Φωτο: © SouthEvianGulfTeam
Κίναρος
Η Κίναρος είναι μία μικρή νησίδα των Δωδεκανήσων, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού. Απέχει 18 ναυτικά μίλια από την Αμοργό, ενώ διοικητικά ανήκει στον Δήμο Λέρου. Το νησί αποτελεί τόπο αναπαραγωγής του Αιγαιόγλαρου (Larus audouinii) και του Μαυροπετρίτη (Falco eleonorae), για το λόγο αυτό έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 μαζί με το βόρειο τμήμα της Αμοργού και την γειτονική Λέβιθα. Στη νησίδα έχουν εντοπιστεί αρχαιολογικά κατάλοιπα που μαρτυρούν οικιστική δραστηριότητα. Η Κίναρος προσαρτήθηκε στην Ελλάδα μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα στις 9 Ιανουαρίου 1948.
Για πολλά χρόνια επάνω στην νησίδα ζούσε μία μόνο κάτοικος, η κυρία Ειρήνη Κατσοτούρχη. Η κυρά Ρηνιώ όπως είναι γνωστή, γεννήθηκε στην Αμοργό και μεγάλωσε στην Κίναρο. Όταν παντρεύτηκε μετακόμισε στην Κάλυμνο, πριν μεταναστεύσει στην Αυστραλία. Όταν επέστρεψε στην πατρίδα αποφάσισε να μείνει μαζί με τον σύζυγό της Μικέ, στην Κίναρο. Δυστυχώς, το 2013 η κυρά Ρηνιώ έχασε τον σύζυγό της και έκτοτε έγινε η μόνη κάτοικος του νησιού. Στο νησί εκτός από δύο οικίες που διασώζονται στην βόρεια πλευρά, υπάρχει και το μικρό ξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.
Το νησί έχει συνδεθεί με ένα τραγικό γεγονός που συνέβη στις 11 Φεβρουαρίου 2016, όταν ένα ελικόπτερο Agusta Bell 212 του Πολεμικού Ναυτικού με κωδικό ονομασίας «ΠΝ 28» συνετρίβη υπό άγνωστες συνθήκες στη νήσο. Στο ελικόπτερο επέβαιναν τρεις Έλληνες αξιωματικοί που δυστυχώς έχασαν τις ζωές τους. Συντρίμμια του ελικοπτέρου εντοπίστηκαν 40-50 μέτρα από την κορυφή της Κινάρου. Κυβερνήτης του ελικοπτέρου ήταν ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης, συγκυβερνήτης ο υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς και χειριστής ραντάρ επιφανείας ο σημαιοφόρος Ελευθέριος Ευαγγέλου. Στην μνήμη τους στήθηκε μνημείο από την ελληνική πολιτεία σε απόκρημνο σημείο του νησιού. Το μνημείο φιλοτέχνησε η γλύπτρια Θέλξη Θεοχάρη.