Φωτο: © DroneDays gr
Η Παναγία των Βράχων βρίσκεται 2 περίπου χιλιόμετρα από τον Κάτω Ταρσό Κορινθίας, στη βορειοανατολική πλευρά της Λεκάνης του Φενεού. Η περιοχή που είναι πλούσια σε νερά είναι γνωστή ως τα “Κορινθιακά Μετέωρα” λόγω του επιβλητικού βραχώδους σχηματισμού που θυμίζει τους εντυπωσιακούς βράχους των Μετεώρων. Ο βραχώδης αυτός σχηματισμός έχει κάθετες και λείες πλευρές και εκτείνεται σε μήκος 800 περίπου μέτρων. Σε μια βαθιά ρωγμή των βράχων, σχηματίζεται μία κοιλότητα, μέσα στην οποία έχει κτισθεί η εκκλησία.
Σύμφωνα με τη παράδοση, ιδρύθηκε ως εκπλήρωση τάματος από μία γυναίκα από τον Ταρσό που με την με τη βοήθεια της Παναγίας σώθηκε μαζί με το παιδί της, κατά την άλωση του κάστρου του Ταρσού το 1458, από τον Μωάμεθ Β’. Κατά την άλωση, πολλές γυναίκες αιχμαλωτίστηκαν, άλλες θανατώθηκαν ενώ κάποιες επέλεξαν να πηδήξουν από το βράχο για να μην γίνουν σκλάβες των Τούρκων. Μία νεαρή γυναίκα με το μωρό στην αγκαλιά ικέτευε τους Τούρκους να λυπηθούν τόσο αυτή όσο και το μωρό της. Οι Τούρκοι όμως δεν συγκινήθηκαν και τους έριξαν από το βράχο. Εκείνη τότε επικαλέστηκε τη βοήθεια της Παναγίας και ως εκ θαύματος η γυναίκα μαζί με το μωρό βρέθηκαν στη βάση του βράχου σώοι και αβλαβής. Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, η γυναίκα διαμόρφωσε τη σχισμή του βράχου σε ναό, τοποθετώντας εκεί μερικές εικόνες.
Σήμερα ο ναός κοσμείται από αξιόλογες τοιχογραφίες και έργα του αγιογράφου Ασημάκη Σκαλτζά. Εκεί βρίσκεται και η φορητή εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, ζωγραφισμένη πάνω σε μονοκόμματο πελεκητό ξύλο. Η εικόνα απεικονίζει την Παναγία να κρατάει το Θείο Βρέφος με το δεξί της χέρι. Ακριβώς πάνω από τον ναό βρίσκεται το Σπήλαιο με δύο ορόφους. Ο πρώτος λειτουργούσε ως ασκηταριό, ενώ ο δεύτερος κατά την διάρκεια του παρελθόντος, και κυρίως επί Τουρκοκρατίας, είχε χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο. Η πρόσβαση πραγματοποιείται μέσω μιας πέτρινης σκάλας, ενώ υπάρχουν τρεις θολωτοί χώροι και αγίασμα. Η θέα που απολαμβάνει ο επισκέπτης κόβει πραγματικά την ανάσα.
Ο Ιερός Ναός της Παναγίας των Βράχων εορτάζει κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου. Μπορεί εύκολα κάποιος να φτάσει μέσω ενός σύντομου χωματόδρομου από το χωριό Ταρσός. Σε κοντινή απόσταση είναι η ερειπωμένη Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος. Ο χώρος είναι πάντα ανοιχτός στους επισκέπτες.
Φωτό: DroneDays gr
GPS Συντεταγμένες 37.98342, 22.34173