Ανάφη

ΙΣΤΟΡΙΑ

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Ανάφη οφείλει το όνομά της στο γεγονός  ότι αναδύθηκε (αναφάνηκε)  από τα νερά του Αιγαίου, μετά από επιθυμία  του Απόλλωνα, ώστε να προσφέρει καταφύγιο στους ταλαιπωρημένους από την καταιγίδα Αργοναύτες. Αυτοί έκτισαν, προς τιμή του, το ναό του Απόλλωνα Αστεάλτα  κοντά  στο  μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Κάθε χρόνο τιμούσαν τον θεό με μια γιορτή που ονομαζόταν «Υακίνθεια».

Σύμφωνα με άλλες πηγές, το νησί ήταν η πατρίδα του Αιόλου, του θεού των ανέμων, ο οποίος πρόσφερε στον Οδυσσέα τους ασκούς με τους ανέμους. Στην Ανάφη εγκαταστάθηκαν Φοίνικες και αργότερα Δωριείς, οι οποίοι κατοίκησαν το κέντρο του νησιού και ίδρυσαν την πόλη της Ανάφης.

Στη διάρκεια του 5ου αι. π.Χ. η Ανάφη έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Στο Μεσαίωνα το νησί ανήκε στο Δουκάτο της Νάξου και κυβερνήθηκε από Βενετούς ηγεμόνες οι οποίοι δεν μπόρεσαν να το απαλλάξουν από τις πειρατικές επιδρομές οι οποίες ανάγκασαν πολλούς κατοίκους να καταφύγουν στην Κρήτη. Το 1537 λεηλατήθηκε από τον Μπαρμπαρόσα, υποδουλώθηκε στους Τούρκους, συμμετείχε ενεργά στην επανάσταση του 1821 και ενσωματώθηκε στο Ελληνικό κράτος το 1832.

Στα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα, λόγω του γεγονότος ότι οι Αναφιώτες ήταν οι καλύτεροι οικοδόμοι της χώρας, αρκετοί κάτοικοι μετακινήθηκαν από το νησί στην Αθήνα με διαταγή του βασιλιά για να κτίσουν τα  ανάκτορα. Εγκαταστάθηκαν στους πρόποδες της Ακρόπολης και δημιούργησαν τη δική τους γειτονιά, τα «Αναφιώτικα», τα οποία ήταν μια μικρογραφία του νησιού τους και αποτελεί, μέχρι σήμερα, ένα  αρχιτεκτονικό στολίδι της Αθήνας.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
 
Η Ανάφη είναι ένα κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου Πελάγους. Βρίσκεται ανατολικά της Σαντορίνης με την οποία και αποτελούν τα νοτιοανατολικότερα νησιά των Κυκλάδων και απέχει από τον Πειραιά 150 μίλια. Έχει έκταση 38,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μήκος ακτών 32,4 χιλιόμετρα. 
 
Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Ανάφη (Χώρα), και βρίσκεται στο νότιο τμήμα. Κύριο λιμάνι του νησιού, είναι ο Άγιος Νικόλαος. 

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ

Είναι γενικά ορεινό νησί με έντονο ακτογραφικό διαμελισμό χωρίς όμως μεγάλες κολπώσεις. Μεγαλύτερη κορυφή είναι η Βίγλα στο μέσον του νησιού με υψόμετρο τα 582 μ. Άλλες αξιόλογες κορυφές είναι ο Κάλαμος, 386 μ., που βρίσκεται στη ΝΑ. χερσόνησο, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, περίπου 350 μ., που βρίσκεται στο βόρειο άκρο, το Καστέλι και ο Προφήτης Ηλίας. Δεν υφίστανται ποταμοί αλλά μόνο χείμαρροι.
 
Εντοπισμοί ελαφρόπετρας που παρατηρούνται στο νησί φέρονται ως προϊόντα της μεγάλης έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης το 1500 π.Χ. Στο υπέδαφος της Ανάφης έχει διαπιστωθεί ύπαρξη μεταλλευμάτων κυρίως γαληνίτη, σιδήρου και μολύβδου.
 
ΚΛΙΜΑ
 
Η Ανάφη παρουσιάζει ένα θερμό ερημικό κλίμα και παράλληλα μαζί με την Σαντορίνη αποτελούν τις μόνες περιοχές στην Ευρώπη με τέτοιου είδους κλίμα.
Η μέση θερμοκρασία κατά τους χειμερινούς μήνες κυμαίνεται από 10 έως 12°C την άνοιξη από 13 έως και 20°C τον μήνα Μάιο, το καλοκαίρι φτάνει έως και 26°C τον μήνα Αύγουστο και το φθινόπωρο από 23 έως 15°C τον Νοέμβριο.
 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι κάτοικοι που απασχολούνται αποκλειστικά με την γεωργία - κτηνοτροφία είναι ελάχιστοι. Το εισόδημα προέρχεται από την απασχόληση στον τουρισμό και την οικοδομή. Σχεδόν όμως όλα τα νοικοκυριά απασχολούνται με κάποιο τρόπο στον πρωτογενή τομέα (μελισσοκομία, αμπελουργία, ελαιοπαραγωγή, αιγοτροφία).