Φάρος Λάκκα

Translate English Version

Φάρος Λάκκα 0310

Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε από τους Αγγλους το 1825 στην βόρεια ακτή των Παξών στη θέση Λάκκα με αρχική φωτοβολία 17 ναυτικά μίλια και εστιακό ύψος 112 μέτρα. Στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο προστέθηκε το 1864 με την προσάρτηση των Επτανήσων. Το αρχικό μηχάνημα ήταν κατοπτρικό και αποτελείτο από σταθερά παραβολικά κάτοπτρα περιβαλλόμενα από ένα πελώριο θαλοστάσιο. Το 1887 το μηχάνημα αντικαταστάθηκε με κατοπτρικό ΣΤ τάξεως λευκού σταθερού φωτός. Το παλιό μηχάνημα του τοποθετήθηκε το 1890 στον φάρο Παναγίας (Μαντόνα) στους Παξούς. Το 1996 οι φαροφύλακες της Λάκκας την παρέδωσαν στον τότε Διευθυντή Αντιπλοίαρχο Α. Δημόπουλο με την πληροφορία ότι ήταν το μόνο πράγμα που είχε σωθεί από τον παλιό φάρο. Λίγες μέρες μετά την καθίζηση είχε βρεθεί να επιπλέει στην θάλασσα. Μετά την καθίζηση η ανάγκη κατασκευής ενός νέου φάρου ήταν επιτακτική και καθορίστηκε το πλησιέστερο ασφαλές σημείο για την ανέγερση του νέου κτηρίου στην σημερινή θέση Κουέρο με ύψος 9,1μ. Στο μεταξύ είχε παραγγελθεί και το νέο φωτιστικό μηχάνημα. Εξαιτίας του πολέμου η κατασκευή και η παραλαβή του κτηρίου καθυστέρησε μέχρι τον Απρίλιο του 1916. Η τοποθέτηση και η παραλαβή του μηχανήματος είχαν σαν αποτέλεσμα ο φάρος να διαγραφεί προσωρινά από τους ναυτικούς χάρτες και τους φαροδείκτες της εποχής μέχρι το 1919.

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.