Σίκινος

ΙΣΤΟΡΙΑ
 
Σύμφωνα με την μυθολογία το όνομά προέρχεται από τον Σίκινο, γιο του βασιλιά Θόαντα της Λήμνου. Κατά την αρχαιότητα λεγόταν Οινόη, επειδή στο νησί ανθούσε η αμπελουργία και παρήγαγε εκλεκτό κρασί.
Τον 10ο π.Χ. αιώνα κατοικήθηκε από τους Ίωνες ενώ τον 5ο π.Χ. αιώνα το νησί ήταν υπό την κυριαρχία των Αθηναίων.
 
Η Σίκινος ακολούθησε τη μοίρα των νησιών των Κυκλάδων γνωρίζοντας την κυριαρχία των Ρωμαίων, των Βυζαντινών, των Ενετών και των Τούρκων.
Στη διάρκεια της Ενετοκρατίας υπάχθηκε στο Δουκάτο της Νάξου.  
Το 1537 το νησί κατακτήθηκε από τους Τούρκους ενώ το 1829 ενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα.
 
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
 
Η Σίκινος είναι ένα κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου Πελάγους, που βρίσκεται μεταξύ των νήσων Φολέγανδρου και Ίου και σε απόσταση 14 και 10 μίλια αντίστοιχα. Από τον Πειραιά απέχει 102 μίλια.
 
Η επιφάνειά της εκτιμάται στα 41,676 τ.χλμ. ενώ έχει μήκος ακτών 40 χιλιόμετρα. Ο δε περίπλους της νήσου είναι 17 μίλια. Γύρω από τη Σίκινο βρίσκονται οι ακόλουθες νησίδες, βόρειο-δυτικά: η Αβωλάδα, ο Άγιος Γεώργιος, και η Καρδιώτισσα (η αρχαία Λάγουσα), και νότιοδυτικά ο Καλόγερος με πολλούς ενάλιους βράχους σημαντικότερος των οποίων είναι ο Κάραβος.
 
Η Σίκινος έχει τρεις οικισμούς: την Αλοπρόνοια, το Χωριό και το Κάστρο. Αλοπρόνοια (αλς= θάλασσα + πρόνοια) ονομάζεται το μικρό λιμάνι της Σικίνου όπου μπορείτε να βρείτε μαγαζιά όλων των ειδών και ξενοδοχεία. Η Χώρα αποτελείται από δύο επιμέρους συνοικίες, το Κάστρο και το Χωριό, που απλώνονται σε δύο αντικριστές βουνοπλαγιές. 
Από την αριστερή μεριά, το Χωριό είναι ένα υπέροχο παζλ από όμορφα σπίτια σε λαβυρινθώδη δρομάκια ενώ ακριβώς απέναντι βρίσκεται το Κάστρο, ο οχυρωμένος οικισμός του 15ου αιώνα, χτισμένο στο χείλος του γκρεμού 280 μέτρα πάνω από τη θάλασσα που κλέβει την παράσταση.

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ

Κυριότερα βουνά της νήσου είναι ο Τρούλος (553μ.), ο Άγιος Μάμας (549μ.), η Αγία Μαρίνα (450μ.) και το λεγόμενο "Φρούδι του Μοναστηριού" (350μ.) όπου και η Μονή της Χρυσοπηγής. Το έδαφος, στο οποίο κυριαρχούν σχιστόλιθοι και ασβεστόλιθοι, είναι ένα από τα πιο ορεινά στο Αιγαίο.

Κυριότερος όρμος που αποτελεί και λιμένα επίνειο της νήσου, βρίσκεται ΝΑ, είναι η Αλοπρόνοια. Τον όρμο αυτό οι παλαιότεροι περιηγητές τον ονόμαζαν "Σαν Μπουρνιά" από το όνομα του καθολικού ιεραποστόλου Ιάκωβου των Μπουρνιών που ήταν και ιατρός. 

ΚΛΙΜΑ
 
Το κλίμα στο νησί είναι ξηρό, με μεγάλη ηλιοφάνεια και ισχυρούς ανέμους.
 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 
Οι κάτοικοι της Σικίνου ασχολούνται με την καλλιέργεια, τη βοσκή, την αλιεία, τη μελισσοκομία και την τυροκομεία.