Καταρράκτης Λειβαδίτης (ή Τραχωνίου)

Translate English Version

Καταρράκτης Λειβαδίτης (ή Τραχωνίου)

Κρυμμένος μέσα σε ένα κατάφυτο μικρό φαράγγι της Δυτικής Ροδόπης, στα σύνορα των νομών Ξάνθης και Δράμας βρίσκεται ο μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων σε ό,τι αφορά την ποσότητα και τον όγκο του τρεχούμενου νερού. Εκεί, στους δυτικούς πρόποδες του όρους Κούλα και σε υψόμετρο 890 μέτρων η φύση έχει δημιουργήσει ένα μοναδικό θέαμα. Ο καταρράκτης είναι γνωστός με δύο ονόματα: Λειβαδίτης για τους κατοίκους του νομού Ξάνθης και καταρράκτης Τραχωνίου για τους κατοίκους του νομού Δράμας. Η παρθένα φύση που τον περιβάλλει είναι μοναδικού φυσικού κάλλους. Τα νερά του πέφτουν κατακόρυφα από ύψος 60 μέτρων με τρομερό πάταγο, χαρίζοντας πλούσια βλάστηση στις σχισμές των βράχων. Το χειμώνα αρκετές φορές ο καταρράκτης παγώνει και τα αιωρούμενα κρύσταλλα σπάνε με εκκωφαντικό θόρυβο, όταν πιάσουν οι πρώτες ζεστές μέρες της άνοιξης.

Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση στα νερά του Λειβαδίτη λούζονταν οι «καλοκυράδες» (νεράιδες) και στις σπηλιές του ύφαιναν, σε πέτρινους αργαλειούς το αραχνοΰφαντο νεραϊδόγνεμα ενώ οι Σάτυροι χόρευαν σε διονυσιακούς ρυθμούς.

Αν και στο νομό Δράμας ή πρόσβαση στο καταρράκτη είναι πιο εύκολη από το νομό Ξάνθης. Είναι προσβάσιμος όλες τις εποχές του έτους, αρκεί το μονοπάτι να μην είναι καλυμμένο με χιόνι. Η πεζοπορική διαδρομή ξεκινά από την έξοδο του χωριού Λειβαδίτης που βρίσκεται σε υψόμετρο 1250 μέτρων και διασχίζει ένα δάσος από οξιές, σφεντάμια, φράξους και φλαμουριές. Η σηματοδότηση από το Δασαρχείο Ξάνθης είναι πολύ καλή. Κατά την κατάβασή έχουν τοποθετηθεί παγκάκια για ξεκούραση και πινακίδες πληροφόρησης για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Φτάνοντας στο τέλος της διαδρομής το θέαμα είναι μοναδικό μπροστά στο μεγαλείο της δημιουργικότητας της φύσης.

Προσοχή χρειάζεται αν επιχειρήσετε να πλησιάσετε τη βάση του καταρράκτη καθώς τα βράχια γλιστράνε και τα νερά είναι παγωμένα. Στον ευρύτερο χώρο υπάρχουν στοιχειώδεις εγκαταστάσεις για περιήγηση, ανάπαυση και πικ νικ. Καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς τον καταρράκτη του Λειβαδίτη είναι τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα, όταν ο καταρράκτης παγώνει δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα.