Αρχαία Αγορά Κω
Η αρχαία αγορά βρίσκεται πλησίον του λιμένα της Κω και υπήρξε το εμπορικό και κοινωνικό κέντρο του νησιού. Η κατασκευή της ανάγεται στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. και είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν ανασκαφεί έως σήμερα στην Ελλάδα. Η αγορά ανασκάφτηκε από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1933 που ισοπέδωσε την πόλη. Οι εργασίες διήρκησαν από το 1935 μέχρι το 1942, ενώ μετά την ολοκλήρωση τους έγιναν περιορισμένες αναστηλωτικές εργασίες σε μνημεία της αρχαίας αγοράς. H ανασκαφή καταλαμβάνει το χώρο που βρισκόταν εντός της μεσαιωνικής οχύρωσης και ως αρχαιολογικό χώρος εντάσσεται στην ευρύτερη αρχαιολογική ζώνη του λιμανιού.
Το ορατό σήμερα τμήμα της αγοράς σήμερα καλύπτει μια έκταση 152 μέτρων μήκους και 82 μέτρων πλάτους. Στο τμήμα αυτό ο επισκέπτης μπορεί να δει τμήμα της οχύρωσης της πόλης, τα ιερά της Αφροδίτης και του Ηρακλή, οικοδομικές νησίδες με τα λείψανα ιδιωτικών κατοικιών, αλλά και τμήμα του αρχαίου λιμένα της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μεγάλο μέρος της αρχαίας αγοράς βρίσκεται ακόμη θαμμένο κάτω από την σύγχρονη πόλη. . Ανατολικά της αγοράς αποκαλύφτηκε μέρος του ιπποδάμειου ρυμοτομικού συστήματος με αρχαίους δρόμους πλάτους από 4-6 μέτρων.
Η αρχαία αγορά αποτελούνταν από τρεις κύριες στοές, την ανατολική, τη δυτική και τη βόρεια, που στο κέντρο τους συναντιόνταν σε μια μεγάλη εσωτερική αυλή. Η βόρεια στοά εφαπτόταν στο τείχος της πόλης, ενώ στην ανατολική (και πιθανά και στη δυτική) πλευρά υπήρχαν εμπορικά καταστήματα που εξυπηρετούσαν τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών. Το νότιο άκρο της αγοράς ανασκάφτηκε από την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία και προσδιόρισε το μήκος του κτίσματος στα 300 περίπου μέτρα. Η είσοδος στην Αρχαία Αγορά είναι ελεύθερη.