούς απαγορεύεται η προσέγγιση νησιών σε συγκεκριμένες αποστάσεις, προκειμένου να διατηρηθεί ο σεβασμός των ειδών που ζουν εκεί.

Σε περιοχές όπου η πρόσβαση στο ευρύ κοινό είναι ελεύθερη, οι επισκέπτες μπορούν να ενασχοληθούν με τη κολύμβηση, την ελεύθερη κατάδυση, την παρατήρηση της άγριας ζωής, την ερασιτεχνική φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση, την επίσκεψη σε πολιτιστικά μνημεία, το περπάτημα και πολλές ακόμη δραστηριότητες. Υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί όσον αφορά την ερασιτεχνική αλιεία. Το κυνήγι απαγορεύεται, εκτός τoυ νησιού Γιούρα που χρειάζεται ειδική άδεια. Στη Στενή Βάλα Αλοννήσου λειτουργεί το μοναδικό Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής φώκιας, στη Μεσόγειο. Το Κέντρο ειδικεύεται στη φιλοξενία των νεογέννητων και θεωρείται το "σπίτι", κατά κύριο λόγο, για τις ορφανές μικρές φώκιες.