Φαράγγι της Σαμαριάς

Translate English Version

Φαράγγι της Σαμαριάς

Η πεζοπορία στο φαράγγι της Σαμαριάς είναι μία από τις πιο συναρπαστικές και εντυπωσιακές περιπατητικές διαδρομές στον Ελλαδικό χώρο και ένας από τους πλέον εμβληματικούς προορισμούς πεζοπορίας στην Ευρώπη. Η είσοδος στο φαράγγι μπορεί να γίνει μέσω δύο εισόδων – μια στα βόρεια («Ξυλόσκαλο»), η οποία βρίσκεται κοντά στο οροπέδιο του Ομαλού και μια στα νότια – κοντά στον παραθαλάσσιο οικισμό της Αγίας Ρουμέλης. Το Ξυλόσκαλο είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο, αλλά η νότια είσοδος προσεγγίζεται μόνο ακτοπλοϊκώς. Αν επιλέξετε να εισέλθετε στο φαράγγι από την Αγία Ρουμέλη θα πρέπει ξεκινήσετε νωρίς το πρωί και να γνωρίζετε ότι τα τελευταία χιλιόμετρα της διαδρομής θα είναι κουραστικά, καθώς η κλίση του μονοπατιού είναι μεγάλη. Η επιλογή αυτή θα πρέπει να αποφεύγεται από όσους δεν έχουν την απαιτούμενη φυσική κατάσταση.

Το φαράγγι παραμένει ανοικτό από την1 Μαΐου μέχρι τις 15 Οκτωβρίου από τις 6 π.μ. έως και τις 4 μ.μ., ενώ τις βροχερές ημέρες παραμένει κλειστό υπό το φόβο κατολισθήσεων. Ωστόσο, επειδή οι ώρες μεταβάλλονται μέσα στην περίοδο που λειτουργίας, για πληροφορίες σχετικά με την ώρα που μπορείτε να εισέλθετε στο φαράγγι, καλό θα είναι να επικοινωνείτε με το φυλάκιο εισόδου στον αριθμό: +30 28237 70046. Η διαδρομή είναι 16 χιλιόμετρα και ξεκινάει από υψόμετρο 1230 μέτρων στο οροπέδιο του Ομαλού και καταλήγει στην Αγία Ρουμέλη, στο Λιβυκό Πέλαγος. Τα 13 χιλιόμετρα είναι μέσα στο φαράγγι ενώ τα εναπομείναντα τρία από την έξοδο του φαραγγιού έως την Αγία Ρουμέλη.

Το να ξεκινήσει η πεζοπορία νωρίς το πρωί ίσως να μην είναι η καλύτερη επιλογή, αφού όταν φτάσετε στο κάτω μέρος του φαραγγιού θα είναι ήδη αργά και η ζέστη περισσότερη. Αν ξεκινήσετε όμως προς το μεσημέρι, όταν φτάσετε κάτω, τα βράχια θα σας προσφέρουν περισσότερη σκιά, διευκολύνοντας έτσι τη πεζοπορία. Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα αν ξεκινήστε αργά το μεσημέρι, όταν φτάσετε στην Αγία Ρουμέλη να έχει αναχωρήσει το τελευταίο πλοίο και να χρειαστεί να διανυκτερεύσετε εκεί. Κατά μήκος της διαδρομής θα συναντήσετε εγκαταλελειμμένα χωριά, εκκλησίες, μοναδικά είδη φυτών, ζώων και πουλιών καθώς και σπάνια βότανα όπως το δίκταμο. Το πιο εντυπωσιακό μέρος της πεζοπορίας είναι το σημείο όπου στενεύει το φαράγγι, γνωστό ως Πόρτες ή Σιδερόπορτες. Πανύψηλα κάθετα βράχια ύψους 300 περίπου μέτρων που απέχουν μόλις 3 μέτρα μεταξύ τους και το ποτάμι να ρέει στο κάτω μέρος.

Το μονοπάτι είναι καλά συντηρημένο και σηματοδοτημένο, ενώ κατά διαστήματα υπάρχουν φύλακες που μπορούν να σας βοηθήσουν σε ότι χρειαστείτε. Επίσης υπάρχουν αρκετές πέτρινες βρύσες με πόσιμο νερό, τουαλέτες αλλά και κάδοι σκουπιδιών για τ’ απορρίμματα. Η πεζοπορία επιτρέπεται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και οι φύλακες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν εάν έχουν όλοι εξέλθει του φαραγγιού. Σε κάποια σημεία θα χρειαστεί να διασχίσετε το ποτάμι, είτε πατώντας σε μικρές ξύλινες γέφυρες είτε σε πέτρες που έχουν τοποθετεί με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζουν πέρασμα κατά πλάτος του ποταμού. Η πεζοπορία είναι ιδανική για όλες τις ηλικίες και ο χρόνος πεζοπορίας είναι περίπου 6-7 ώρες. Σε διάφορα σημεία, υπάρχουν χώροι αναψυχής όπου μπορείτε να σταματήσετε και να ξεκουραστείτε. Η είσοδος στο φαράγγι δεν είναι δωρεάν. Το εισιτήριο κοστίζει πέντε (5) ευρώ ενώ παιδιά ηλικίας ως 15 ετών εισέρχονται δωρεάν. Το απόκομμα του εισιτηρίου θα πρέπει να το κρατήσετε ως την έξοδο από το φαράγγι αφού θα σας ζητηθεί από τους φύλακες.

Η καλύτερη περίοδος για πεζοπορία είναι την άνοιξη και τον Οκτώβριο όταν η ζέστη δεν είναι ανυπόφορη και το φαράγγι δεν έχει πολύ κόσμο. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το φαράγγι μπορεί να το διασχίζουν πάνω από 2000 άτομα την ημέρα, αφού αποτελεί ένα από τα κύρια αξιοθέατα της Κρήτης. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορείτε να περπατάτε μόνο κατά μήκος του κυρίως μονοπατιού, ενώ απαγορεύεται η κοπή δέντρων και θάμνων, το άναμμα φωτιάς, η κατανάλωση ποτών, το κυνήγι, η καταστροφή της πανίδας και η ελεύθερη κατασκήνωση. Επίσης απαγορεύεται η κολύμβηση στα ρέματα, η απόρριψη σκουπιδιών, η βόσκηση των ζώων και η πρόκληση ζημιών σε γεωλογικούς σχηματισμούς.

Συνίσταται να είσαστε κατάλληλα ενδεδυμένοι και να φοράτε τα κατάλληλα παπούτσια. Καπέλο και αντηλιακό είναι απαραίτητα για την προστασία από τον ήλιο. Επίσης Θα πρέπει να κρατάτε μαζί σας κάτι για να φάτε, καθώς δεν λειτουργούν καταστήματα εντός του φαραγγιού. Για την ασφάλειά σας θα πρέπει να ακολουθείται τις οδηγίες του Εθνικού Δρυμού, ώστε να έχετε μία ασφαλή και ευχάριστη πεζοπορία.