Άγιος Νικόλαος ο Θαλασσινός

Translate English Version

Άγιος Νικόλαος ο Θαλασσινός

Το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στην είσοδο του λιμανιού της Αίγινας χτίστηκε τον 17ο αιώνα  και είναι αφιερωμένο στον προστάτη των ναυτικών. Θεωρείται από τις παλαιότερες εκκλησίες του νησιού και σύμφωνα με τη παράδοση χτίστηκε από Παριανούς μαστόρους πάνω στα θεμέλια αρχαίου πύργου που υπήρχε στην είσοδο του λιμανιού. Ίσως εκεί να οφείλεται και η κυκλαδίτικη τεχνοτροπία του ναού. Αναφορές στο κτίσμα κάνουν ξένοι περιηγητές που επισκέφθηκαν το νησί όπως ο οι K. Giraud το 1673 και ο Chandler το 1765, ενώ ο Dodwell το 1805 αναφέρει πως το λιμάνι ονομαζόταν «Άγιος Νικόλαος» εξαιτίας του ναού.

Το 1819 μέσα στο ναό, οι πρόκριτοι του νησιού είχαν περιορίσει το Χατζή Ζέρβα, ύποπτο για πανούκλα. Του έστελναν τροφή με καΐκι, ενώ τα ρούχα του και τα κλινοσκεπάσματα τα βουτούσαν στη θάλασσα για απολύμανση. Τα χρόνια της επανάστασης του 1821, στο ναό λειτουργούσαν ιερείς της κοινότητας Ψαριανών προσφύγων που βρήκαν καταφύγιο στο νησί της Αίγινας μετά τη καταστροφή του νησιού της, το 1822 από τους Τούρκους. Κατόπιν πρόσκρουσης στο λιμάνι ενός πλοιαρίου της εποχής, οι ίδιοι οι Ψαριανοί αποφάσισαν να τοποθετήσουν φανάρι στο τρούλο της εκκλησίας για τη διευκόλυνση της ναυσιπλοΐας στο σημείο.  Αργότερα ο Ιωάννης Καποδίστριας τοποθέτησε στο λιμάνι τον πρώτο φανό του ελεύθερου Ελληνικού Κράτους.

Ο μικρός ναός είναι μία μονόχωρη βασιλική με δύο τρούλους που κοσμείται εξωτερικά με ένα μονόλοβο κωδωνοστάσιο. Ο ναός εντυπωσιάζει με την απλότητά και τις λιτές του γραμμές. Κατά διαστήματα επιχειρήθηκαν διάφορες επισκευές, όπως το ο 1829 και το 1845 αλλά και κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Ο χώρος γύρω από την εκκλησία διαμορφώθηκε το 1905 από τον τότε δήμαρχο και σύντομα εξελίχθηκε σε τόπο περιπάτου και συνάντησης ερωτευμένων ζευγαριών. Την περίοδο της Κατοχής, η εικόνα του Αγίου μεταφέρθηκε στην ενοριακή εκκλησία και επέστρεψε μετά την απελευθέρωση. Με τη κατασκευή του νέου λιμένα, η εκκλησία θάφτηκε στο τσιμέντο και το ύψος της περιορίστηκε σχεδόν κατά 1/3. Το παλαιό τέμπλο στο εσωτερικό αντικαταστάθηκε με νεότερο βυζαντινής τεχνοτροπίας και οι τοίχοι αγιογραφήθηκαν. Οι επεμβάσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την αλλοίωση της αρχικής μορφής της εκκλησίας. Παρά τις αλλοιώσεις, παραμένει όμορφο και αποτελεί ένα από τα ξιοθέτα του νησιού.

Ο Αη-Νικόλας ο Θαλασσινός όπως τον αποκαλούν οι ναυτικοί μας είναι η πρώτη εικόνα που οι επισκέπτες αντικρίζουν, μόλις το πλοίο φτάσει στο λιμάνι της Αίγινας και ο καταπέλτης ανοίξει. Τα βράδια το εκκλησάκι φωτίζεται προσφέροντας μία όμορφη εικόνα με τη φιγούρα του να καθρεφτίζεται στα γαλήνια νερά του λιμανιού. Στο γραφικό αυτό εκκλησάκι, τελούνται πολλοί γάμοι και βαφτίσεις,