Εθνικός Δρυμός Παρνασσού
Ο Εθνικός Δρυμός του Παρνασσού ιδρύθηκε το 1938 και είναι ο δεύτερος της χώρας μας ύστερα απ’ αυτόν του Ολύμπου. Η δυτική πλευρά του ανήκει στο νομό Φωκίδας, ενώ η ανατολική στο νομό Βοιωτίας, ανάμεσα στους Δελφούς, την Αράχωβα και την Αγόριανη. Η συνολική έκτασή του ανέρχεται στα 35.000 στρέμματα της επιφάνειας του βουνού, στα οποία κυριαρχεί η κεφαλληνιακή ελάτη.
Ο Παρνασσός είναι ένα από τα ψηλότερα ελληνικά βουνά και οφείλει το όνομά του, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, στον ήρωα Παρνασσό, που είχε κτίσει πάνω στο βουνό μία πόλη, η οποία καταστράφηκε από τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα. Κατά την διάρκεια της καταστροφής οι κάτοικοι της πόλης ακολούθησαν τις κραυγές των λύκων και οδηγήθηκαν σε ψηλότερα σημεία για να γλιτώσουν από τον κατακλυσμό, όπου και έχτισαν την πόλη Λυκώρεια, που σημαίνει κραυγές των λύκων, όνομα που σώζεται μέχρι σήμερα με μικρές παραλλαγές.
Παλαιότερα ονομαζόταν Λιάκουρα, που αποτελεί δημώδη ονομασία που συναντούμε στα κλέφτικα τραγούδια και προέρχεται από το Λυκώρεια, ονομασία που διατηρεί μέχρι σήμερα η ψηλότερη κορυφή του.
Ο Παρνασσός έχει συνδεθεί με την ελληνική μυθολογία και με την γένεση του ελληνικού έθνους, ακόμη, η ίδρυση του Μαντείου των Δελφών, στις νοτιοδυτικές πλαγιές του, προσέδωσε ιδιαίτερη αίγλη που διατηρείται μέχρι σήμερα. Επίσης ο Παρνασσός είχε σημαντικό ρόλο κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αφού σε αυτό έλαβαν μέρος κρίσιμες μάχες μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, με κυριώτερες της Αλαμάνας και της Γραβιάς.
Στον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού υπάρχουν αρκετά ξέφωτα, πολλές κορυφές, φαράγγια, κοιλάδες, δασωμένες πλαγιές, σπήλαια (όπως το Κωρύκειον Άντρο) γεγονός που τον καθιστά ιδανικό για στιγμές ευεξίας και αναψυχής για τους επισκέπτες που επιλέγουν να εκδράμουν στη φύση. Μια βόλτα αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να γνωρίσετε από κοντά σπάνια είδη δασικής βλάστησης και πανίδας.
Εκτός από την κεφαλληνιακή ελάτη που κυριαρχεί στο μεγαλύτερο μέρος, αρκετή έκταση καταλαμβάνουν οι αγριοκορομηλιές και η μαύρη πεύκη. Αλεπούδες, ασβοί, λαγοί, είδη τρωκτικών κι εντομοφάγων, αποτελούν τους πολυπληθέστερους πληθυσμούς της πανίδας του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού. Δασόβια είδη πτηνών, όπως πέρδικες, δρυοκολάπτες, μαυροτσικλιτάρες, χιονότσιχλες, χιονοψάλτες, ερπετά σαν τη μεσογειακή χελώνα, την αγριόσαυρα, την οχιά και αμφίβια όπως ο βάτραχος ζουν επίσης εκεί.
Οι επισκέπτες που φθάνουν στον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού έχουν να επιλέξουν από πλήθος διαδρομών, πεζοπορικών ή με αυτοκίνητο για να τον δισχίσουν. Η Αράχωβα, η Βάργιανη, το Χρισσό, η Γραβιά , η Πολύδροσος και η Επτάλοφος είναι μερικά μόνο από τα πανέμορφα χωριά του Παρνασσού από όπου μπορεί κανείς να επισκεφθεί τις περιοχές στα όρια του Εθνικού Δρυμού. Το Μαντείο των Δελφών, ο ομφαλός της γης για τον αρχαίο κόσμο, βρίσκεται επίσης στα όρια του Εθνικού Δρυμού.