Πολύαιγος
Η Πολύαιγος ή Υπόληβος ή Πόληβος είναι ένα κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου Πελάγους, 1,07 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κιμώλου και 3,77 ναυτικά μίλια ανατολικά της Μήλου. Στη τελευταία απογραφή φαίνεται ότι κατοικείτε από 2 άτομα ενώ το 1951 είχε 14 κατοίκους ενώ ακόμη παλαιότερα αναφέρεται ότι κατοικούσαν εκεί 170 άτομα. Χρησιμοποιείται κυρίως ως βοσκότοπος κάτι που δικαιολογεί και το όνομα της «Πολύαιγος», από το «πολλές αίγες», δηλαδή «πολλές κατσίκες». Μέρος του νησιού ανήκει στην εκκλησία της Κιμώλου, την «Παναγία Οδηγήτρια». Είναι δωρεά του κληροδοτήματος Ιωάννη Σταύρου Λογοθέτη. Ανατολικά της νησίδας βρίσκεται το Μανωλονήσι ή «του Μανώλη το νησί» και νότια οι νησίδες Καλόγεροι.
Το «λιμάνι» της Πολυαίγου, της Παναγιάς τ' Αυλάκι όπως χαρακτηριστικά λέγεται είναι ένας αρκετά βαθύς όρμος, στο βορειοδυτικό άκρο της νησίδας. Εκεί παλιότερα υπήρχαν δέκα με δεκαπέντε σπιτάκια, όπου διέμεναν μόνιμα αρκετές οικογένειες που σαν κύρια ασχολία είχαν κυρίως την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια των χωραφιών που ήταν γεμάτα με αμπέλια και συκιές. Το 1972 ο μικρός οικισμός ερήμωσε, αφού οι κάτοικοί του τον εγκατέλειψαν.
Όσο υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα εκεί, υπήρχαν και δυο λατομεία όπου γινόταν εξόρυξη του ηφαιστειογενή τραχείτη που ήταν η ύλη για την κατασκευή μυλόπετρας για ανεμόμυλους και ελαιοτριβεία. Ο πλούσιος ορυκτός της πλούτος του νησιού αποτελούσε σημείο τριβής μεταξύ της Μήλου και της Κιμώλου για την κυριότητα του νησιού. Το 338 π.Χ. απεφ'ανθη το δικαστήριο των Αργείων πως διοικητικά ανήκει τελικά στην Κίμωλο, τακτοποιώντας την ιστορική εκκρεμότητα.
Από το 1898 υπάρχει στο νησί φάρος, στο ακρωτήρι Μάσκουλα, σε ύψος 138 μέτρων, στην ανατολική πλευρά του νησιού. Η ανάβαση είναι αρκετά δύσκολη, η θέα όμως από τον περίβολο του φάρου είναι μοναδική. Στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού υπάρχουν ερείπια της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο ναός της οποίας ήταν βασιλική με τρούλο, που είχε ιδρυθεί το 1622.
Η Πολύαιγος έχει καταπληκτικές παραλίες με μαγευτικά νερά. Οι πιο γνωστές βρίσκονται στους όρμους Κάτω και Άνω Μερσίνη. Ένα από τα καλύτερα σημεία της Πολυαίγου είναι τα Γαλάζια Νερά, στη νότια πλευρά του νησιού. Κατακόρυφα κοκκινόλευκα βράχια ξεπροβάλουν επιβλητικά από τα καταγάλανα νερά δημιουργώντας ένα ασύλληπτο σκηνικό, απίστευτης φυσικής ομορφιάς. Είναι αυτό που εντυπωσιάζει στη Πολύαιγο, καθώς τα άγρια βράχια με τους περίτεχνους σχηματισμούς είναι έργο της πλούσιας ηφαιστειογενούς δραστηριότητας της περιοχής. Το νησί δεν συναρπάζει μόνο για τους γεωλογικούς σχηματισμούς του, αλλά και για την παρθένα φύση του.
Η Ελλάδα έχει περιλάβει την Πολύαιγο στο πρόγραμμα Natura 2000 (κωδικός GR4220006), της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρώντας την σημαντικό βιότοπο ανενόχλητο από την ανθρώπινη παρουσία και έχει κηρυχθεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας για το είδος: Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae). Στο νησί γεννά τα μικρά της η μεσογειακή φώκια Μονάχους Μονάχους.
Πως πάω στη Πολύαιγο
Για να φτάσει κάποιος στη Πολύαιγο θα πρέπει να διαθέτει σκάφος ή να ακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα θαλάσσιας περιήγησης. Η Πολύαιγος μετατρέπεται κάθε καλοκαίρι σε παραδεισένιο αγκυροβόλιο για Έλληνες και ξένους κροίσους που πλέουν στα διάφανα νερά της με τα υπερπολυτελή mega yachts τους για να απολαύσουν το παρθένο τοπίο και τα γαλαζοπράσινα νερά της.