Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
To Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά βρίσκετε στην περιοχή μεταξύ Τερψιθέας και Πασαλιμανίου. Ιδρύθηκε το 1935 και στεγάσθηκε στο μικρό κτήριο εκλεκτικιστικής τεχνοτροπίας, στην οδό Φιλελλήνων, στη βόρεια πλευρά του θεάτρου της Ζέας. Το σημερινό μουσείο θεμελιώθηκε το 1966 και στεγάζεται σε διώροφο κτήριο με συνολικό εμβαδόν 1.394 τ.μ., που πλαισιώνει στη δυτική και νότια πλευρά το ελληνιστικό θέατρο της Ζέας. Αποτελεί προέκταση του παλιού μουσείου και άνοιξε τις πύλες του το 1981 ενώ το παλιό μετατράπηκε σε αποθήκη γλυπτών. Σταθμοί στην ιστορία του μουσείου υπήρξαν τα έτη 1982, όταν έγινε η πρώτη τμηματική ανασύσταση του εντυπωσιακού ταφικού μνημείου της Καλλιθέας, και το 1985 με την επανέκθεση του ιερού της Κυβέλης.
Έχει 10 αίθουσες εκθέσεων ενώ στο υπόγειο βρίσκονται τα εργαστήρια συντήρησης καθώς και η αποθήκη του μουσείου με αρχαιολογικά ευρήματα από την περιοχή του Πειραιά, την ευρύτερη παραλιακή ζώνη και τα νησιά. Το μουσείο αναδεικνύει την ιστορία της πόλης κατά την αρχαιότητα. Η πόλη του Πειραιά γνώρισε μεγάλη άνθηση και υπήρξε σημαντικό εμπορικό κέντρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου και ο πολεμικός ναύσταθμος της αρχαίας Αθήνας. Τα ευρήματα καλύπτουν την περίοδο από την μυκηναϊκή έως και τη ρωμαϊκή εποχή. Προέρχονται κυρίως από ανασκαφές ή παραδόσεις αρχαιοτήτων καθώς και από δωρεές ιδιωτικών συλλογών, όπως της συλλογής Μελετοπούλου-Νομίδου και, πιο πρόσφατα, της Συλλογής Γερουλάνου. Η έκθεση αναπτύσσεται σε θεματικές ενότητες, που είναι δομημένες κατά χρονολογική σειρά και φωτίζει διαφορετικές πτυχές από το ρόλο του Πειραιά, τη ζωή και την προέλευση των κατοίκων του, την οικονομία και τις διάφορες μορφές έκφρασης της αρχαίας αττικής τέχνης ενώ πλαισιώνεται από πλούσιο πληροφοριακό υλικό.
Από τα σπουδαιότερα εκθέματα είναι η συλλογή των επιτύμβιων μνημείων από την περιοχή του βόρειου νεκροταφείου της αρχαίας πόλης, που αποκαλύφθηκαν στον κήπο του αρχαιόφιλου Ι. Μελετόπουλου, τα ευρήματα από τις ανασκαφές του Ι. Δραγάτση, που διενεργήθηκαν για λογαριασμό της Αρχαιολογικής Εταιρείας, καθώς και τυχαία ευρήματα από την περιοχή του Πειραιά. Πρόκειται για πήλινα και χάλκινα αγγεία, ειδώλια, μικροαντικείμενα, κοσμήματα, μουσικά όργανα, χάλκινα και μαρμάρινα αγάλματα, αναθηματικά και επιτύμβια ανάγλυφα, που χρονολογικά καλύπτουν τη μακρά περίοδο από το 18ο αι. π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. Ωστόσο κυριαρχούν τα εκθέματα του 5ου και 4ου αι. π.Χ., κυρίως όσα σχετίζονται με την παράλληλη πορεία της Αθήνας και του Πειραιά, και εκείνα που αναφέρονται στον ιδιωτικό βίο, κατά κύριο λόγο τα ταφικά μνημεία.
Το μουσείο εποπτεύεται από την ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Μεταξύ των δραστηριοτήτων του μουσείου περιλαμβάνεται η οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διαλέξεων και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.