Ιερά Μονή Παναγίας Τσαμπίκας
Στην ανατολική ακτή του νησιού, σε απόσταση 28 χιλιομέτρων από την πόλη της Ρόδου και πλησίον του χωριού Αρχάγγελος βρίσκεται η Μονή της Παναγίας της Τσαμπίκας ή “Kυράς Ψηλής” ή “Άνω Tσαμπίκας», όπως είναι επίσης γνωστή. Η Μονή είναι κτισμένη στην κορυφή του βουνού σε υψόμετρο 287 μέτρων μέσα σε κατάφυτη έκταση με εξαιρετική θέα προς τη θάλασσα και την ενδοχώρα. Ο μονόχωρος καμαροσκέπαστος ναός δεν είναι σαφές πότε ανεγέρθηκε. Εικάζεται ότι οικοδομήθηκε κατά τον 17ο αιώνα. Έργο εξαιρετικής τέχνης αποτελεί το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού το οποίο φιλοτεχνήθηκε αρκετά αργότερα κατά το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα. Το σημαντικότερο κειμήλιο της Ιεράς Μονής της Παναγίας Τσαμπίκας είναι η εφέστιος ομώνυμη θαυματουργή εικόνα, που βρίσκεται για λόγους ασφαλείας σε νεότερο ναό (Παναγία Τσαμπίκα η Κάτω ή Χαμηλή), κτισμένο χαμηλότερα, κοντά στην εθνική οδό που ενώνει τον Αρχάγγελο με την πόλη της Ρόδου.
Υπάρχουν δύο ερμηνείες για το όνομα Τσαμπίκα. Κατά την παράδοση ένας βοσκός από τον Αρχάγγελο της Ρόδου, παρατήρησε ότι στην κορυφή του όρους που σήμερα βρίσκεται η μονή έκαιγε μία φλόγα. Ανεβαίνοντας στο βουνό με συγχωριανούς του για να εξακριβώσει τι συνέβαινε, αντίκρισε επάνω στο κυπαρίσσι την ασημένια εικόνα της Παναγίας και μπροστά της αναμμένο καντήλι. Σύμφωνα λοιπόν με την πρώτη ερμηνεία, το όνομα του μοναστηριού προέρχεται από τη λέξη τσάμπα «φωτιά, σπίθα». Η δεύτερη ερμηνεία, θέλει το όνομα να προέρχεται από την λέξη Ζαμβύκη, που σημαίνει είδος πλοίου, ενώ έτσι ονομάζεται και το βουνό το οποίο είναι χτισμένο το μοναστήρι της Παναγίας Τσαμπίκας στην Ρόδο, το οποίο έχει σχήμα πλοίου.
Κατά την επίσκεψη τους, Κύπριοι μοναχοί από την Μονή της Παναγίας του Κύκκου αναγνώρισαν την χαμένη εικόνα που φυλασσόταν στο μοναστήρι τους και την μετέφεραν στην Κύπρο. Η εικόνα όμως θαυματουργικά επέστρεψε στο βουνό του Αρχαγγέλου. Επανέφεραν άλλες δυο φορές την εικόνα, αλλά εκείνη πάντα επέστρεφε. Από τότε η εικόνα της Παναγίας Τσαμπίκας βρίσκεται στην Ρόδο. Η εικόνα της Παναγίας της Τσαμπίκας θεωρείται θαυματουργή, ιδιαίτερα για τις γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά. Το μοναστήρι θεωρείται ο προστάτης του νησιού.