Φάρος Κόγχη

Φωτο: © allovergreece.com

Translate English Version

Φάρος Κόγχη

Ο φάρος Κόγχη λειτούργησε για πρώτη φορά το 1901, ενώ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός. Το 1948 στο πλαίσιο ανασυγκρότησης των ζημιών του φαρικού δικτύου, τοποθετήθηκαν νέα φωτιστικά μηχανήματα και επαναλειτούργησε ως αυτόματος πυρσός ασετιλίνης. Σταδιακά εγκαταλείφθηκε από τους φαροφύλακες με αποτέλεσμα τη δεκαετία του 1980 να κινδυνεύσει με κατάρρευση. Τα τελευταία όμως χρόνια πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης του φάρου και σήμερα η κατάσταση του είναι πολύ καλή.

Ο πέτρινος πύργος ύψους 7,5 μέτρων, είναι κυκλικός και στην απόληξή του φέρει μεταλλικό κλωβό. Έχει εστιακό ύψος 34 μέτρων και στη βάση του υπάρχει οικία φαροφυλάκων. Ο φάρος βρίσκεται στο ακρωτήριο Λυκόπουλος, στη νότια άκρη της Σαλαμίνας, ανάμεσα στους παραθεριστικούς οικισμούς Περιστέρια και Κολώνες. Η πρόσβαση είναι εύκολη μέσω ενός βατού χωματόδρομου που καταλήγει στην είσοδο του φάρου. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή γιατί η σήμανση είναι ελλιπής. Σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/3320/1828/10-1-2002 και το ΦΕΚ 82/Β/30-1-2002, ο φάρος χαρακτηρίστηκε ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο διότι αποτελεί αξιόλογο αρχιτεκτονικό δείγμα μιας ειδικής κατηγορίας κτηρίων και είναι συνδεδεμένος με τη νεότερη ναυτική παράδοση του τόπου. Αποτελεί επίσης εμβληματικό και σημειολογικό μνημείο τόσο για το ιστορικό νησί όσο και για την Περιφέρεια Αττικής.

Οι φάροι ανήκουν στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και διέπονται από τους κανονισμούς που αφορούν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Η επίσκεψη σε πέτρινο φάρο της Ελληνικής επικράτειας είναι εφικτή μόνον μετά την παροχή ειδικής άδειας στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να επισκεφθεί ένα φάρο θα πρέπει στον κάτωθι σύνδεσμο  https://www.mod.mil.gr/aitimata-koinonikon-drastiriotiton/  του ΥΠΕΘΑ να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υποβάλει το αίτημά του. Εφόσον ο αιτών λάβει έγκριση του αιτήματος του, έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί τον φάρο που επέλεξε στην καθορισμένη ημερομηνία και κατά περίπτωση συνοδεύεται και από τον φαροφύλακα.

Δικαίωμα να επισκεφτούν ένα πέτρινο φάρο έχουν ιδιώτες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικοί σύλλογοι, ομάδες περιπατητών, συστήματα προσκόπων, επιστημονικές ομάδες και οποιοσδήποτε επιθυμεί να επισκεφτεί ένα φάρο. Λόγω του ότι οι περισσότεροι πέτρινοι φάροι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές οι επισκέπτες προσεγγίζουν και παραμένουν στον χώρο του φάρου με δική τους αποκλειστικά ευθύνη. Οι επισκέπτες οφείλουν να σέβονται την περιοχή και το κτίριο του φάρου. Η είσοδος στο κτίριο του φάρου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο όταν αναφέρεται ρητά στην εκδοθείσα άδεια επισκέψεως και μόνο με την παρουσία του φαροφύλακα ή άλλου εκπροσώπου της Υπηρεσίας Φάρων. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών στον πύργο του φάρου και απαγορεύεται η οποιαδήποτε οικονομική εκμετάλλευση της επίσκεψης στον φάρο.