Παλαιό Τρίκερι

ΙΣΤΟΡΙΑ
 
Ο Όμηρος ονόμαζε το Παλαιό Τρίκερι "Κικύνηθο". Λέγεται ότι άρχισε να κατοικείται ήδη από τη Λιθική εποχή. Μάλιστα, η παράδοση λέει ότι εδώ είχε προσαράξει και η Αργώ του Ιάσονα για να τη συντηρήσουν οι ναύτες της, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει το μεγάλο της ταξίδι προς την Κολχίδα.
 
Οι κάτοικοι έζησαν εδώ μέχρι τους φοβερούς σεισμούς του 6ου αιώνα μ.Χ. όταν μετακόμισαν στις πλαγιές του Θεριάκοντα. Όμως, ούτε εκεί μπόρεσαν να ησυχάσουν αφού στα υστερομεσαιωνικά χρόνια το νησί υπέφερε πολύ από τους πειρατές. Αυτή ήταν και η αιτία που το νησί εγκαταλείφθηκε και οι κάτοικοί του πέρασαν στην απέναντι στεριά και έχτισαν το νέο Τρίκερι, που τους προσέφερε περισσότερη ασφάλεια. Το Παλαιό Τρίκερι υπήρξε τόπος εξορίας γυναικών την περίοδο του εμφυλίου.
 
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
 
Το Παλαιό Τρίκερι είναι νησίδα και οικισμός του νομού Μαγνησίας και βρίσκεται στην είσοδο του Παγασητικού κόλπου. Έχει έκταση 2,5 τ.χλμ. και πληθυσμό σύμφωνα με την απογραφή του 2001, 86 κατοίκους. Διοικητικά υπάγεται στην κοινότητα Τρικερίου. Βορειότερά του βρίσκεται η μικρή νησίδα Πυθού. 

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ

Το νησί καλύπτεται από πυκνή βλάστηση που αποτελείται κυρίως από ελαιώνες, και θυμίζει αρκετά την βλάστηση της απέναντι ακτής.
 
ΚΛΙΜΑ
 
Το κλίμα του νησιού είναι εύκρατο μεσογειακό με μέση θερμοκρασία 17ο -27ο C.
 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
 
Οι κάτοικοι του νησιού ασχολούνται με την αλιεία.