Λιτόχωρο - Πριόνια - Καταφύγιο  Σπήλιος Αγαπητός

Translate English Version

Λιτόχωρο - Πριόνια - Καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός

Ο Όλυμπος είναι ένας παράδεισος πεζοπορίας με ένα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών (πάνω από 257 χλμ.) διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας. Ένα συναρπαστικό βουνό για εξερεύνηση με εκπληκτική θέα και πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Τα περισσότερα μονοπάτια ξεκινούν από το Λιτόχωρο, μια μικρή πόλη περίπου 100 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη. Από τα πιο δημοφιλή μονοπάτια είναι το διεθνές Ε4 που ξεκινά από το Λιτόχωρο, διασχίζει το εκπληκτικό φαράγγι του Ενιπέα, περνάει από τη θέση Πριόνια και καταλήγει στο Καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός, σε υψόμετρο 2.100 μέτρων. Το μήκος του μονοπατιού είναι 16 χιλιόμετρα και η διάρκεια πεζοπορίας 9 ώρες αλλά συνήθως χρειάζεται περισσότερος χρόνος αφού κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας θα χρειαστεί να κάνετε αρκετές μικρές στάσεις είτε για φωτογράφιση είτε για ανάπαυλα και φαγητό.

Το μονοπάτι ξεκινάει από τη θέση «Μύλοι» στο πάνω μέρος της πόλης, είναι άριστα διατηρημένο και έχει καλή σήμανση. Κινείται κατά μήκος του φαραγγιού και διασχίζει το ποτάμι επτά φορές πάνω από όμορφα ξύλινα γεφύρια. Στο δεύτερο μισό της διαδρομής βρίσκεται το Ιερό Σπήλαιο του Αγίου Διονυσίου όπου ασκήτευσε ο μοναχός όταν αποφάσισε να εγκατασταθεί στον Όλυμπο. Περίπου μισή ώρα πιο πάνω θα βρείτε πινακίδες προς το παλιό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου που χτίστηκε το 1542. Το μοναστήρι είναι ανοιχτό από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο και αξίζει να το επισκεφθείτε. Περίπου 10 λεπτά μετά το μοναστήρι, το μονοπάτι αρχίζει να κατηφορίζει και συναντά τους εντυπωσιακούς καταρράκτες του Ενιπέα. Η διαδρομή είναι αρκετά κουραστική λόγω των πολλών υψομετρικών διαφορών αλλά η ομορφιά του τοπίου ανταμείβει τον πεζοπόρο.

Τα Πριόνια είναι το ψηλότερο σημείο που μπορεί κάποιος να φτάσει με αυτοκίνητο. Διαθέτει χώρο στάθμευσης, μικρό κατάστημα και εστιατόριο που είναι ανοιχτό όλο το χρόνο. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100 μέτρων είναι ιδανικό μέρος για μια στάση για ξεκούραση. Εκεί υπάρχουν δημόσιες τουαλέτες και κρήνες διαρκούς ροής, από τις οποίες μπορείτε να γεμίσετε τα παγούρια σας. Το μονοπάτι από τα Πριόνια προς το Καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός κινείται μέσα σε πυκνό δάσος από πεύκα, οξιές και έλατα. Στα 1.390 μέτρα υπάρχουν δυο παγκάκια με υπέροχη θέα και μία πηγή, η οποία όμως συνήθως δεν έχει νερό το καλοκαίρι. Το τελευταίο τμήμα είναι λίγο πιο απότομο και οδηγεί στο καταφύγιο, το οποίο είναι χτισμένο σε μια τοποθεσία που ονομάζεται «Μπαλκόνι» λόγω της εκπληκτικής θέας που προσφέρει προς στις ακτές της Πιερίας και τις κορυφές των ορεινών όγκων. Το τελευταίο τμήμα του μονοπατιού είναι σε ανοιχτό πεδίο και θα πρέπει να πάρετε όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις ώστε να μείνετε προστατευμένοι από την ηλιακή ακτινοβολία. Το τμήμα του μονοπατιού από τα Πριόνια προς το καταφύγιο είναι από τα πιο πολυσύχναστα του Ολύμπου.

Δεν θα χρειαστείτε εξοπλισμό αναρρίχησης για την πεζοπορία, αλλά φορέστε κατάλληλα ρούχα και καλά παπούτσια πεζοπορίας, βεβαιωθείτε ότι έχετε μερικά επιπλέον ρούχα στο σακίδιο σας γιατί μπορεί να κάνει ζέστη σε χαμηλό υψόμετρο αλλά κρύο σε μεγαλύτερο και φροντίστε να έχετε αρκετό νερό μαζί σας, αν και είναι ασφαλές να πιείτε νερό από το ποτάμι. Λάβετε υπόψη ότι η διαδρομή μπορεί να είναι λίγο πιο επικίνδυνη όταν βρέχει, καθώς τα φύλλα στο μονοπάτι γίνονται ολισθηρά. Αν θέλετε μία πιο σύντομη διαδρομή, μπορείτε να φτάσετε στη θέση Πριόνια με αυτοκίνητο και από εκεί να ξεκινήσετε την ανάβαση προς το καταφύγιο ή τη κατάβαση προς το Λιτόχωρο. Το μονοπάτι είναι ανοιχτό όλο το χρόνο και η καλύτερη εποχή για πεζοπορία είναι την άνοιξη και τον Σεπτέμβριο όταν η θερμοκρασία είναι ιδανική για πεζοπορία.