1. Νημποριό

Τον ασφαλή και υπήνεμο όρμο των ανατολικών ακτών επέλεξαν οι παλιοί κάτοικοι του Χωριού για να μετοικήσουν, όταν εξέλειψε ο κίνδυνος των πειρατών. Οι Χαλκείς άρχισαν να κτίζουν το Νημποριό το 1850, επωφελούμενοι προνομίων διοικητικής αυτονομίας που τους παραχώρησε ο σουλτάνος. Το 1870 ο νέος οικισμός ήδη ήκμαζε απ’ το θαλάσσιο εμπόριο με τις Μικρασιατικές ακτές και τη σπογγαλιεία. Επόμενο ήταν πολιούχος του Νημποριού να γίνει ο Άγιος Νικόλαος. Χτισμένος αμφιθεατρικά γύρω από το κλειστό λιμάνι του, ο μοναδικός οικισμός της Χάλκης, το Νημποριό, αποπνέει αρχοντιά.

Αξίζει να επισκεφθείτε την ομώνυμη εκκλησία με το θαυμάσιο βοτσαλωτό και το ψηλότερο κωδωνοστάσιο στα Δωδεκάνησα και να δείτε το επιβλητικό Δημαρχείο: Ο πάνω όροφός του είναι επισκέψιμος καθώς έχει τη διαρρύθμιση ενός αυθεντικού παλιού χαλκίτικου σπιτιού. Μπορείτε, επίσης, να κάνετε μια στάση στον Πύργο του Ρολογιού, ένα μοναδικής αρχιτεκτονικής κτίριο που έγινε με δαπάνες Χαλκιτών του εξωτερικού και να παρατηρήσετε το κτίριο του ταχυδρομείου, σε ύφος πρώιμου ιταλικού μοντερνισμού. Πέρα όμως από τα δημόσια κτίρια, αξίζει να τριγυρίσετε στην προκυμαία και στα γραφικά σοκάκια του διατηρητέου οικισμού. Πουθενά αλλού στα Δωδεκάνησα δεν θα δείτε συγκεντρωμένα τόσο πολλά αρχοντικά. Ψηλοτάβανα, διώροφα, τριώροφα, νεοκλασικά, με οφθαλμό στο αέτωμα και κεραμίδια στη στέγη.

2. Χωριό

Ο ερειπωμένος, σήμερα, οικισμός στη σκιά του κάστρου των Ιπποτών κτίστηκε (ή μάλλον κρύφτηκε) στη βορινή πλαγιά του Αϊ Νικόλα για να μην γίνεται εύκολα στόχαστρο πειρατικών επιδρομών. Υπήρξε πρωτεύουσα του νησιού από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι τα μέσα του 19ου αι. Οι τελευταίοι κάτοικοι έφυγαν από εδώ το 1970. Το πρώτο κτίσμα που αντικρίζετε ερχόμενοι από το παλιό μονοπάτι είναι το ξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων, περιτριγυρισμένο από ελιές. Ακολουθεί ο ναός του Σωτήρος (έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο σύμφωνα με το ΦΕΓΔΔ 34/15-11-1949) και το παλιό σχολείο που σώζεται σε καλύτερη κατάσταση.

Περιμετρικά της έκτασης που καταλαμβάνει το Χωριό, διατηρούνται τα μικρά μοναστήρια της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Κωνσταντίνου και η καμαρωτή εκκλησία της Παναγίας της Χωριανής, με το θεόρατο κυπαρίσσι (έχει ανακυρηχθεί διατηρητέο μνημείο σύμφωνα με το ΦΕΓΔΔ 34/15-11-1949). Τα προσκυνήματα αυτά παραμένουν αδιάσειστοι μάρτυρες της ακμής που γνώρισε ο οικισμός. Αξίζει να προσέξετε τους ισοδομικούς τοίχους που βρίσκονται σε διάφορα ερειπωμένα σπίτια, τα διάσπαρτα αρχαιότερα αρχιτεκτονικά μέλη στο κοιμητήριο, τις σαρκοφάγους και το δωρικόκιονόκρανο στον Αγιο Κωνσταντίνο. Λίγο πιο πάνω από το Χωριό βρέθηκαν δυο λαξευτοί στον βράχο θρόνοι με την επιγραφή ΔΙΟΣ ΕΚΑΤΗΣ.

Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο - ΦΕΚ 1675/Β/17-12-2001