Αγία Ρουσαλή Βρουστίου

Φωτο: © Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας & Πολιτισμού

Translate English Version

Αγία Ρουσαλή Βρουστίου

Κοντά στο ορεινό χωριό Χούνη, ψηλά στην κορυφογραμμή μιας απόκρημνης πλαγιάς, αντικρίζει κανείς μια δυσπρόσιτη σπηλιά και ένα ψηλό πέτρινο τείχος, πίσω από το οποίο είναι κτισμένο το ξωκλήσι της Αγίας Ρουσαλής Βρουστίου. Με άπλετη θέα προς τον Αργολικό κόλπο μέχρι το Ναύπλιο, το μικρό ασκηταριό, αφιερωμένο στην μνήμη της Αγίας Ιερουσαλήμ ή της Υπαπαντής, στέκει επιβλητικά πάνω από τον οικισμό και σαγηνεύει τον επισκέπτη.

Κτισμένο πριν το 1700 από ντόπιους βοσκούς, το ερημοκλήσι ονομάστηκε “Άγια Ρουσαλή”, διότι σύμφωνα με την παράδοση, στην σπηλιά κατέφυγε κάποιος μοναχός από τα Ιεροσόλυμα, κυνηγημένος από τους διωγμούς και μόνασε σ’ αυτήν την δυσπρόσιτη σπηλιά, έχοντας μεταφέρει από τους  Άγιους Τόπους εικόνες και άλλα ιερά κειμήλια. Υπάρχει και μια δεύτερη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία ο μικρός ναός πήρε την ονομασία του κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ. από την Αγία Ιερουσαλήμ, η οποία ήλθε από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με τα τρία της παιδιά, για να κηρύξει τον λόγο του Θεού. Η σπηλιά λόγω της θέσης της, με την εκκλησία στο εσωτερικό της και το πέτρινο τείχος, στο οποίο διακρίνονται μια σειρά από πολεμίστρες, αποτέλεσε το 1770 οχυρό-καταφύγιο των κυνηγημένων Αργείων από τους Τούρκους, ενώ στην επανάσταση του 1821 άντρο και ορμητήριο του καπετάν Δαγρέ με τα παλικάρια του.

Το μικρό ξωκλήσι της  Αγίας Ρουσαλής Βρουστίου είναι ορατό από τον δρόμο που ενώνει το Άργος με την Καρυά. Για την πρόσβαση μέχρι την σπηλιά οι επιλογές είναι είτε μέσω ενός απότομου ανηφορικού μονοπατιού από την Χούνη, είτε από έναν βατό χωματόδρομο, με εξαίρεση τα τελευταία 300 μέτρα ενός τσιμεντένιου αλλά έντονα κατηφορικού κομματιού, από το Βρούστι.

ΦΩΤΟ: Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας & Πολιτισμού