Παναγία Γλυκοφιλούσα

Translate English Version

Παναγία Γλυκοφιλούσα

O μεταβυζαντινός ναός της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας ή Παναγιά της Πέτρας όπως είναι επίσης γνωστός, αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά προσκυνήματα της Λέσβου. Στέκει επιβλητικά στην κορυφή του βράχου της Πέτρας, σε ύψος 40 περίπου μέτρων, στη θέση που πιθανότητα υπήρχε μικρό φρούριο. Λόγω της θέσης του, το φρούριο ήταν απρόσιτο από τις τρεις πλευρές λόγω του απόκρημνου βράχου και μόνο από την ανατολική μπορούσε κάποιος να αναρριχηθεί, αλλά και εύκολα να αποκρουσθεί.

Ανήκει κατά πάσα πιθανότητα στην Γενουάτικη εποχή που αποδεικνύεται από την ύπαρξη οικόσημου των Γατελούζων, που βρέθηκε σε πλάκα του λιθόστρωτου του περιβόλου. Η εκκλησία είναι Τρίκλιτος Βασιλική και το εσωτερικό του ναού κοσμούν σπάνιες βυζαντινές εικόνες και ένας εξαιρετικής αισθητικής ξυλόγλυπτος επισκοπικός θρόνος καθώς και πολύτιμα σκεύη και αναθήματα. Κάτω από τον Ιερό Ναό υπάρχει φυσική δεξαμενή, εντός της οποίας συλλέγονται από τη στέγη της Εκκλησίας τα ύδατα της βροχής.

Με Σουλτανικό φιρμάνι του 1840 που διασώζεται ακόμη, ο ναός ανακαινίσθηκε εκ θεμελίων στην σημερινή του μορφή. Το 1865 η εκκλησία λεηλατήθηκε από Τουρκαλβανούς ληστές και ελάχιστα από τα πολύτιμα ιερά σκεύη διασώθηκαν, όπως η αργυρή επένδυση της Εικόνας της Θεοτόκου, το αργυρό Θυμιατήριο του 1667 και το Άγιο Ποτήριο του 1742.

Αποτελεί πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους που ανεβαίνουν τα 114 σκαλιά που είναι λαξευμένα στον βράχο για να προσκυνήσουν την εικόνα της Μεγαλόχαρης. Η εκκλησία πανηγυρίζει τον Δεκαπενταύγουστο, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό πιστών. Επίσης πολλοί είναι και αυτοί που επισκέπτονται την εκκλησία κατά την ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής και την μετέπειτα περιφορά του Επιταφίου. Η θέα που προσφέρει από τον περίβολο είναι καταπληκτική, καθώς συνδυάζει την γραφικότητα του οικισμού της Πέτρας, του Αιγαίου Πελάγους και μικρών βραχονησίδων της περιοχής.