Μπουχάρια - Νοχτάρια
Οι γεωλογικές-γεωμορφολογικές δομές που συνιστούν φυσικούς σχηματισμούς βρίσκονται στη περιοχή Μικρόβαλτου του δήμου Σερβίων-Βελβεντού της Δυτικής Μακεδονίας, 40 χιλιόμετρα νοτίως της Κοζάνης. Εκτείνονται κατά μήκος του ρέματος της Ποταμιάς, σε μια έκταση 4.000 στρεμμάτων, στα όρια με την περιοχή του Λιβαδερού. Μπουχάρια που στην τοπική διάλεκτο είναι οι καμινάδες, είναι γεωλογικοί σχηματισμοί ηλικίας πολλών χιλιάδων ετών που δημιουργήθηκαν από χώμα, μάργες (ιζηματογενείς σχηματισμοί μεταξύ ασβεστόλιθου και αργίλου) και κροκάλες, με υλικό συγκόλλησης οξείδια του σιδήρου και διοξείδιο του πυριτίου, σύμφωνα με το Παν/μιο των Αθηνών. Σύμφωνα με τους γεωλόγους, ο σχηματισμός των «Μπουχαριών» ξεκίνησε πριν από 70.000 χρόνια.
Τα «Μπουχάρια» έχουν ύψος 3 - 7 μέτρα και στην κορυφή τους έχουν σαν καπέλο, σχιστολιθικές πλάκες και έτσι μοιάζουν σαν τεράστια μανιτάρια. Η διάμετρος τους κυμαίνεται από μισό έως και δύο μέτρα. Υπάρχουν περίπου 20 τέτοιοι σχηματισμοί. Στην ίδια περιοχή υπάρχουν και τα λεγόμενα «Νοχτάρια» παρόμιοι γεωλογικοί σχηματισμοί που έχουν όμως σχήμα πυραμίδας, ενώ στην κορυφή δεν έχουν το καπέλο.
Στην περιοχή έχει δημιουργηθεί ένα Γεωπάρκο με ήπιας μορφής ξύλινες κατασκευές και παγκάκια, ενώ ένα μονοπάτι σε κατεβάζει στην Ποταμιά και σε οδηγεί περίπου ένα χιλιόμετρο νοτιότερα στα Νοχτάρια. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή αν αποφασίσετε να παρεκλίνετε από τα μονοπάτια γιατί το δάσος τελειώνει απότομα σε κάθετους γκρεμούς. Τα μπουχάρια πρωταγωνιστούν στους λαϊκούς θρύλους των ντόπιων. Ένας θρύλος λέει ότι μέσα από τα μπουχάρια έβγαιναν κάθε νύχτα δαιμόνια που επιτίθονταν στους ανθρώπους, οι οποίοι απόφευγαν να περάσουν από την περιοχή τη νύχτα. Σύμφωνα με έναν άλλο θρύλος που πηγάζει από την ιθυφαλλική μορφή τους, παλιά οι γυναίκες που δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά κοιμόντουσαν νύχτα με πανσέληνο στα μπουχάρια και μετά από λίγο καιρό κυοφορούσαν.
Παρόμοιοι ή παραπλήσιοι σχηματισμοί υπάρχουν στο Κόσσοβο, τη Ρουμανία και στην Τουρκία (Καππαδοκία).