Φέτα

Translate English Version

Τυρί Φέτα

Η φέτα είναι είδος λευκού τυριού στην άλμη, η παρασκευή της οποίας ήταν γνωστή στους Αρχαίους Έλληνες. Ο Όμηρος την αναφέρει στην Οδύσσεια, με πρώτο παραγωγό τον Κύκλωπα Πολύφημο. Η βυζαντινή ονομασία της ήταν "πρόσφατος". Το όνομα φέτα είναι ιταλικής προέλευσης (fetta) και προέρχεται από μια αναφορά του 17ου αιώνα στο είδος αυτού του τυριού που κοβόταν σε φέτες για να τοποθετηθεί στα βαρέλια. Το όνομά fetta με τη σειρά του προέρχεται από το λατινικό υποκοριστικό offeta, το οποίο σημαίνει «μικρή μπουκιά».

Στον ελλαδικό χώρο οι πρώτες επίσημες καταγραφές του ονόματος φέτα συναντώνται στα τέλη του 19ου αιώνα. Μέχρι τότε ήταν γνωστή ως «λευκός ελληνικός τυρός». Η φέτα παρασκευάζεται από γάλα προβάτου ή αιγοπρόβειο, δηλαδή μείγμα με έως 30% γάλα γίδας. Η γεύση της είναι αλμυρή και αποθηκεύεται σε υγρό άλμης ή ξινόγαλου για δύο μήνες με τρεις μήνες. Όταν απομακρυνθεί από την άλμη, γίνεται συμπαγής. Η ποικιλία της αλλάζει ανάλογα με την σκληρότητα του τυριού (από σκληρή έως και πολύ μαλακή). Διαφορές παρουσιάζει και στη γεύση. Το λίπος της κυμαίνεται μεταξύ 30-60%.

Η φέτα έχει κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.) και πρέπει να προέρχεται μόνο από συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας, συγκεκριμένες φυλές αιγοπροβάτων και να ακολουθείται η παραδοσιακή διαδικασία παρασκευής. Η απόφαση οριστικοποιήθηκε το 2005, μετά την απόρριψη και της τελευταίας προσφυγής που υπέβαλε η Δανία, κατά της αποκλειστικότητας της ονομασίας.

Περιοχές που μπορούν σύμφωνα με την νομοθεσία να παράγουν φέτα με τη εγκεκριμένη ένδειξη είναι όλη η ηπειρωτική Ελλάδα και από τα νησιά η Λέσβος. Στις υπόλοιπες περιοχές η αντίστοιχη φέτα ονομάζεται «λευκό τυρί», ενώ στην Κεφαλονιά «βαρελίσιο τυρί».

Η φέτα είναι βασικό απαραίτητο στη χωριάτικη σαλάτα. Αποτελεί κύριο συστατικό σε πολλά είδη πίτας και συντροφεύει πολλά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Ένα κλασικό ελληνικό κολατσιό αποτελείται από ψωμί, λάδι και φέτα.

Όσον αφορά τα θρεπτικά της συστατικά, η φέτα έχει ποσότητες βιταμινών Α και Κ, φολικό οξύ, παντοθενικό οξύ, σίδηρο και μαγνήσιο. Επίσης, είναι χαμηλότερη σε λιπαρά και θερμίδες από ό,τι τα παλαιωμένα τυριά και περιέχει περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ασβέστιο σε σχέση με άλλα φρέσκα τυριά. Η φέτα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και πρωτεϊνών, που έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία των οστών.

Έχει αποδειχθεί ακόμα ότι μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και του εντέρου. Όσοι είναι αλλεργικοί ή έχουν δυσανεξία στην λακτόζη θα πρέπει να την αποφεύγουν, όπως και οι έγκυες, επειδή η φέτα γίνεται με μη-παστεριωμένο γάλα.