Πηνειός Ποταμός
Ο Πηνειός, ή Σαλαβριάς είναι ποταμός της Θεσσαλίας και ο τρίτος μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας. Ο ποταμός σχηματίζεται από τη συμβολή του Μαλακασιώτικου ρέματος που πηγάζει από το βουνό Λάκμος και του ρέματος Μουργκάνι που πηγάζει από την Αντιχάσια. Διασχίζει το Θεσσαλικό κάμπο, μετά τη Λάρισα δημιουργεί έντονους μαιανδρισμούς, διέρχεται από τη περίφημη κοιλάδα των Τεμπών μεταξύ Ολύμπου και Όσσας, και εκβάλλει στο Αιγαίο δημιουργώντας Δέλτα του κοντά στην περιοχή Στόμιο.
Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας, καθώς διαθέτει παραποτάμια δάση, πλούσια σε πανίδα και εκτεταμένες θίνες στο Δέλτα του. Κυριότεροι παραπόταμοί του είναι: ο Τιταρήσιος, ο Ενιπέας, ο Καλέτζης , ο Ληθαίος, το ρέμα Μουργκάνι καθώς και τα νερά από την εκτροπή του Ταυρωπού στην περιοχή Καρδίτσας. Ο Πηνειός ανήκει στο δίκτυο NATURA και έχει χαρακτηριστεί ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους.
Δέχεται σημαντική ρύπανση από αστικά και βιομηχανικά απόβλητα καθώς και από την εντατική γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα που χαρακτηρίζει τη θεσσαλική πεδιάδα. Έχει υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις από τον εγκιβωτισμό της κοίτης του, την κατασκευή αρδευτικών δικτύων, των προσωρινών φραγμάτων και τις υπεραντλήσεις.
Ο ποταμός αναφέρεται από τον Όμηρο ως “αργυροδίνης”, λόγω της ομορφιάς των νερών του. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν κατοικία των Νυμφών και δημιουργήθηκε από το κλάμα των βουνών Πίνδου και Λίγκου για τη χαμένη τους αγάπη. Η Πίνδος και ο Λίγκος ήταν ένα πολύ ευτυχισμένο ζευγάρι από την ένωση του οποίου γεννήθηκαν τα μαγευτικά θεσσαλικά τοπία. Όμως οι θεοί τους ζήλεψαν και τους χώρισαν. Από τα δάκρυα των δύο βουνών δημιουργήθηκε ο Πηνειός, ο οποίος κυλά ανάμεσά τους.
Ο Πηνειός, με τη γενικά ήρεμη ροή των νερών και το Δέλτα του, προσφέρεται για canoe kayak. Το rafting στην Κοιλάδα των Τεμπών αποτελεί μία μοναδική εμπειρία αφού η διαδρομή είναι εξαιρετικής ομορφιάς με πλούσια βλάστηση και αιωνόβια πλατάνια, όπου βρίσκουν καταφύγιο σταχτοτσικνιάδες, ερωδιοί, φλαμίνγκο, κορμοράνοι. Η διαδρομή περνάει κάτω από τη κρεμαστή γέφυρα των Τεμπών, δίπλα από αρχαίους τόπους λατρείας, την παραδοσιακή Δριστέλα και την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Με περάσματα 1ου και 2ου βαθμού δυσκολίας, η κατάβαση είναι κατάλληλη για οικογένειες, αρχάριους, παιδιά και μεγάλες ηλικίες.