I.Ν. Επισκοπής

Translate English Version

I.Ν. Επισκοπής

Ο Ναός της Επισκοπής βρίσκεται μέσα στην άγρια φύση της νησιωτικής ενδοχώρας περιτριγυρισμένος από βυζαντινά παρεκκλήσια, κελιά, ερείπια αρχαίων οικοδομημάτων, τμήματα τειχών, όστρακα αγγείων και κομμάτια μαρμάρινων γλυπτών. Το οικοδόμημα αυτό με τις υπόγειες θολωτές κρύπτες ήταν ένα αρχαίο ρωμαϊκό μαυσωλείο που μετατράπηκε σε βυζαντινό ναό με τρούλλο ,τον 17ο αιώνα. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία στον ελλαδικό χώρο που στέκει όρθιο μέχρι τις μέρες μας με ευανάγνωστα τα σημάδια των εποχών που του έδωσαν την αλλόκοτη όσο και μοναδική μορφή του. Διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση κει έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο.

Με βάση την αρχιτεκτονική του κτίσθηκε ως μαυσωλείο τον 3ο αιώνα μ.Χ., υπέστη μετατροπές τον 8ο, 14ο και 17ο αιώνα ενώ πολλές φορές συληθεί από τυμβωρύχους. Ο ναός εσωτερικά χωρίζεται σε πρόναο και σηκό. Οι συνολικές διαστάσεις του κτιρίου είναι 10,4 επί 7,16 μέτρα, με τις διαστάσεις του πρόναου να είναι 3,2 επί 5,8 μέτρα και του σηκού 5,32 επί 5,96 μέτρα. Κάτω από το σηκό βρίσκονται δύο θολωτές κρύπτες. Η πρόσβαση σε αυτές γίνεται μέσω ενός μονοπατιού στη νότια πλευρά του οικοδομήματος. Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης ιστορίας του χρησιμοποιήθηκε ως μονή από την οποία διασώζονται ακόμη τα κελιά. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται η εκκλησία της Αγία Άννας.

Το 2017 κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου ήλθε στο φως ασύλητη ταφή γυναίκας μαζί με πλούσια κτερίσματα. Παράλληλα ανακαλύφθηκε και πέτρινη επιγραφή που ανέγραφε το όνομα της θανούσας Νεικώ. Ο κιβωτιόσχημος τάφος είχε τοποθετηθεί σε τυφλό σημείο των υπογείων ώστε να μη γίνει αντιληπτός από τους τυμβωρύχους. Εκτιμάται ότι το μαυσωλείο αναγέρθηκε για να στεγάσει το τάφο αυτής της γυναίκας που εικάζεται ότι υπήρξε επιφανές πρόσωπο της κοινωνίας της Σικίνου.