Φάρος Τουρλίτης

Translate English Version

Φάρος Τουρλίτης 8060

Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς και γραφικούς φάρους του Αιγαίου βρίσκεται χτισμένος πάνω σε βράχο μέσα στη θάλασσα και συμβάλει στη ασφαλή ναυσιπλοΐα για πάνω από έναν αιώνα. Ο Φάρος Τουρλίτης κατασκευάστηκε το 1887 και λειτούργησε για πρώτη φορά την 1η Ιανουαρίου του 1897 με φωτοβολία 11 ναυτικά μίλια. Είναι στρογγυλός με ύψος 7 μέτρα, εστιακό ύψος 36 μέτρα και βρίσκεται αριστερά των εισερχομένων στο λιμάνι της Άνδρου, ακριβώς απέναντι από το ενετικό κάστρο. Απεικονίζεται σε γραμματόσημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων ως μέρος της σειράς γραμματοσήμων «Φάροι της Ελλάδος» και έχει ταξιδέψει σε όλο το κόσμο. Η πρόσβαση στο φάρο γίνεται μόνο με σκάφος από τη θάλασσα.

Ο φάρος καταστράφηκε από βομβαρδισμό της Ιταλικής Φρουράς της Άνδρου από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά το 1950 στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου τοποθετήθηκαν νέα φωτιστικά μηχανήματα επάνω σε σιδηρόπλεκτο οβελό και ο φάρος επαναλειτούργησε ως αυτόματος πυρσός ασετιλίνης. Το 1993 ο εφοπλιστής Αλέκος Γουλανδρής και η σύζυγός του Μαριέττα εις μνήμη της κόρης τους Βιολάντας, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ανακατασκευή του φάρου και την ανάδειξη της παλιάς του όψης.  Την μελέτη ανέλαβε ο Βασίλης Τσόγκας, ένας νεαρός μηχανικός που υπηρετούσε τη θητεία του στην Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού. Βασιζόμενος σε φωτογραφίες και σχέδια του προηγούμενου αιώνα προσπάθησε ώστε ο νέος φάρος να αποτελέσει ακριβές αντίγραφο του παλαιού. Η εργασία υπήρξε πολύ δύσκολή λόγω της μικρής επιφάνειας του βράχου αλλά και λόγω των αέρηδων και των κυμάτων. Επίσης η προσέγγιση στη βραχονησίδα για τη μεταφορά των υλικών ήταν πολύ δύσκολη και απαιτούσε άριστους χειρισμούς των πλωτών μέσων.

Οι πέτρες τα επένδυσης προήρθαν από λατομείο της Βορείου Ηπείρου και η επιλογή τους έγινε με βάση το φωτογραφικό υλικό που υπήρχε στα αρχεία, έτσι ώστε ο φάρος να δείχνει ακριβώς όπως ήταν πριν τη καταστροφή του. Η σκάλα κατασκευάστηκε από τα ίδια τα κομμάτια της παλιάς σκάλας που είχαν απομείνει στο βράχο ή από κομμάτια που βρέθηκαν στο βυθό της θάλασσας και τα ανέσυρε ο Γιώργος Μαμάης. Η σύμβαση για την ανακατασκευή του φάρου υπογράφηκε στις αρχές του 1994 και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν τέσσερις μήνες αργότερα. Από τότε ο φάρος λειτουργεί και πάλι ως αυτόματος ασετιλίνης.

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.