Καταρράκτες Νεμούτας

Translate English Version

Καταρράκτες Νεμούτας

Οι εντυπωσιακοί καταρράκτες, με ύψος 15 έως 35 μέτρων, βρίσκονται σχεδόν 42 χιλιόμετρα από τον Πύργο Ηλείας, κοντά στη Νεµούτα, ένα χωριό του νομού Ηλείας στα σύνορα µε την Αχαΐα και την Αρκαδία. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 560 µέτρων πλάι στον ποταμό Ερύµανθο, ο οποίος όπως και ο Λάδωνας είναι παραπόταμος του Αλφειού ποταμού.

Ολόκληρη η πεζοπορική διαδρομή ακολουθεί το μονοπάτι Μ3, που ξεκινά από το Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης και έχει μήκος 12 χιλιόμετρα. Βαδίζει στα χνάρια του μυθικού ήρωα Ηρακλή, ο οποίος πραγματοποίησε στην περιοχή τον τέταρτο από τους δώδεκα άθλους του. Ο μύθος λέει για τον Ερυµάνθιο Κάπρο, ένα μυθικό αγριογούρουνο που συμβόλιζε τη µανία του ποταμού όταν φούσκωναν τα νερά του και προκαλούσε καταστροφές. Το μονοπάτι Μ3 μετά το δάσος εισέρχεται στο φαράγγι όπου το σκηνικό γίνεται σχεδόν τροπικό, µε οργιώδη βλάστηση και ίχνη άγριας ζωής. Κομβικό σημείο έπειτα από πολύωρο περπάτημα, ένα πέτρινο γεφύρι όπου οδηγεί στη ρεματιά του Χαρατσαρίου με τους 13 καταρράκτες  και στη ρεματιά του Άµπουλα με άλλους 16.

Υπάρχει όμως και η εύκολη διαδρομή, για όσους θέλουν να αποφύγουν την πεζοπορία. Ένας καλής βατότητας ακόμη και για συμβατικά αυτοκίνητα χωματόδρομος 3 περίπου χιλιομέτρων οδηγεί από τη Νεμούτα προς το χωριό Ελαία και τη μεταλλική γέφυρα του Ερύμανθου ποταμού, όπου πολύ κοντά βρίσκεται ένας από τους εντυπωσιακότερους καταρράκτες της περιοχής. Λίγα μέτρα πριν τη γέφυρα ξεκινά μονοπάτι πλάι στη μικρή όχθη του ποταμού που σε λίγα λεπτά οδηγεί μέσα στο φαράγγι και σε ένα ονειρεμένο τοπίο. Η σήμανση είναι ελλιπής και το σημάδι που οριοθετεί το μονοπάτι είναι ένα ξύλινο γεφυράκι και τα μεταποιημένα καρούλια της ΔΕΗ, πλήρως ενταγμένα στο φυσικό περιβάλλον, τα οποία που χρησιμεύουν και ως ξύλινα τραπεζάκια.