Πηγές Βοιωτικού Κηφισού (Αγίας Ελεούσας)
Η όμορφη Πολύδροσος είναι χτισμένη στους βόρειους πρόποδες του Παρνασσού σε υψόμετρο 380μ. Το αρχικό όνομα της περιοχής σύμφωνα με αναφορές του Παυσανία ήταν Λίλαια, πόλη που καταστράφηκε στα 480 π.χ. από τον στρατό του Ξέρξη, κατά την δεύτερη Περσική εκστρατεία κατά της αρχαίας Ελλάδας. Η περιοχή στα νεότερα χρόνια ονομάστηκε Σουβάλα.Στα Σλαβικά σημαίνει κοίλωμα με γύρω βουνά, ενώ στην Τουρκική γλώσσα ερμηνεύεται ως το μέρος που έχει πολύ νερό. Ερμηνείες που ταιριάζουν απόλυτα στην εικόνα της περιοχής.
Το 1928 με κυβερνητικό διάταγμα του νεοελληνικού κράτους, το όνομα άλλαξε από Σουβάλα σε Πολύδροσος. Το χωριό, αρχικά βρισκόταν σε μεγαλύτερο υψόμετρο από τη σημερινή του τοποθεσία αλλά καταστράφηκε από τον ισχυρό σεισμό του 1870 και οι κάτοικοι εξαναγκάστηκαν να κατέβουν στον κάμπο και να δημιουργήσουν την Πολύδροσο, στη σημερινή της μορφή.
Πολύ κοντά στο χωριό, σε απόσταση περίπου 1,5 χιλιομέτρου βορειοδυτικά, βρίσκεται η πηγή του Κηφισού ή αλλιώς της Αγίας Ελεούσας. Πρόκειται για μια τοποθεσία με φυσική ομορφιά, πνιγμένη στα πλατάνια, με αναβλύζοντα νερά από τις πηγές του Βοιωτικού Κηφισού και με θέα στην Πολύδροσο.
Ακριβώς πάνω από την πηγή βρίσκονται απομεινάρια από αρχαίο ιερό αφιερωμένο στη λατρεία του θεού Απόλλωνα. Το 1908 σε ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή βρέθηκε γλυπτό αγαλματίδιο. Πρόκειται για εράσμιο έργο του 3ου αιώνα π.χ. που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (αρ. 2772) και είναι γνωστό ως “Το παιδί με τη χήνα”. Εικάζεται ότι φιλοτεχνήθηκε σε αθηναϊκό εργαστήριο, από τον γιο του Πραξιτέλη, Κηφισόδοτο και είναι κατασκευασμένο από πεντελικό μάρμαρο. Η ανακάλυψη της επιγραφής, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το γλυπτό ήταν ανάθημα στον θεό Κηφισό. Αρχικά παραδόθηκε από τον αξιωματικό της χωροφυλακής Π. Δαλωνά στην Εθνική Βιβλιοθήκη και στη συνέχεια στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Γύρω από τις πηγές απλώνεται μια πανέμορφη τοποθεσία με αρχαία και βυζαντινά κτίσματα, ενώ πολύ κοντά βρίσκονται τα ερείπια του βυζαντινού ναού της Αγίας Ελεούσας. Στη δεκαετία του ’80 έγινε η πρώτη γεώτρηση για την εκμετάλλευση του φυσικού υδάτινου πόρου για τις ανάγκες υδροδότησης της Πολυδρόσου αλλά και για αρδευτική χρήση.
Αξιοθέατα
1. Το χωριό Πολύδροσος
Πηγές Βοιωτικού Κηφισού (Αγίας Ελεούσας) Χάρτης
GPS Συντεταγμένες 38.62912, 22.52038