Αμοργός

ΙΣΤΟΡΙΑ
 
Στην αρχαιότητα η Αμοργός ονομάζονταν Παγκάλη, Ψυχία, Καρκησία και Μελανία. Σύμφωνα με αρχαίους γεωγράφους και λεξικογράφους είχε τρεις πόλεις, την Αρκεσίνη (θέση Καστρί), τη Μινώα (θέση Μουντουλιά Καταπόλων), την Αιγιάλη (θέση Βίγλα στα Θολάρια). Τα ιστορικά ευρήματα ανάγουν την πρώτη κατοίκηση στην Αμοργό στην 5η π.Χ. χιλιετία, και μαρτυρούν για το πολιτιστικό υπόβαθρο του Κυκλαδικού Πολιτισμού στο νησί και για τις σχέσεις της Αμοργού με τη Νάξο, τη Πάρο και άλλες απομακρυσμένες περιοχές.
 
Στη 3η χιλιετία π.Χ. αφήνει τα ίχνη του ο Κυκλαδικός πολιτισμός με τα πασίγνωστα ειδώλια και ακολουθεί ο Mυκηναϊκός πολιτισμός. Ακολουθεί η Ενετοκρατία με τα αρχιτεκτονικά λείψανα της εποχής ο πύργος του Γαβρά, ο Κάτω Λάκκος και οι πλακόστρωτες Λόζες.
 
Φθάνουμε στην Τουρκοκρατία, μία περίοδο κατά την οποία σημειώνεται οικονομική ακμή και εκκλησιαστική αναγέννηση στην Αμοργό. Το 1822 η Αμοργός γίνεται έδρα Επαρχείου του, υπό σύσταση, ελληνικού κράτους. Το 1829 με δαπάνες της Μονής της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας ανεγείρεται  ένα από τα πρώτα ελληνικά σχολεία.
 
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Η Αμοργός,  βρίσκεται μεταξύ των νησιών Νάξου και Αστυπαλαίας και στη νοητή ευθεία που ενώνει τον Πειραιά με τα Δωδεκάνησα. Tο σχήμα της είναι ιδιαίτερα επίμηκες με μήκος περίπου 32 χλμ. Το στενότερο πέρασμά της έχει πλάτος 3 χλμ., το δε πλατύτερο γύρω στα 12 χλμ. περίπου, ενώ το σύνολο των ακτογραμμών της είναι 112 χλμ. Έχει έκταση 121 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι το 7ο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και το 25ο της Ελλάδας. Βρίσκεται στο κέντρο του Νοτίου Αιγαίου Πελάγους και οι ακτές της είναι αμμώδεις και εξαιρετικά όμορφες. 

Ο μόνιμος πληθυσμός της Αμοργού είναι 1.859 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2001.

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ

Η Αμοργός είναι ορεινή και απότομη. Τα υψηλότερα βουνά της είναι ο βραχώδης και εξαιρετικά δύσβατος Κρίκελος ή Κρούκελος ύψους 821 μ. στο ΒΑ τμήμα του νησιού, ο Προφήτης Ηλίας ύψους 698 μ. στο κέντρο και το Άσπρο Βουνό ή Κόρακας ύψους 630 μ. στα Νότια. Η μεγαλύτερη κοιλάδα είναι της Κολοφάνας, η οποία βρίσκεται προς το νοτιοδυτικό άκρο του νησιού και συνδέεται με άλλες δύο μικρότερες, αυτήν του Κάτω Κάμπου και της Καλοταρίτισσας.
 
ΚΛΙΜΑ
 
Η Αμοργός, έχει κλίμα εύκρατο μεσογειακό και ευχάριστο. Στο νησί το ξηρό καλοκαίρι διαρκεί έως και 8 μήνες κατά τη διάρκεια του οποίου η δροσιά έρχεται από τα μελτέμια που φυσούν στο Αιγαίο. Ο χειμώνας είναι ήπιος και συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους.
 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 
Κύρια επαγγελματική απασχόληση των Αμοργιανών είναι η αλιεία, τα ναυτιλιακά επαγγέλματα και η κτηνοτροφία. Τα τελευταία χρόνια δε, ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός κατοίκων ασχολείται με τα τουριστικά επαγγέλματα, καθώς το νησί περνά περίοδο τουριστικής άνθησης.