Χαμαλιά Σκοπέλου
Tα χαμαλιά είναι τα γλυκά του γάμου τα οποία παρασκευάζονται από τοπικά αμύγδαλα.
Ροζέδες Σκοπέλου
Οι ροζέδες είναι τα γλυκά του γάμου τα οποία παρασκευάζονται από τοπικά αμύγδαλα.
Δαμάσκηνα Σκοπέλου
Προύνος ο ήμερος, είναι η επιστημονική ονομασία της δαμασκηνιάς. Το δαμάσκηνο πρωτοκαλλιεργήθηκε στη δυτική Ασία. O Μέγας Αλέξανδρος έφερε τα δαμάσκηνα στη Μεσόγειο και ο Γάιος Πομπήιος τα εισήγαγε στη συνέχεια στους κήπους της Ρώμης. Τα δαμάσκηνα Σκοπέλου διακρίνονται σε τρία είδη: το αυγάτο (χρησιμοποιειται σε γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες), το ξυνό (χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα και σε μαρμελάδες), καθώς και στη φημισμένη γαλλική ποικιλία Αζέν, η οποία μεταφέρθηκε στο νησί κρυμμένη μέσα σε μία πατάτα. Τα δαμάσκηνα της ποικιλίας αυτής καταναλώνονται κυρίως αποξηραμένα που είναι και η συνηθέστερη μορφή που τα βρίσκουμε στο λιανεμπόριο. Στη Σκόπελο, θα συναντήσετε τα δαμάσκηνα παντού: μαγειρεμένα με κρέας, στα επιδόρπια, αποξηραμένα, καθώς και σε λικέρ.
Αυγάτο Σκοπέλου
Το γλυκό του κουταλιού «αυγάτο» από ζουμερά σκοπελίτικα δαμάσκηνα μέσα σε ελαφρύ σιρόπι παρασκευάζεται με τον ίδιο ξεχωριστό τρόπο εδώ και χρόνια.
Ελαιόλαδο και Ελιές Σκοπέλου
Οι ντόπιοι περηφανεύονται,εκτός από τις ελιές τους και για τη μέθοδο παραγωγής του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, ψυχρής έκθλιψης, χωρίς δεύτερο πρεσάρισμα και χωρίς προσμίξεις. Το ελαιόλαδο αποτελεί τη βάση των σκοπελίτικων συνταγών και σε παρθένο ελαιόλαδο τηγανίζεται η περίφημη σκοπελίτικη τυρόπιτα. Στη χώρα της Σκοπέλου λειτουργούσαν πέντε ή έξι παραδοσιακά ελαιοτριβεία, τα περισσότερα εκ των οποίων έκλεισαν πριν από 20 χρόνια. Σήμερα μπορεί κανείς να επισκεφτεί, όμως, τα δύο ελαιοτριβεία που εξακολουθούν να λειτουργούν, ένα στη Γλώσσα και ένα στη χώρα. Οι σκοπελίτικες (βρώσιμες ή μαύρες) ελιές είναι εφάμιλλες των πηλιορείτικων. Σε σύγκριση με τις γνωστές ελιές καλαμών, είναι πιο σαρκώδεις και ζουμερές. Οι Σκοπελίτες σε κάθε σπίτι χρησιμοποιούν τις Ελιές και τις κάνουν "πράσινες" με μάραθο, "πατητές" με θυμάρι και "ξιδάτες" με ξύδι οι οποίες δεν λείπουν ποτέ από το τραπέζι.
Μέλι Σκοπέλου
Η μελισσοκομία στο νησί γνωρίζει ανάπτυξη, παρά τη φθίνουσα πορεία στον πληθυσμό των μελισσών. Τα μελίσσια ήρθαν στο νησί μαζί με τους πρώτους αποίκους και έκτοτε το μέλι αποτελεί βασικό συστατικό της κουζίνας αλλά και της οικονομίας του τόπου. Στο νησί παραγωγοί δημιουργούν το δικό τους μέλι, εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης. Οι μελισσοκόμοι τοποθετούν τις κυψέλες τους σε διάφορα σημεία του πευκοδάσους, ή κοντά σε συγκεκριμένα είδη βλάστησης. Η χαλέπιος πεύκη και η βιοποικιλότητα του νησιού το καθαρό περιβάλλον και άλλοι παράγοντες δημιουργούν όλες τις απαραίτητες συνθήκες για τα παραπάνω. Το μέλι συμπληρώνει ιδανικά ένα πρωινό με ντόπια δαμάσκηνα και γιαούρτι.
Φέτα Σκοπέλου
Π.Ο.Π.Το ντόπιο κατσικίσιο τυρί, η γνωστή φέτα, αποτελεί το βασικό συστατικό της τυρόπιτας Σκοπέλου, του εδέσματος που αποτελεί σήμα κατατεθέν του νησιού. Το τυρί και οι μυζήθρες της Σκοπέλου παρασκευάζονται με κατσικίσιο γάλα από την περίφημη αίγα Σκοπέλου που η καταγωγή της πιθανόν να προέκυψε από τη διασταύρωση με την άγρια αίγα που ζει στη νήσο Γιούρα, κοντά στην Αλόννησο.
Κρασί Σκοπέλου
Η Σκόπελος από την αρχαιότητα φημιζόταν για τα περίφημα κρασιά της. Στο Στάφυλο, στον Αγνώντα και στον Πάνορμο εντοπίστηκαν εκτεταμένες εγκαταστάσεις εργαστηρίων κατασκευής των τοπικών αμφορέων για το εμπόριο του φημισμένου πεπαρηθιακού κρασιού κατά τους κλασσικούς και ελληνιστικούς χρόνους. Παρά τον αφανισμό των αμπελιών από την επιδημία της φυλλοξέρας τη δεκαετία του '40, η αμπελουργία και η οινοποιία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, καθώς ολοένα περισσότεροι ντόπιοι καλλιεργούν τα δικά τους αμπέλια και φτιάχνουν το δικό τους κρασί.
Τυρόπιτα Σκοπέλου
Το πιο φημισμένο παραδοσιακό προϊόν στο νησί είναι η στριφτή τυρόπιτα, η οποία παρασκευάζεται με χωριάτικο φύλλο και κατσικίσια φέτα, και σε αντίθεση με τις άλλες πίτες δεν ψήνεται αλλά τηγανίζεται σε παρθένο ελαιόλαδο.
Γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδες Σκοπέλου
Οι Σκοπελίτισσες νοικοκυρές και οι παραδοσιακοί συνεταιρισμοί έχουν αναγάγει τη συντήρηση των φρούτων και την παρασκευή μαρμελάδων και γλυκών του κουταλιού από τα ντόπια φρούτα σε τέχνη. Το σήμα κατατεθέν του νησιού, το δαμάσκηνο, επεξεργάζεται και δίνει υπέροχες μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού. Το ίδιο απολαυστικά είναι και τα γλυκά και οι μαρμελάδες από διάφορα φρούτα εποχής (λέμόνι, πορτοκάλι, σύκο, αμύγδαλο, καρύδι κ.τ.λ).