
Άγιος Νικόλαος ο Κρεμαστός
Στη νότια πλευρά του όρους Αράκυνθος, στην Αιτωλοακαρνανία, στο εσωτερικό μιας δυσπρόσιτης σπηλιάς, που βλέπει στην λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, είναι καλά κρυμμένο το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου του Κρεμαστού.
Ένα από τα μεγαλύτερα σπηλαιώδη μοναστήρια των Βαλκανίων με άνοιγμα 6 μέτρα και βάθος 12 μέτρα. Στο εσωτερικό του, ο επισκέπτης θα συναντήσει το λιθόκτιστο τέμπλο και διάφορες τοιχογραφίες (βραχογραφίες) από τις οποίες εξέχουσα θέση κατέχουν αυτές της Θεοτόκου Βρεφοκρατούσας, της γέννησης του Χριστού, της Σταύρωσης και της Κοίμησης της Θεοτόκου. Εξαιρετικές επίσης τοιχογραφίες σώζονται και σε ένα μικρότερο σπήλαιο, 20μ. βορειότερα. Οι σπάνιες αυτές τοιχογραφίες και των δύο σπηλαίων, ανήκουν στην λεγόμενη Καππαδοκική τεχνοτροπία και φανερώνουν την στενή σχέση της Αιτωλίας και Ακαρνανίας με την Καππαδοκία και την Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Άρτας, Ιωάννη Απόκαυκο, η προσωνυμία “Κρεμαστός” δόθηκε από τον πρώτο μοναχό του σπηλαίου Νίκανδρο, που μόνασε εκεί την περίοδο 990 – 1005. Βέβαια, υπάρχει και μια παράδοση, σύμφωνα με την οποία η ονομασία δόθηκε από τους πιστούς της περιοχής. Όποια εκδοχή και να πιστέψει κανείς, το σπηλαιώδη μοναστήρι μοιάζει στον επισκέπτη σαν να κρέμεται από τα απόκρημνα βράχια του βουνού. Για να φθάσει κανείς εκεί, θα πρέπει να διανύσει μια απόσταση μιάμισης ώρας με τα πόδια από το Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού, κινούμενος βορειοανατολικά, μέχρι να συναντήσει μια απότομη χαράδρα και να ανέβει 50 μέτρα, ακολουθώντας ένα στενό και απόκρημνο μονοπάτι.
GPS Συντεταγμένες 38.47985, 21.38556