Ανεμόμυλοι Μυκόνου

Translate English Version

Ανεμόμυλοι Μυκόνου

Οι εντυπωσιακοί ανεμόμυλοι της Μυκόνου βρίσκονται χτισμένοι σε μικρό λόφο, νοτιοανατολικά της Χώρας μεταξύ της γραφικής Αλευκάντρας και της συνοικίας του Νιοχωρίου. Είναι από τα πιο φωτογραφισμένα σημεία του νησιού εντυπωσιάζοντας κάθε επισκέπτη με τον όγκο τους και την ομορφιά τους. Πρόκειται για τριώροφα οικοδομήματα κυλινδρικού σχήματος, με μικρά παράθυρα και κωνική ξύλινη οροφή. Οι μύλοι ήταν δέκα στο σύνολο, αλλά σήμερα διατηρούνται μόνο επτά. Υπήρξαν λειτουργικοί ως τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα αλέθοντας με την δύναμη των βορείων ανέμων τα σιτηρά που παράγονταν στο νησί.

Η ύπαρξη των ανεμόμυλων στη νησιωτική Ελλάδα χρονολογείται από τις αρχές του 15ου αιώνα. Κατά τα τέλη του 18ου αιώνα έως τα μέσα του 19ου αιώνα, είναι διαπιστωμένο ότι λειτουργούσαν στη Μύκονο 28 ανεμόμυλοι. Η ιδιοκτησία των μύλων ανήκε σε ανθρώπους που κατείχαν ισχύ και εξουσία όπως εύποροι κτηματίες, έμποροι και ναυτικοί καθώς και σε μοναστήρια όπως η Παναγία Τουρλιανή. Οι Κυκλάδες είναι από τις πιο ανεμώδεις περιοχές της Μεσογείου και αυτός είναι ο κύριος λόγος ύπαρξης τόσων πολλών μύλων. Εκείνη την εποχή το αλεύρι αποτελούσε το βασικό συστατικό της διατροφής των κατοίκων. Οι μύλοι βοήθησαν στην οικονομική ευρωστία του νησιού που ως αναγκαίος σταθμός για τα διερχόμενα από το Αιγαίο ιστιοφόρα πλοία, τα προμήθευαν με παξιμάδια. 

Με το πέρασμα των χρόνων και την ανάπτυξη της τεχνολογίας, έχασαν τον ρόλο τους αλλά αναδείχθηκαν σε δημοφιλή Κυκλαδίτικα μνημεία και οι εικόνες τους ταξίδεψαν στα πέρατα του κόσμου. Οι ανεμόμυλοι της Μυκόνου έγιναν ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του νησιού. Καλύτερα συντηρημένος είναι ο Μύλος του Γερώνυμου (ιδιωτικός), που λειτουργούσε μέχρι τη δεκαετία του "60 και διατηρείται το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού του. Σήμερα λειτουργεί ως Αγροτομουσείο, ένα από τα παραρτήματα του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου. Πολλοί από τους μύλους έχουν ανακαινιστεί και χρησιμοποιούνται ως κατοικίες ή ενοικιαζόμενα καταλύματα.