Κουφονήσι
Το Κουφονήσι ή Λεύκη είναι μία ακατοίκητη νησίδα του Λιβυκού Πελάγους που βρίσκεται σε απόσταση 3 ναυτικών μιλίων, νότια του ακρωτηρίου Γουδερό. Το Κουφονήσι είναι το μεγαλύτερο νησί ενός συμπλέγματος 5 νησιών: Μακρουλό, Στρογγυλό, Τράχηλας και Μάρμαρα. H κατοίκηση στο νησί ήταν συνεχής από τους Πρωτομινωικούς χρόνους (3000-2200 π.Χ.) έως τους Παλαιοχριστιανικούς μέχρι που ερημώθηκε τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Κατά την αρχαιότητα ήταν γνωστή ως Ονεσία σύμφωνα με τον Ρωμαίο συγγραφέα, φυσιοδίφη και φιλόσοφο, Πλίνιο.
Η νησίδα κατοικούνταν κατά την αρχαιότητα και η κύρια ασχολία των κατοίκων της ήταν η σπογγαλιεία αλλά κυρίως η επεξεργασία της πορφύρας (κοχύλια από τα οποία έπαιρναν τη γνωστή πολύτιμη και πανάκριβη βαθυκόκκινη κυρίως βαφή). Αρχαιολογικές έρευνες έχουν φέρει στο φως σημαντικές αρχαιότητες. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει ένα λίθινο θέατρο, το νοτιότερο αρχαίο θέατρο της Ευρώπης, χωρητικότητας 1000 θέσεων και ένας σημαντικός οικισμός, που λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν κατά την αρχαιότητα. Επίσης μια μεγάλη έπαυλη, από την οποία σώζονται οκτώ (8) δωμάτια και ένα σπίτι στον οικισμό με 16 δωμάτια. Το σημαντικότερο ίσως όλων, είναι ένα ρωμαϊκό κτίριο δημόσιων λουτρών, που χρησιμοποιήθηκε από τον 1ο έως τον 4ο αιώνα μ.Χ. με εμφανή δείγματα πολυτελούς διακόσμησης. Η μη ανθρώπινη παρουσία στη νησίδα βοήθησε ώστε οι αρχαιότητες να διατηρηθούν σε πολύ καλή κατάσταση παρά την κάλυψη με άμμο του μεγαλύτερου τμήματος της επιφάνειάς της. Στις αρχές των βυζαντινών χρόνων το νησί υπήρξε ησυχαστήριο μοναχών, οι οποίοι χάραζαν μορφές αγίων και επιγραφές στη Λατινική γλώσσα, σε σπηλιές που βρίσκονται στη δυτική ακτή.
Τον Απρίλιο του 1823, ομάδα 28 Κρητικών από τις ανατολικές επαρχίες υπό την καθοδήγηση των οπλαρχηγών Εμμανουήλ Καζάνη και Εμμανουήλ Αλέξη αποβιβάστηκαν στη νησίδα, όπου βρισκόταν για διασκέδαση ο διαβόητος Τούρκος γενίτσαρος Μεχμέτ Πιλαβάς με τους 30 συντρόφους του. Κατά την επιχείρηση φονεύθηκε ο Πιλαβάς μαζί με 27 συντρόφους του ενώ 3 κατάφεραν να διασωθούν, κρυμμένοι σε βράχια της περιοχής.
Οι εναλλαγές του τοπίου από τις απότομες βραχώδεις ακτογραμμές, στις σπηλαιώσεις των λευκοκίτρινων πετρωμάτων και τις μεταβαλλόμενες αμμοθίνες είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Τη νησίδα περιδιαβαίνουν πολλά μονοπάτια. Ο μέγιστος χρόνος πεζοπορίας δεν υπερβαίνει την μία ώρα. Ένα από τα μονοπάτια οδηγεί στο βόρειο τμήμα όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Το Κουφονήσι αν και δεν κατοικείται αποτελεί καταφύγιο των ντόπιων ψαράδων όταν φυσούν δυνατοί άνεμοι και επικρατεί θαλασσοταραχή στη περιοχή. Στη νησίδα υπάρχουν πολλές πανέμορφες αμμώδης παραλίες, που ξεχωρίζουν για την λεπτή τους χρυσαφένια άμμο, τα λευκά πετρώματα και τα καταγάλανα νερά. Ο ανέγγιχτος αυτός παράδεισος κατακλύζεται από χιλιάδες επισκέπτες κατά την διάρκεια του καλοκαιριού που έρχονται καθημερινά με πλοίο από τον Μακρύ Γιαλό. Το Κουφονήσι, είναι επίσης πολύ σημαντικός τόπος ξεκούρασης και διατροφής για δεκάδες είδη μεταναστευτικών πουλιών και ολόκληρη η νησίδα έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη περιοχή Natura 2000.
GPS Συντεταγμένες 34.93956, 26.13889