Νεμούτας

Translate English Version

Νεμούτας

Οι εντυπωσιακοί καταρράκτες, με ύψος 15μ έως 35μ, βρίσκονται σχεδόν 42 χιλιόμετρα από τον Πύργο Ηλείας, κοντά στη Νεµούτα, ένα χωριό του νομού Ηλείας στα σύνορα µε την Αχαΐα και την Αρκαδία, χτισμένο σε υψόμετρο 560 µ. πλάι στον ποταμό Ερύµανθο, ο οποίος όπως και ο Λάδωνας είναι παραπόταμος του Αλφειού ποταμού.

Ολόκληρη η πεζοπορική διαδρομή ακολουθεί το µμονοπάτι Μ3, που ξεκινά από το Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης (κοντινό χωριό) και έχει μήκος 12 χλμ.µ. Βαδίζει στα χνάρια του μυθικού ήρωα Ηρακλή, ο οποίος πραγματοποίησε στην περιοχή τον τέταρτο από τους δώδεκα άθλους του. Ο μύθος λέει για τον Ερυµάνθιο Κάπρο, ένα μυθικό αγριογούρουνο που συμβόλιζε τη µανία του ποταμού όταν φούσκωναν τα νερά του και προκαλούσε καταστροφές. Το μονοπάτι Μ3 μετά το δάσος µπαίνει στο φαράγγι όπου το σκηνικό γίνεται σχεδόν τροπικό, µε οργιώδη βλάστηση και ίχνη άγριας ζωής. Κομβικό σημείο έπειτα από πολύωρο περπάτημα, ένα πέτρινο γεφύρι όπου οδηγεί στη ρεματιά του Χαρατσαρίου με τους 13 καταρράκτες  και στη ρεματιά του Άµπουλα με άλλους 16 καταρράκτες.

Υπάρχει όμως και η εύκολη διαδρομή, για όσους θέλουν να αποφύγουν την πεζοπορία. Ένας καλής βατότητας ακόμη και για συμβατικά αυτοκίνητα χωματόδρομος (3 χλμ.µ) οδηγεί από τη Νεμούτα προς το χωριό Ελαία και τη μεταλλική γέφυρα του Ερύμανθου ποταμού, όπου πολύ κοντά βρίσκεται ένας από τους εντυπωσιακότερους καταρράκτες της περιοχής. Λίγα μέτρα πριν τη γέφυρα ξεκινά μονοπάτι πλάι στη μικρή όχθη του ποταμού που σε λίγα λεπτά οδηγεί μέσα στο φαράγγι και σε ένα ονειρεμένο τοπίο.

Ταμπέλες δεν υπάρχουν. Το σημάδι που οριοθετεί το μονοπάτι είναι ένα ξύλινο γεφυράκι και τα μεταποιημένα καρούλια της ΔΕΗ, πλήρως ενταγμένα στο φυσικό περιβάλλον, που χρησιμεύουν για ξύλινα τραπεζάκια.