Παλαιό Πυλί

Translate English Version

Παλαιό Πυλί

Το Παλαιό Πυλί, γνωστό και ως ο 'Μυστράς των Δωδεκανήσων' βρίσκεται στο μέσον της νήσου Κω, 3 χιλιόμετρα ανατολικά του χωριού Πυλί και περίπου 17 χιλιόμετρα από την πόλη της Κω. Η καστροπολιτεία είναι κτισμένη στη κορυφή λόφου, σε υψόμετρο 300 περίπου μέτρων και χρονολογείται από τον 11 αιώνα μ.Χ. Πιθανολογείται ότι εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της μεταξύ του 1810 και 1830 εξαιτίας επιδημίας, που αποδεκάτισε τον πληθυσμό.

Ιδρυτής φέρεται ο Όσιος Χριστόδουλος, που κατέφυγε στη Κω στα τέλη του 11ου αιώνα, μετά από πρόσκληση του μοναχού Αρσένιου Σκηνούρη. Ταυτόχρονα ίδρυσε τη μονή της “Παναγίας των Καστριανών”, πριν μεταβεί στη Πάτμο για να ιδρύσει το 1088 τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Οι πρώτες αναφορές για τη καστροπολιτεία προέρχονται από το αρχείο της Μονής της Πάτμου και χρονολογούνται από το 1085. Κατά τη περίοδο του Μεσαίωνα, η καστροπολιτεία υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια των κατοίκων του νησιού για να προστατευθούν από τουρκικές επιδρομές. Εκεί κατέφυγαν οι κάτοικοι του νησιού το 1449 μετά από διαταγή του μάγιστρου de Lastic, όπως και το 1457 κατά τη πολιορκία της πόλης της Κω από τους Τούρκους, για να προφυλαχτούν, λόγω του ότι το κάστρο ήταν απρόσβλητο.

Η καστροπολιτεία υπέστη μεγάλες ζημιές στο σεισμό του 1493, όμως το τάγμα έστειλε επιτροπή για την αποκατάσταση των ζημιών. Όταν η Κως καταλήφθηκε από τους Τούρκους το 1523, οι χριστιανοί κάτοικοι του κάστρου επαναστάτησαν και έσφαξαν τους Τούρκους, παραμένοντας οι μόνοι κυρίαρχοι του κάστρου. Ο Τούρκος διοικητής της Ρόδου έστειλε στρατεύματα για την ανακατάληψη του κάστρου και οι κάτοικοι συμφώνησαν να παραδοθούν υπό όρους. Το τι έγινε στη συνέχεια δυστυχώς δεν είναι γνωστό. Η τελευταία αναφορά για τη καστροπολιτεία προέρχεται από τον Ιάκωβο Ζαράφτη, σύμφωνα με τον οποίο το κάστρο εγκαταλείφθηκε το 1813 ή κατ' άλλους το 1830 εξαιτίας επιδημίας.

Αρχαιολόγοι εικάζουν ότι στο λόφο υπήρχε προϊστορική μυκηναϊκή τείχιση. Στο κάστρο σώζονται 3 περίβολοι, ενώ διακρίνονται τρία σημεία εισόδου και 7 πύργοι, τρεiς στον ένα περίβολο και τέσσερις στον άλλο. Το τμήμα που ξεχωρίζει είναι η ορθογώνια πύλη που οικοδομήθηκε στο τέλος του 11ου ή στις αρχές του 12ου αιώνα. Eντός της οχύρωσης, σώζεται ορθογώνιο κτήριο διαστάσεων 5,00 x 6,00 περίπου μέτρων. Πρόκειται για το μοναδικό κτήριο του κάστρου που σώζεται ολόκληρο. O οικισμός που απλώνεται στις υπώρειες του λόφου, περιλαμβάνει εκκλησίες, ανάμεσά τους και την Ιερά Μονή της Παναγίας των Καστριανών, πολλά ερειπωμένα σπίτια, ένα λουτρό και κρήνη της οθωμανικής περιόδου, νερόμυλους, καθώς και λιθόστρωτους δρόμους. Σήμερα διασώζονται πολλές βυζαντινές εκκλησίες ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν η εκκλησία της Υπαπαντής του 14ου αι.με ξυλόγλυπτο τέμπλο και κίονες από προϋπάρχοντα αρχαίο ναό καθώς και ο ναός των Ταξιαρχών.

Από το κάστρο η θέα προς τα γειτονικά νησιά Ψέριμος και Κάλυμνος καθώς και προς τα απέναντι μικρασιατικά παράλια είναι εντυπωσιακή.