1. Μώλος

Ο οικισμός του Μώλου είναι το ιδανικό σημείο για χαλάρωση και ηρεμία με μικρά ταβερνάκια και μαγαζιά. Κατάλληλος προορισμός για οικογενειακές διακοπές αφού δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα εντός του οικισμού.
 
Η παραλία του Μώλου είναι μία από τις πιο πολυσύχναστες και οργανωμένες παραλίες της Σκύρου. Τα πεντακάθαρα και ρηχά νερά της προτιμώνται από οικογένειες με μικρά παιδιά.

2. Ασπούς

Η Ασπούς είναι ο παραθαλάσσιος οικισμός που θα συναντήσετε στο δρόμο από το λιμάνι προς τη Χώρα (4,5 χλμ. Ν). Είναι ένας γραφικός και αραιοκατοικημένος οικισμός που διαθέτει και μια πανέμορφη αμμουδιά.
 
Όμορφο και ήσυχο χωριό ιδανικό για ξεκούραση και ηρεμία. Θα βρείτε ωστόσο αρκετά καταλύματα αλλά και χώρους εστίασης. Η παραλία της Ασπούς έχει πεντακάθαρα, γαλαζοπράσινα νερά. Δεν ανήκει στις πολυσύχναστες πλαζ, οπότε θα απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα χωρίς πολλούς θορύβους και ενοχλήσεις.
 
 Αξίζει να δείτε και το εργαστήριο σκυριανής κεραμικής στη περιοχή.

3. Ατσίτσα

Η Ατσίτσα είναι ένας πανέμορφος παραθαλάσσιος οικισμός που φιλοξενεί μία από τις πιο γραφικές παραλίες του νησιού. Ο μικρός καταπράσινος κολπίσκος με τα σπίτια χτισμένα τριγύρω του, είναι από τα πιο γραφικά θέρετρα του νησιού με τις βάρκες και τα σκάφη να πλέουν στα ήρεμα νερά του.
 
Βρίσκεται στα δυτικά παράλια του νησιού, σε απόσταση περίπου 18 χλμ. από τη Χώρα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ακτής αποτελεί το νησάκι Ατσίτσα, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την ακτή σε απόσταση 300 μέτρων. Στην παραλία υπάρχουν ακόμα οι πέτρινες κολώνες, απομεινάρια της σιδηροδρομικής γραμμής που κατασκευάστηκε στις αρχές του 1900 για τη μεταφορά σιδηρομεταλλευμάτων από τα ορυχεία στο βουνό.
 
Η Ατσίτσα δεν έχει καμία απολύτως οργάνωση για αυτό καλό θα ήταν να μεριμνήσετε για νερό και τροφή καθώς και για ομπρέλα. Στην Ατσίτσα βρίσκεται το κέντρο Εναλλακτικού τουρισμού της Σκύρου και προσφέρει πολλές προτάσεις για ευχάριστες δραστηριότητες.

4. Λιναριά

Ο οικισµός της Λιναριάς είναι κτισμένος περιμετρικά του λιμανιού και προσφέρει βασικές υποδομές και υπηρεσίες στους επισκέπτες και στα ελλιμενιζόμενα σκάφη. Πρόκειται για ένα μικρό οικισμό με ολόλευκα σπίτια και πεντακάθαρη παραλία. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα της Σκύρου μετά τη Χώρα και έχει πολλές καφετέριες και ταβέρνες, μαγαζιά με τουριστικά είδη, αλλά και ξενοδοχεία όπου μπορείτε να διαμείνετε.

Το λιμάνι της Λιναριάς αποτελεί και το βασικό σημείο διακίνησης αλιευμάτων εντός και εκτός του νησιού, που φέρνουν καθημερινά τα ψαροκάικα. Η Λιναριά είναι και ο τόπος αφετηρίας των εκδρομικών σκαφών τα οποία εκτελούν ημερήσιες εκδρομές στη νότια Σκύρο.

5. Σκύρος (Χώρα)

Χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από το βυζαντινό κάστρο, η Χώρα της Σκύρου αγναντεύει το Αιγαίο Πέλαγος και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες που την πρωτοαντικρίζουν. Λευκά σπίτια και πλακόστρωτα στενά σοκάκια παραπέμπουν στη γνωστή Αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική, με μόνη διαφοροποίηση τον εσωτερικό διάκοσμο των σπιτιών. Ανηφορίζοντας τα γραφικά δρομάκια και κοιτώντας από τις ανοικτές πόρτες των σπιτιών, οι επισκέπτες παίρνουν μία πρώτη γεύση από ένα τυπικό σκυριανό σπίτι που ξεχωρίζει με τα εντυπωσιακά ξυλόγλυπτα σκυριανά έπιπλα. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η κατασκευή  ξυλόγλυπτων επίπλων στη Σκύρο είναι μία παράδοση πολλών ετών που συνεχίζεται ως σήμερα. Μυρωδιές από γιασεμί και βασιλικό συνεπαίρνουν τον επισκέπτη που διασχίζει τα λαβυρινθώδη δρομάκια και όμορφες εικόνες ξεδιπλώνονται σε κάθε γωνιά.

Πλούσια σε μνημεία και αξιοθέατα, η Χώρα της Σκύρου διατηρεί αναλλοίωτα τα πολιτιστικά της στοιχεία και καλεί τους επισκέπτες να τη γνωρίσουν. Στη κορυφή του οικισμού δεσπόζει το επιβλητικό κάστρο με εξαιρετική θέα προς τα υπόλοιπα νησιά των Σποράδων. Στο εσωτερικό του, υπάρχουν ερείπια της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου του 9ου αιώνα αλλά και το καστρομονάστηρο του Αγίου Γεωργίου του 10ου αιώνα, όπου ανάμεσα στα τάματα ξεχωρίζει αυτό του πρώτου Έλληνα Ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη.  Η Χώρα διαθέτει ένα αξιόλογο Αρχαιολογικό Μουσείο με ευρήματα από την Πρωτοελλαδική Περίοδο έως τη Ρωμαϊκή Εποχή και μία εξίσου ενδιαφέρουσα Λαογραφική Συλλογή, γνωστή ως Σκυριανό Σπίτι, με παραδοσιακά ξυλόγλυπτα σκυριανά έπιπλα, ζωγραφιστά κεραμικά, υφαντά και αντικείμενα της καθημερινής ζωής των κατοίκων του νησιού.

Τον οικισμό διασχίζει η Μεγάλη Στράτα που οδηγεί στη πλατεία Κύπρου ή πλατεία Μπρουκ όπως είναι ευρέως γνωστή, όπου βρίσκεται το άγαλμα του Άγγλου ποιητή και φιλέλληνα Ρόμπερτ Μπρουκ (1887-1915), φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Μιχάλη Τόμπρο. Κοντά στη πλατεία εδρεύει το Μουσείο του Μάνου και της Αναστασίας Φαλτάιτς που ιδρύθηκε το 1964 και αποτελεί ένα από τα πρώτα ιστορικά και λαογραφικά μουσεία της χώρας. Το μουσείο περιλαμβάνει μία αξιόλογη συλλογή από παραδοσιακά αντικείμενα που προέρχονται από διάφορα σημεία της Σκύρου και δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να γνωρίσει τη παράδοση του νησιού. Από τη πλατεία η θέα είναι εντυπωσιακή. Μπροστά απλώνεται το Αιγαίο Πέλαγος και ένα τμήμα του όμορφου αυτού νησιού.

Στους πρόποδες του λόφου που είναι κτισμένη η Χώρα, απλώνεται μία πανέμορφη παραλία με θέα τον γραφικό οικισμό. Είναι από τις πιο κοσμοπολίτικες παραλίες του νησιού με αρκετές ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης αλλά και αρκετά καταλύματα. Η Χώρα της Σκύρου δε προσφέρεται μόνο για πολυήμερες διακοπές αλλά και για σύντομες αποδράσεις αφού η απόσταση που τη χωρίζει από την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και τη πρωτεύουσα είναι μικρή.  Σίγουρα είναι ένας πανέμορφος προορισμός που έχει πολλά να προσφέρει και που ξέρει πως να μαγεύει τους επισκέπτες.