Translate English Version

Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ

Η γυναικεία Μονή του Αρχάγγελου Μιχαήλ κτίστηκε, το 1080 μ.Χ., είναι η μεγαλύτερη μονή της Θάσου, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού και αποτελεί σημαντικό προκύνημα. Στην ιερά μονή φυλάσσεται κομμάτι Τιμίου Ήλου, μέρος από τα καρφιά της σταύρωσης του Χριστού. Η Χάρη αυτή του ιερού κειμηλίου είναι η αιτία προσέλευσης μεγάλου αριθμού προσκυνητών. Είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Φιλοθέου του Αγίου Όρους από την οποία και εξαρτάται, πνευματικά. Για τους κατοίκους της Θάσου ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ο προστάτης Άγιός τους.

Στη περιοχή του Θεολόγου γύρω στο 1090 έζησε και ασκήτευσε ένας άγιος άνθρωπος που ονομαζόταν Λουκάς. Μετά από πολλά χρόνια προσευχής και άσκησης έχτισε ένα μικρό εκκλησάκι προς τιμή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, του Αποστόλου και Ευαγγελιστού. Από την εκκλησία αυτή πήρε το όνομα και ο ομόνυμος οικισμός που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Ενοχλημένος με τις επαφές με τον κόσμο αναζήτησε ένα πιο ήσυχο μέρος για να συνεχίσει την ασκητική του ζωή και έτσι κατέβηκε στις σπηλιές της "Βαθειάς Ποταμιάς", όπως λεγόταν τότε αυτό το μέρος που βρίσκεται σήμερα η Ιερά Μονή και εκεί συνέχισε τον ασκητικό του βίο για τα επόμενα 20 χρόνια.

Μετά από πολλά χρόνια,μία μέρα κατά τη διάρκεια της προσευχής του είδε μπροστά του τον Αρχάγγελο Μιχαήλ να του λέει "Ειρήνη σοι". Στη θέση αυτή και υπακούωντας το πρόσταγμα του Αρχαγγέλου, ο ασκητής Λουκάς έχτισε εκκλησάκι από το οποίο ανάβλυσε αγίασμα. Η εκκλησία έγινε καταφύγιο για πολλούς ανθρώπους που πήγαιναν και έπιναν το αγιασμένο νερό και θεραπεύονταν από κάθε σωματική και ψυχική αρρώστεια. Ο ασκητής Λουκάς έζησε άλλα τρία χρόνια και μετά πέθανε.

Μετά την Αλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους, η Θάσος έπεσε και αυτή στα χέρια των Οθωμανών. Παρά την καταπίεση των κατακτητών οι πιστοί συνέχιζαν να πηγαίνουν στη Μονή, να προσεύχονται και να απολαμβάνουν ιάσεις και θαυματουργίες. Βλέποντας οι Αγαρηνοί τη δύναμη της Μονής, θέλησαν να βάλουν τέρμα. Σύμφωνα με την παράδοση την πηγή θέλησαν να την μιάνουν. Τότε αυτή στέρεψε και ανέβλυσε μέσα σε μία σπηλιά κοντά στη θάλασσα. Οι ιερόσυλοι έπεσαν νεκροί. Η σπηλιά αυτή είναι πάρα πολή στενή και για να μπορέσει κάποιος να εισέλθει θα πρέπει να μπει γονατιστός και για το λόγο αυτό το μέρος αυτό πήρε την ονομασία "Γοναταί". Από τότε μέχρι και σήμερα το αγιασμένο νερό αναβλύζει σε εκείνο το σημείο.

Η Μονή είναι χτισμένη σε γκρεμό πάνω από τη θάλασσα με θέα το Αιγαίο και το Άγιο Όρος. Η θέα από τη Μονή κόβει την ανάσα. Για όσους επιθυμούν υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία να κατέβουν από ένα πολύ δύσκολο μονοπάτι και σε έναν απότομο βράχο κάτω από το μοναστήρι και να βρεθούν στη θαυματουργή πηγή του θεραπευτικού νερού. Σύμφωνα με τον μύθο όποιος δοκιμάσει το θεραπευτικό νερό σε αυτήν την πηγή θα θεραπευτεί από διάφορες ασθένειες.